Gediminas Kirkilas: jokie spaudimai ir gąsdinimai manęs nepaveiks

Socialdemokratų frakcijoje Seime – chaosas. Šeši frakcijos nariai nepritaria socialdemokratų ir valstiečių frakcijų koalicijos sudarymui. Jei prie šios grupės prisijungtu dar vienas narys, ji galėtų Seime sudaryti atskirą frakciją. Tuo tarpu socialdemokratų atskalūnai, nepaklusę partijos valiai išeiti iš valdančiosios koalicijos, laukia šeštadienį vyksiančio partijos tarybos posėdžio, kuriame bus sprendžiama, ar juos reiktų šalinti iš partijos.

„Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau“, - sakė G.Kirkilas.<br> Lrytas.lt koliažas
„Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau“, - sakė G.Kirkilas.<br> Lrytas.lt koliažas
„Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau“, - sakė G.Kirkilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau“, - sakė G.Kirkilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau“, - sakė G.Kirkilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau“, - sakė G.Kirkilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 11:10 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Socialdemokratų partijos vicepirmininku Gediminu Kirkilu.

– Pone Kirkilai, ką ketinate daryti šeštadienį ir ko tikitės iš partijos tarybos posėdžio, kuriame bus sprendžiama, ar reikia pašalinti vadinamuosius atskalūnus iš partijos, ar nereikia?

– Mes išdėstysim savo poziciją, kodėl mes sudarėme šią frakcijų koaliciją. Mūsų požiūriu, mes nieko nepažeidžiam, nes partijų koalicija yra nutraukta, mes net ne Vyriausybėje. O tokį sprendimą Seimo frakcija turi teisę priimti, beje, ji balsavo dalyvaujant frakcijos pirmininkui. Jis puikiai tą žino, bet visi apsimeta, kad niekas nieko nežino, jokių niuansų nėra. Mes kitą dieną susirinkome po tarybos posėdžio, sakom, koks planas toliau. Sako, toliau bus manifestas. Manifestas išėjo, bet tai yra programinis dokumentas, tai nėra planas. Mes esame valstybinėje koalicijoje, negalim žaisti.

– Tačiau yra ir partinė valia. Visi, kurie kūrė partiją, stojo į ją, tai darė laisva valia, nusprendė, kad laikosi partijos statuto, po partijos vėliava dalyvauja rinkimuose.

– Mes galvojam, kad laikomės statuto.

– Jūsų tik 10 taip galvoja.

– Taip, bet niekas nenagrinėja mūsų pasiūlymų. Čia esminis klausimas. Mano pasiūlymai buvo labai anksti, liepos mėnesį. Aš beveik įsivaizdavau, kad taip bus, taip ir atsitiko. Visi įsivarė save į kampą ir dabar nenori. Partija nėra karinė organizacija.

Beje, net kariniame statute yra išimčių. Lietuvos kariniame statute yra išimčių, kai galima nevykdyti vado nurodymų. Bet šiuo atveju mes galvojome, kad partijoje yra kompromisai, susitarimai – reikia tartis tol, kol susitarsi. Ar kas nors labai dega?

– Kai nevykdai vado nurodymų, gaunasi dezertyravimas.

– Ne, čia ne dezertyravimas. Turime savo poziciją ir kol kas mūsų įtikinimais, racionaliais argumentais niekas įveikti nenori. Tiesą sakant, jų net neklauso.

– Tai pasitraukit iš partijos ir darykit, ką norit. Kas jums draudžia? Tiesiog reikia būti garbingais, nemanipuliuoti laisvu Seimo nario mandatu.

– Aš manau, kad mes esam teisūs.

– Tai jūs pasitraukit ir visi būkite teisūs – ir jūs, ir kita pusė.

– O kodėl dabar visi staiga išsigando, kad mes nueisim į tarybos posėdį? Priims sprendimą ir taip, mes daugumos ten neturim, bet tegu išklauso.

– Jūs tuos argumentus galėjote pateikti Etikos komisijoje, bet jūs neatvykote.

– Mes viską parašėme raštu, nes galima taip Etikos komisijai pateikti.

– Galima, bet galėjote ir atvykti, būtumėte pagarbą parodę. Sutinkate?

– Mes labai gerbiam Etikos komisiją, bet ji į nieką nesigilina. Į nė vieną mūsų apeliuotą klausimą neatsakė.

– Ką jūs pats ketinate daryti? Jūs esate partijos vicepirmininkas, vienas iš buvusių vadovų, partijos kūrėjų. Lyg duodama suprasti, kad jums galėtų padaryti nuolaidas, švelnesnes sankcijas pritaikyti ir neišmesti.

– Priešingai. Jeigu matėte Etikos komisijos argumentaciją, mes kaip tik didžiausi pažeidėjai su Butkevičiumi esame.

– Jūs esate buvę pirmininkai. Turbūt kalbama apie tam tikrą jūsų statusą partijoje.

– Nėra jokio ypatingo statuso, išskyrus tai, kad partijos pirmininkai pagal mūsų statutą visada yra prezidiumo nariai, net jeigu jie neišrinkti.

– Jeigu būtų pasiūlymas, kad jūs ir ponas Butkevičius liekate partijoje dėl to, kad jūs buvę pirmininkai ir partijos kūrėjai, o visi kiti – Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Mindaugas Bastys, kuris atsiėmė parašą – yra šalinami, ką jūs darytumėte?

– Nemanau, kad taip bus, kadangi žinau, koks yra tikslas. Dabartinio partijos pirmininko tikslas yra atsikratyti oponentais, kitaip galvojančiais. Jam sunku diskutuoti su mumis, surasti argumentus. Paprasčiau naudotis parama iš šalies, numetus klausimą, ar Seimo nariai geri ar blogi, nubalsuot. Abejoju, ar toks sprendimas gali būti.

– O kaip tuomet partijos pirmininkui pakluso didžioji dauguma skyrių?

– Ne visi, trečdalis yra mažuma rimta. Partijos valdymas nėra sprendimas tokiais bolševikiniais būdais – čia daugiau mes nusprendėm. Partijos valdymas yra kompromisų siekimas ir jų galima siekti ir dabar. Net ir dabar niekas mūsų neverčia forsuoti tarybos posėdžio, padarykim pertrauką. Mes jau priėmėm sprendimą, turėjom teisę tą padaryti, kaip kas bešnekėtų.

– Kas per tą pertrauką turėtų įvykti?

– Pažiūrėsim, kaip veiks ši koalicija. Gal ji veiks blogai, gal valstiečiai to, ką mes sutarėme, nevykdys.

– Ką jūs siūlote Gintautui Paluckui, kuris už savęs turi didžiąją daugumą skyrių, kurie pasakė, kad jie nori pasitraukti?

– Jie ką, kovoja su mumis, jie priešai? Aš sakau, padarykime moratoriumą su visais sprendimais. Mūsų tikrai neprigąsdins nei Etikos komisijos sprendimai, nei išmetimai. Jeigu mes jaučiamės teisūs, tai mes jaučiamės teisūs. Ir mes įrodysim savo tiesą anksčiau ar vėliau.

– Mindaugas Bastys šiandien atsiėmė parašą. Kaip jūs tai aiškinate?

– Galvoju, greičiausiai dėl savo situacijos. Matyt, jis galvoja eiti į rinkimus.

– Ir greičiausiai bus pašalintas iš Seimo per apkaltos procedūrą.

– Ne, čia yra niuansas. Jeigu jis būtų pašalintas iš Seimo per apkaltos procedūrą, jis negalėtų dalyvauti rinkimuose. Greičiausiai jis atsistatydins, vėl dalyvaus, tuomet jam reikia jo skyriaus paramos, kuris pasisakė už koalicijos sutarties nutraukimą. Manau, jis siekia šios paramos.

– Jūsų manymu, čia ne išdavystė?

– Politikoje, ką reiškia išdavystė ar ne išdavystė? Aš taip griežtai nevertinčiau. Yra žmonių abejojančių, kurie nelabai mėgstami. Dabar yra dalis žmonių, kurie nepritaria mums, bet neišeina iš komitetų pirmininkų. Vėjas praeis, už kažkokio kamieno pasislėps. Žmonės taip elgiasi, tai žmogiška.

– Jūs ir jūsų kolegos taip pat slepiatės už laisvo Seimo nario mandato, vadinasi, galite daryti, ką norite.

– Mes jį turim.

– Turit, bet nereikia juo manipuliuoti, siekiant postų.

– Aš dėl šios koalicijos labai abejojau. Politikus kaltinti dėl postų visada gali, bet mes dėl to einam į politiką. Tie, kas nenori postų, neina į politiką. Aš labai abejojau, bet jeigu jau sudarėme koaliciją, valstybės koaliciją, tai ar mes galim po kelių mėnesių sakyti ne. Prieš tai ta pati taryba balsavo už tą koaliciją. Po to beveik vieningai nenubalsavo. Nemanau, kad tai yra rimti sprendimai. Aš žiūriu, kad mūsų partijos vadas čia elgiasi taip, o Vilniaus miesto koalicijoje galvoja apie atsakomybę už koaliciją, neskuba pasitraukti iš koalicijos su teisiamais liberalais.

– Jūsų manymu, G.Paluckas žaidžia kažkokius žaidimus?

– Nemanau. Manau, kad jis turi per menkai patirties didelei partijai su įvairiais interesais. Jis skuba priiminėti sprendimus, remdamasis statutu. Aš manau, kad reikia derinti interesus. Neįsivaizduoju, kad tokia situacija partijoje atsitiktų, vadovaujant Algirdui Brazauskui. Jūs ką, neprisimenat, kiek pas mus buvo? Šiandien profesorius Sakalas, Vytenis Andriukaitis, net Bronius Bradauskas – didžiausi disciplinos rėmėjai, šiaip jau partijoje buvo didžiausi maištautojai.

Profesorius Sakalas, labai gerbiu, praktiškai per visą praeitų metų rinkimų kampaniją kritikavo partiją. Tai čia kas yra? Aš niekada partijos nekritikavau, nors nesutikdavau. Priešingai, visa mano veikla buvo nukreipta į partijos gynimą. Aš prašau, kad ir šiandien mane išklausytų ar man įrodytų argumentais, kad turiu daryti kitaip. Jokie spaudimai ir gąsdinimai manęs nepaveiks.

– V.Andriukaitis, vienas buvusių partijos pirmininkų, yra vienas labiausiai Socialdemokratų partijoje maištaujančių žmonių, bet jis atvirai ragina jus ir jūsų kolegas atsikvošėti. Jis sako, kad jūs apskritai kompromituojate visą Socialdemokratų partijos įvaizdį. Pone Kirkilai, taip yra. Valstiečiai turbūt šiuo atveju trina rankomis, nes pačių socialdemokratų rankomis yra klibinama partija, o rinkėją jūs turite tą patį, kaip ir valstiečiai. Kai rinkėjas mato, kas darosi, labai aišku, ką jis pasirinks.

– Dabar mes turime tą patį rinkėją, tai mes turime konservatorius prileisti prie valdžios, vadovauti nuo galinės sėdynės? Čia socialdemokratinis sprendimas, kam mes oponuosime?

– Prie ko čia konservatoriai?

– Todėl, kad jie šioje situacijoje daugiausia laimi, ne valstiečiai.

– Dabartinėje situacijoje, o jei kalbėtume apie perspektyvą?

– Reikia kuo greičiau susitart, o susitarimo būdų yra įvairių. Aš juos pasiūliau daug anksčiau, nei kai kas įsivaizduoja, matydamas, kur mes einam. Aš įsivaizdavau, kad į ambicijų akligatvį visi būsim įvaryti.

– Konkretus jūsų pasiūlymas yra memorandumas, kuriame kas turėtų būti parašyta?

– Memorandumas su socialdemokratų reikalavimais. Ten buvo siūlomi įvairūs variantai.

– Kokie bus jūsų argumentai, nuėjus į tarybos posėdį šeštadienį?

– Visko iš karto neišduosiu, bet manau, kad mano svarbiausi argumentai bus tokie: ne disciplina yra pagrindinė partijos vertybė, o susitarimai, kompromisai ir diskusija. Disciplina mojuoti – nemanau, kad tai pats teisingiausias kelias. Visi disciplinos adeptai nuo tos pačios disciplinos nukentės ateityje.

– Jūs sukuriate tam tikrą precedentą partijoje, nes ateityje kiti partijos nariai, užsimanę nepaklusti partijos sprendimams ar statuto nuostatoms, galės daryti, ką nori.

– Tokių precedentų daugybė – profesoriaus Sakalo, Vytenio Andriukaičio pavyzdžiai.

– Kritika yra ne tas pats.

– Ar čia kritika? Visiškai nepalaikyti partijos linijos per rinkimus – čia kas, kritika? Atsiprašau. Vytenis Andriukaitis daugybės sprendimų nepalaikė.

– Bet nėra pasirašinėjama sutarčių po kilimu.

– Nemanau, kad čia sutartis po kilimu. Priimant šią sutartį dalyvavo ir pats frakcijos pirmininkas, frakcijos balsavo.

– Šeštadienį nubalsuojama taryboje, kad traukiamasi iš koalicijos – sekmadienį pasirašoma sutartis dėl bendradarbiavimo.

– Mes susirinkome valdyboje – nieko nepasiūlė. Mes nesame kažkokioje taryboje, šiuo metu esame atsakingi už valstybę.

– Pone Kirkilai, kokie jūsų pasiūlymai?

– Mano pasiūlymas paprastas. Aš manau, kad reikia visiems ataušti, padaryti moratoriumą tuo klausimu. Kas taip staiga dega, kad būtinai reikia šeštadienį sprendimą priimti? O gal mes vienas kitą įtikinsim?

– Jūs arba naivus, arba žinote daugiau, nei aš. Pagal tai, kokia yra G.Palucko komunikacija, akivaizdu, kad šeštadienį bus priimami sprendimai.

– Tai reiškia, jis nesiekia kompromiso. Jis siekia išstumti iš partijos kitaminčius ir savo oponentus.

– Kas tada?

– 30 metų nebuvau laisvas žmogus, būsiu laisvas. Dabar nepartiniai yra madoje.

– Iš tų žmonių, kiek yra pasirašiusių, frakcijai užtenka. Ką darytumėte su Seimo nario mandatais, jei esate pašalinami iš Socialdemokratų partijos?

– Mes liksime Seime. Šiuo metu mes esame Socialdemokratų frakcijoje ir Socialdemokratų frakcijos dauguma nubalsavo. Didelis klausimas, kas pažeidžia statutą – ar tie, kurie nepaklūsta frakcijos daugumai, ar mes.

– Jau dabar aišku, kad frakcija yra skilusi, nes šeši nebalsavusieji papildomai ieško paramos. Galbūt, M.Bastys bus ta parama. Nesvarbu, kaip susiklostys įvykiai šeštadienį, viena dalis dirbs opozicijoje, kita pozicijoje. Nuostatos socialdemokratinės – tos pačios. Kaip viskas bus? Kuri bus tikroji socialdemokratų frakcija?

– Gyvenimas parodys. Kas įrodys rinkėjams, kas yra tikrieji socialdemokratai ir remia tas vertybes. Aš sunkiai įsivaizduoju, kaip jie dirbs opozicijoje, prieš savo pačių sukurtą programą. Norėčiau pasižiūrėt.

– Gal ne prieš pačių sukurtą programą?

– O kam jie tuomet oponuos?

– Įsivaizduoju, kad programinės nuostatos išlieka, bet tam tikrais klausimais nebus pritarimo valstiečių žaliųjų frakcijai, jeigu jūs išlaikote frakcijų koaliciją.

– Dabartinė sutartis buvo tokia pati. Mes ir dabar turim teisę nepritarti tam, kam nepritariam. Jokios problemos dėl to niekada nebuvo. Ankstesnėje sutartyje buvo ir net praktikoje, ne tik sutartyje. Dėl daug ko nepritardavome.

– Kokią įtaką ši situacija padarys Socialdemokratų partijai?

– Blogą įtaką daro. Klausimas, kaip Socialdemokratų partija išeis iš tos situacijos. Dabar įtaka yra bloga.

– Sprendimas, kuris numatomas šeštadienį, jūsų manymu yra ne išeitis?

– Manau, kad ne.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.