Mokytojai kelia reikalavimus, tačiau premjeras įsitikinęs - pinigai problemų neišspręs

Reikalavimus Vyriausybei išdėstę pedagogai vis dar laukia atsakymo, ar jie bus įgyvendinti. Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) buvo pavesta išsiaiškinti situaciją ir pateikti atsakymą šešioms švietimo profesinėms sąjungoms, kurios paruošė raštą premjerui ir ministrei Jurgitai Petrauskienei.

Atsakymų nesulaukiantys mokytojai ir toliau grasina streikais.<br> lrytas.lt nuotr.
Atsakymų nesulaukiantys mokytojai ir toliau grasina streikais.<br> lrytas.lt nuotr.
Atsakymų nesulaukiantys mokytojai ir toliau grasina streikais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atsakymų nesulaukiantys mokytojai ir toliau grasina streikais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Jesinas sakė pasigendantis politinės valios.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Jesinas sakė pasigendantis politinės valios.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2017, 5:13 PM

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį susitiko su mokyklų vadovais ir mokytojų atstovais aptarti esamos situacijos. Po susitikimo premjeras sakė, kad jam norėjosi iš mokyklų vadovų ir mokytojų išgirsti kokia yra reali situacija mokyklose. Jie kalbėjosi apie skaudulių, tokių kaip kritęs mokytojo specialybės prestižas, sprendimą.

Pinigai problemų neišspręs

Paklausus premjero, ar galima tikėtis, kad dar šią savaitę bus pasirašyta švietimo šakos kolektyvinė sutartis, ministras pirmininkas atsakė, kad Vyriausybė trečiadienį svarstys dėl įgaliojimų suteikimo ŠMM.

„Esu šalininkas ir pasiryžęs. Tai yra vienas iš gerų ir progresyvių dialogo būdų kolektyvinė sutartis. Bet reikia sutarti dėl turinio. Jei bus nuomonių išsiskyrimas, tai gali būti ir nepasirašyta, bet norisi, kad būtų“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Jo taip pat paprašius pakomentuoti švietimo profesinių sąjungų poziciją dėl papildomo finansavimo, jis dar kartą patikino, kad pirmiausia reikia imtis sistemos reformų, nes papildomi pinigai problemų neišspręs.

„Iš tiesų, pirmiausia turime susitvarkyti pačią sistemą. Aš šiandien su mokytojais kalbėjau, klausiau jų, ar tai būtų sprendimas, jeigu mes randame ir atiduodame kokius 200 mln. eurų, ar tai išspręstų visas problemas? Jų atsakymas buvo labai aiškus, kad ne. Iš esmės tai išspręstų tik vieną, labai nedidelę dalį problemų“, – teigė premjeras.

Anot jo, todėl ir bandoma surasti būdą, kad finansavimas, kurį reikia didinti, kad jis būtų pamatuotas bei statistiškai ir metodiškai pagrįstas. Fakto, kad mokytojų atlyginimai nėra adekvatūs, ministras pirmininkas neginčijo, tačiau jis teigė, kad vien didelės sumos pinigų įdėjimas į sistemą, situacijos nepagerins.

„Turime pagal Europos Sąjungos vidurkį perfinansuotą švietimo sistemą daugiau nei vidurkis ir turime paradoksą, kad visi yra nepatenkinti. Mokytojai nepatenkinti atlyginimais, darbo sąlygomis, tėvai ir moksleiviai irgi nepatenkinti. Tai turbūt pinigais vien neišspręsime, todėl reikalingi koncepciniai sprendimai“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Pasigenda politinės valios

Vienos iš profesinių sąjungų, pasirašiusių reikalavimus, pirmininkas Eugenijus Jesinas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad ŠMM, kuriai pavesta pateikti atsakymą dėl keliamų reikalavimų, kol kas to nepadarė.

Paklaustas, kokio atsakymo tikisi, E.Jesinas sakė, kad tikėtis galima daug ko, tačiau tikino, kad kol kas tiek premjero, tiek ministrės pozicija yra ta pati – pinigų nėra, o jei ir būtų, skirti papildoma finansavimą būtų tikslinga tik tada, kai bus reformuota dabartinė švietimo sistema.

„Mes apie reformas kalbame jau seniai, bet be lėšų jos neįmanomos. Vyriausybė pradėjo reformuoti krašto apsaugą, priėmė politinė sprendimą ir skyrė papildomų lėšų. Manau, kad analogiški veiksmai turėtų būti ir švietime“, – kalbėjo E.Jesinas pridurdamas, kad būtina, jog pradėtos reformos turėtų tęstinumą ir atėjus kitai valdžiai nebūtų nutrauktos ar pakeistos.

Tiesa, Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas sakė pasigendantis politinės valios, nes net dėl žadamo etatinio apmokėjimo nėra iki galo sutarta.

„Sprendimai darbo grupėje dėl etatinio apmokėjimo buvo priimami mechaniškai balsuojant, nes profsąjungos turėjo tik du balsus, o aštuoni balsai buvo ministerijos valdininkų“, – pasakojo E.Jesinas.

Anot jo, mokiniai ir jų tėvai neturėtų baimintis, kad Vyriausybei neįvykdžius reikalavimų jau kitą dieną prasidės pedagogų streikai. Jis priminė, kad nors pagal Darbo kodeksą jie turi teisę pradėti streikus, reikia atsižvelgti ir į tai, kad turi būti atliktos reikalingos procedūros. E.Jesino spėjimu, tokiu atveju prireiktų poros savaičių, kol streikai prasidėtų.

„Tikrai neatmetame galimybės, kad streikai bus. Jei atmestume, tai būtų labai neatsakinga, pareiškus apie masines protesto akcijas, pasakyti, kad jų visgi nebus. Žmonės mus įgalioja, buvo atliktos apklausos, jie tam pritaria ir įpareigoja mus organizuoti tokius veiksmus“, – situaciją komentavo pedagogų atstovas.

Reikalavimuose – geresni atlyginimai ir darbo sąlygos

Praėjusią savaitę švietimo profesinių sąjungų Vyriausybei pateiktuose reikalavimuose daugiausia kalbama apie etatinio apmokėjimo modelio įvedimą, didesnius atlyginimus, taip pat apie mažinamą klasėse esančių vaikų skaičių.

Pedagogai reikalauja, kad su jais būtų pasirašyta tokios redakcijos švietimo šakos kolektyvinė sutartis, kokia buvo sutarta paskutiniame derybiniame susitikime, kuris vyko dar vasarą, birželio 27-ąją.

Taip pat norima, kad nuo kitų metų rugsėjo 1-osios būtų įvestas etatinis pedagogų darbo apmokėjimas, kuriame būtų numatomi 20 proc. didesni mokytojų ir kitų švietimo srities darbuotojų atlyginimai.

Siekiama, kad nuo tos pačios dienos būtų nustatomi atitinkamai didesni atlyginimai darbuotojams, turintiems 20 ir 25 metų pedagoginio darbo stažą.

Norima, kad ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų grupėse, kuriose mokosi mažyliai nuo pusantrų iki trejų metų, būtų iki 10 vaikų. Grupėse, kurias lanko nuo trijų iki septynerių metų amžiaus vaikai, jų turėtų būti iki 15.

Tuo tarpu bendrojo ugdymo mokyklų pradinėse klasėse turėtų mokytis ne daugiau nei 22 vaikai, kai tuo tarpu šiuo metu numatoma 24 mokiniai. Profesinių sąjungų reikalavimuose numatyta, kad penktose-dvyliktose klasėse neturėtų būti daugiau nei 25 mokiniai.

Ultimatumą iškėlusios profesinės sąjungos premjerui reikalavimų įgyvendinimui laiko davė iki spalio 5-osios.. Jei tai, ko prašo švietimo srities darbuotojai, nebus įvykdyta, jie grasina neterminuotais streikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.