Sukilusių socialdemokratų likimas: G. Kirkilas ragina ieškoti kompromisų, A. Skardžiui juokinga

Šeštadienį susirinksianti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba ketina apsispręsti dėl jos sprendimui nepaklususių Seimo socialdemokratų. 

 Šeštadienį devyni socialdemokratai gali būti pašalinti iš partijos.<br> T.Bauro nuotr.
 Šeštadienį devyni socialdemokratai gali būti pašalinti iš partijos.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2017, 8:52 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 9:32 AM

Tarybos posėdį sušaukė antradienį posėdžiavęs partijos prezidiumas. 

Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisija pasiūlė šalinti iš partijos Seimo socialdemokratus, kurie pasisakė už frakcijų koalicijos sudarymą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau galutinį sprendimą dėl sankcijos priims taryba.

Neoficialiais duomenimis, iš partijos gali būti pašalinti 9 Seimo socialdemokratai

Atsisveikinimas su partija gresia Seimo nariams Algirdui Butkevičiui, Gediminui Kirkilui, Irenai Šiaulienei, Juozui Bernatoniui, Rimantui Sinkevičiui, Rimantei Šalaševičiūtei, Antanui Vinkui, Andriui Palioniui ir Artūrui Skardžiui. 

Beje, etikos sargai anksčiau siūlė šalinti ir parlamentarą Mindaugą Bastį, tačiau jis nutarė pasitraukti iš frakcijų koalicijos. M. Bastys feisbuke pareiškė, kad prašo jo parašą po koaliciniu susitarimu laikyti negaliojančiu. 

Valdančiųjų frakcijų koaliciją parėmęs Seimo narys Artūras Skardžius stebisi kalbomis apie galimą jo pašalinimą iš Socialdemokratų partijos. "Man tai keista, kad mane ar kitą kolegą, kuris sustabdęs narystę partijoje, būtų galima šalinti. Čia net juokinga teisiškai", - ketvirtadienį Seime sakė jis žurnalistams. 

Beje, šią savaitę Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas ragino ieškoti kompromisinių sprendimų dėl Socialdemokratų partijoje iškilusių nesutarimų. 

"Kompromisai yra galimi pagal turinį ir pagal laiką. Laike yra paprasčiausias kompromisas. Kas verčia mus forsuoti tą tarybos posėdį? Padaryti mėnesio pertrauką, moratoriumą. (...) Čia vienas kompromisas. Kitas kompromisas, aišku, dėl turinio - galima ir tarybos posėdį suspenduoti, ir mes galime savo sprendimą suspenduoti, bet šiandien yra valstybės reikalai, valstybė yra valstybė, yra Vyriausybė, yra biudžetas. Niekas mūsų neverčia verstis per galvą. (...) Jeigu norime pasiekti kompromisą, jo reikia siekti, politikoje visuomet yra kompromiso variantai" - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Kirkilas. 

Jo nuomone, nereikėtų forsuoti partijos tarybos posėdžio, kuris planuojamas šeštadienį. ļæ½Manau, kad nereikia forsuoti tarybos posėdžio, dalis skyrių net nenori į jį atvažiuoti", - sakė G. Kirkilas. 

Jo nuomone, socialdemokratai galėtų svarstyti galimybę nedalyvauti Vyriausybėje ir nedeleguoti kandidato į ūkio ministro postą. 

"Mes išėjome iš Vyriausybės, šiuo metu mūsų nėra Vyriausybėje. (...) Reikės tartis dėl to, ar mes dalyvaujame Vyriausybėje, gal mums ir nebūtina, jei mes turime tik frakcijų koaliciją", - teigė Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas. 

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas skeptiškai vertina galimybę politiniams procesams pasitelkti teismus. 

"Politinių procesų per teismą neišspręsi, per prievartą mylimas nebūsi - jeigu partija priims sprendimą šalinti, bus šalinama. Per teismą bandyti grįžti yra labai neperspektyvu", - yra sakęs G. Paluckas. 

Rugsėjo 25 d. Seimo socialdemokratų frakcija balsavo už sprendimą sudaryti frakcijų koaliciją su LVŽS frakcija pagal Seimo statutą. 

Už koaliciją su ļæ½valstiečiaisļæ½ pasisakė 10 frakcijos narių: Juozas Bernatonis, Andrius Palionis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, Irena Šiaulienė, Algirdas Butkevičius ir Darbo partijos atstovas Valentinas Bukauskas, kuriam LSDP statutas negalioja. Prieš buvo 4: Rasa Budbergytė, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, Raminta Popovienė. Susilaikė vienas - Julius Sabatauskas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.