Paaiškino, kokie keturi sprendimai svarstyti dėl drausmę pažeidusių socialdemokratų

Socialdemokratų etikos sargai nesudvejojo dėl drausmę sulaužiusių parlamentarų: sprendimui trauktis iš valdžios nepaklususiems jos nariams pasiūlyta taikyti griežčiausią bausmę – pašalinti iš partijos.

Jeigu partijos taryba atsižvelgs į Etikos ir procedūrų komisijos pasiūlymą, iš socialdemokratų gretų bus pašalinti Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Irena Šiaulienė, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis ir Mindaugas Bastys.<br> Lrytas.lt koliažas
Jeigu partijos taryba atsižvelgs į Etikos ir procedūrų komisijos pasiūlymą, iš socialdemokratų gretų bus pašalinti Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Irena Šiaulienė, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis ir Mindaugas Bastys.<br> Lrytas.lt koliažas
Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos vadovas  V.Šarmavičius pripažino, kad priimti sprendimą buvo sunku.<br>M.Ambrazo nuotr.
Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos vadovas V.Šarmavičius pripažino, kad priimti sprendimą buvo sunku.<br>M.Ambrazo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Oct 10, 2017, 3:47 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 4:07 PM

Jeigu partijos taryba atsižvelgs į Etikos ir procedūrų komisijos pasiūlymą, iš socialdemokratų gretų bus pašalinti Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Irena Šiaulienė, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis ir Mindaugas Bastys.

Komisijos vadovui teisininkui Vainiui Šarmavičiui šeštadienį irgi teko sunkus išbandymas – tarp vadinamųjų maištininkų atsidūrė ir buvęs jo viršininkas.

– Kai Juozas Bernatonis vadovavo Teisingumo ministerijai, buvote jo patarėjas.

Turbūt nebuvo lengva priimti sprendimą siūlyti iš partijos pašalinti šį politiką? – „Lietuvos rytas“ paklausė dabar šios ministerijos Administracijos ir baudžiamosios justicijos departamento vadovo pavaduotojo pareigas einančio V.Šarmavičiaus.

– Balsuojant dėl J.Bernatonio pašalinimo iš partijos aš nusišalinau. Manau, taip turėjau pasielgti, kad nekiltų pagrindo nereikalingoms interpretacijoms.

Bet kokiu atveju priimti tokius sprendimus nėra paprasta ir malonu. Vis dėlto tokia komisijos misija – spręsti kylančius konfliktus.

– Kodėl partijos bičiulių elgesį svarsčiusi komisija pasiūlė taikyti griežčiausią bausmę? Ar buvo kitų variantų?

– Buvo svarstomi keturi galimi sprendimai. Buvo galima konstatuoti pažeidimą, bet neskirti nuobaudos, taip pat skirti įspėjimą arba papeikimą.

Sprendimas juos pašalinti buvo priimtas atsižvelgiant į tai, kad statuto pažeidėjai nėra eiliniai partijos nariai, be to, jų padarytas pažeidimas sukėlė neigiamų padarinių visai organizacijai, jos reputacijai.

Statutą pažeidusiems Seimo nariams buvo siūlyta pašalinti pažeidimus, bet jie į tai nereagavo. Toks elgesys įvertintas kaip nenoras konfliktą išspręsti geranoriškai.

Žinoma, komisija turėjo įvertinti ir savo sprendimų padarinius, pavyzdžiui, kaip įvykiai klostytųsi tuo atveju, jei Seimo nariams būtų skiriami įspėjimai ar papeikimai.

Komisijos nuomone, švelnesnės nuobaudos greičiausiai neturėtų įtakos frakcijos narių apsisprendimui dalyvauti valdančiosios koalicijos veikloje ir situacijos neišspręstų.

– Ar įsivaizduojate situaciją, kad taryba nepritartų komisijos siūlymui? Kas tada? Juk balsavimas bus slaptas?

– Taryba yra laisva priimti bet kokį sprendimą, ji neprivalo atsižvelgti į komisijos siūlymą. Tačiau mes savo darbą atlikome, pateikėme vertinimą.

Taryba taip pat turės apsispręsti, ar dėl kiekvieno jos nario šalinimo bus balsuojama atskirai, ar iš karto dėl visų. Statute tai nenumatyta.

– Ko gero, statute nėra numatyta ir procedūra, kaip iš partijos šalinami buvę jos vadovai, šiuo atveju G.Kirkilas ir A.Butkevičius. Ar jiems taikomos įprastos taisyklės?

– Yra du šios temos aspektai – teisinis ir politinis. Komisija pateikė teisinį vertinimą, bet nenustatė aplinkybių, kurios leistų jiems taikyti kokias nors išskirtines sankcijas. Statutas buvusiems partijos vadovams nenumato jokių išimčių už kokius nors jų praeities nuopelnus.

Atvirkščiai, komisija manė, kad tie asmenys, kurie visuomenei labai gerai žinomi ir yra savotiškas partijos veidas, savo elgesiu turėtų rodyti sektiną pavyzdį kitiems. Bet šiuo atveju bičiuliai kuria visuomenėje tam tikrą nepaklusnumo teisei atmosferą. Ši aplinkybė ir lėmė, kad buvo priimtas toks griežtas sprendimas.

Nieko panašaus mūsų partijos istorijoje dar nėra buvę. Dėl to diskusijos komisijoje užtruko tris valandas, bet visi vienuolika jose dalyvavusių narių buvo vieningi. Balsavimas buvo slaptas.

– Kodėl parlamentarai patys nedalyvavo komisijos posėdyje ir nepateikė savo įvykių versijos? Ar tai galėjo pakeisti komisijos sprendimą?

– Geriausiai į šį klausimą galėtų atsakyti jie patys. Nežinau jų motyvų. Gal žmonės labai užsiėmę, turėjo kitų išankstinių planų? Jei kai kam svarbiau dalyvauti kokioje nors šventėje, tai irgi parodo žmogaus požiūrį į vykstančius procesus. Bet komisijai buvo pateikti jų atsiliepimai raštu.

– Partijos maištininkai tvirtina, kad sprendimą trauktis iš koalicijos priėmusi taryba irgi pažeidė statutą, ir siūlo dėl to šaukti suvažiavimą. Ką apie tai manote?

– Mūsų komisija išnagrinėjo nusiskundimus ir nenustatė pažeidimų organizuojant tarybos posėdį. Kadangi tarybos sprendimas dėl pasitraukimo iš koalicijos yra galiojantis, jis privalo būti vykdomas.

Statutas numato, kad suvažiavimas gali panaikinti žemesnių valdymo organų sprendimus, tačiau kol kas jie yra galiojantys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.