Kairiųjų kieme – skersvėjai ir keistai kybantys politikai

Akis už akį. Dėl valdžios postų susipliekusių socialdemokratų stovykloje pakvipo paraku – kilo įtarimų, kad iš ūkio ministro posto priverstas trauktis Mindaugas Sinkevičius partijos lyderiui Gintautui Paluckui bando atsilyginti tuo pačiu.

 M.Sinkevičius (dešinėje) pakluso G.Palucko šalininkų sprendimui trauktis iš valdžios, bet nėra tuo patenkintas.
 M.Sinkevičius (dešinėje) pakluso G.Palucko šalininkų sprendimui trauktis iš valdžios, bet nėra tuo patenkintas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 7:27 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 7:36 AM

Atsistatydinimo pareiškimą premjerui įteikęs ūkio ministras vakar viešai paragino partijos vadovybę aiškiai ir principingai įvertinti, ar socialdemokratai gali tęsti darbą savivaldos koalicijose su Liberalų sąjūdžiu ir Darbo partija.

Teisėsauga šioms partijoms įtarimus pareiškė dar praėjusią savaitę, bet M.Sinkevičiui reikalai savivaldybėse parūpo dabar: „Nors ir pavėluotai reaguodami pademonstruotume principingumą ir politinį vertinimą.

Neišsakydami savo pozicijos mes pademonstruotume susitaikėliškumą ir leistume suprasti, kad pareikšti kaltinimai stambios korupcijos bylose politinėms organizacijoms ir jų lyderiams Lietuvos politiniame gyvenime tampa norma.“

M.Sinkevičius neįvardijo konkrečių savivaldybių koalicijų, tačiau politikos užkulisiuose beveik neabejojama, kad pirmasis jo taikinys yra Vilniaus savivaldybė, kurioje vicemeru dirba G.Paluckas, – socialdemokratams nusprendus palikti sostinės valdančiuosius, iš posto tektų trauktis ir partijos lyderiui.

Beje, vakar M.Sinkevičius buvo susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu ir dar kartą pakartojo pasiryžimą išeiti.

Socialdemokratas sutiktų pabūti ministro poste tik tol, kol jam bus surasta pamaina.

Koalicijos gali iširti

„Tikiuosi, kad siūlymas svarstyti buvimą savivaldybių koalicijose yra tikrai nuoširdi M.Sinkevičiaus iniciatyva, o ne koks nors revanšizmas“, – svarstė G.Paluckas, vakar „Lietuvos ryto“ paklaustas, ar nemano, kad iš ministro posto trauktis turintis partijos bičiulis nesivadovauja principu „akis už akį“.

Socialdemokratų vadovas sutiko su M.Sinkevičiumi, kad partija privalo įvertinti situacijas savivaldybių koalicijose, bet priminė, jog kone visose jų yra Liberalų sąjūdžio ar Darbo partijos atstovų.

Bet G.Paluckas neatmetė, kad socialdemokratų arba konservatorių pasitraukimas iš savivaldybių koalicijų šalies politinį žemėlapį gali nuspalvinti visiškai kitokiomis spalvomis.

Dėl kairiųjų buvimo sostinės valdžioje turėtų nutarė partijos Vilniaus skyriaus prezidiumas.

Paties G.Palucko nuomone, būtina išsiaiškinti, kaip įtarimai Liberalų sąjūdžiui yra susiję su Vilniaus reikalais ir mero Remigijaus Šimašiaus rinkimų kampanija: „Jeigu tokios sąsajos būtų nustatytos, nekiltų jokių abejonių, kad koalicija negalima, – ji būtų paleidžiama ir būtų žiūrima, kas išeina.“

Tačiau sostinės vicemeras teigė, kad socialdemokratai Vilniuje savo žingsnius derins ir su kitais koalicijos savivaldybėje partneriais – konservatoriais.

Pastarieji irgi svarstė, kaip pasielgti.

Dvejoja, bet nesitraukia

Intrigos, kartais primindamos kone įkaitų dramą, socialdemokratų stovykloje vakar toliau virė ir Seime.

Sumaištį sukėlė partijos vicepirmininko Gedimino Kirkilo paskelbta žinia, esą prie frakcijų koaliciją su „valstiečiais“ sudariusių vadinamųjų maištininkų prisijungė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, pasirašęs susitarimą.

Tai būtų reiškę, kad frakcijų koalicija Seime turi formalią daugumą.

Socialdemokratų partija informaciją apie neva pasikeitusią J.Sabatausko poziciją paneigė, o pats parlamentaras kurį laiką į skambučius neatsakinėjo, todėl buvo neaišku, ar G.Kirkilo informacija tikra, ar melaginga.

Vis dėlto po jo vadovaujamo komiteto posėdžio J.Sabatauskas pranešė, kad G.Kirkilo pareiškimas yra neteisingas: „Nepasirašiau.“

Nors „pakabintas“ besijaučiantis politikas aiškino nepritariantis partijos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos, trečiadienį įteikė pareiškimą atsistatydinti iš komiteto pirmininkų.

Tiesa, Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai, kol nėra aiški frakcijos padėtis, jo pareiškimo nesvarstė.

Nesvarstytas buvo ir Algirdo Syso prašymas atleisti iš Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovo posto.

Nurodė pašalinti pažeidimus

Partijos sprendimui trauktis iš koalicijos nepakluso ir frakcijų susitarimą dėl koalicijos yra pasirašę vienuolika Seimo socialdemokratų.

Tuo metu vakar posėdžiavusi socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija rekomendavo vienuolikai kairiųjų Seimo narių atšaukti su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovais pasirašytą frakcijų susitarimą.

Etikos sargų teigimu, sprendimas sudaryti frakcijų koaliciją Seime buvo priimtas nepaisant partijos tarybos nutarimu priimto sprendimo ir prieštarauja jo esmei, neatitinka partijos pareikštos valios ir statuto reikalavimų.

Seimo nariai įpareigoti kilusius prieštaravimus pašalinti per savaitę ir apie tai pranešti komisijai.

Maištininkai jaučiasi teisūs

Partijos etikos sargų sprendimas yra rekomendacinis, bet G.Paluckas ir jo šalininkai pagrasino nepaklusnius Seimo narius šalinti iš socialdemokratų gretų.

Bet susitarimą pasirašęs G.Kirkilas atkirto, kad partijos narius Seime nuo spaudimo saugo Konstitucija, be to, jis teigė nematantis rimtų argumentų, kodėl prieš partijos valią sąjungą su „valstiečiais“ sudariusi frakcija staiga turėtų atsitraukti.

Frakcijos seniūnas Andrius Palionis irgi aiškino, kad partijos statutas nebuvo pažeistas.

Politikas tvirtino šį dokumentą perskaitęs bent tris kartus ir neaptikęs nė vieno punkto, kurį partijos tarybai nepaklusę Seimo nariai būtų sulaužę.

Su „valstiečiais“ frakcijų susitarimą pasirašę Seimo socialdemokratai vakar išplatino laišką kolegoms, kuriame, be kita ko, paragino nekelti chaoso nei partijoje, nei valstybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.