Karčios socialdemokratų skyrybos: nesutaria, kas lieka frakcijoje

Jau šeštadienį tapo aišku, kad suirutė socialdemokratų gretose nesibaigia. Tą dieną aštuoni partijos nariai patys paliko partiją, vienas jų buvo pašalintas, o dar kitas pareiškė pasitraukiantis dar rugsėjį. Tačiau Seime dabar sklando klausimas – kas bus socialdemokratų frakcijoje?

Seime nerimsta klausimai dėl socialdemokratų frakcijos ateities.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime nerimsta klausimai dėl socialdemokratų frakcijos ateities.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime nerimsta klausimai dėl socialdemokratų frakcijos ateities.<br>D.Umbraso nuotr.
Seime nerimsta klausimai dėl socialdemokratų frakcijos ateities.<br>D.Umbraso nuotr.
G.Paluckas neslėpė geros nuotaikos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Paluckas neslėpė geros nuotaikos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Bernatonis mano, kad atskilėliai ir likę partijoje gali toliau dirbti kartu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Bernatonis mano, kad atskilėliai ir likę partijoje gali toliau dirbti kartu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Salamakinas bendro darbo su atskilėliais nemato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Salamakinas bendro darbo su atskilėliais nemato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 10:56 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:18 AM

Nuo partijos atskilę jos nariai tikina, kad ir toliau dirbs kaip Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija. Tuo metu tiek partijos pirmininkas, tiek tarybos sprendimui trauktis iš koalicijos paklusę parlamentarai tikina, kad taip būti negali, nes socialdemokratų frakcijai gali priklausyti tik socialdemokratų frakcijos nariai.

Tiek Socialdemokratų partijoje likę, tiek nuo jos atskilę Seimo nariai antradienį buvo itin nekalbūs. Gediminas Kirkilas net ir prašytas pakomentuoti situaciją tik atkirto, kad nieko nesakys, ir nubėgo tolyn Seimo koridoriais. Nekalbūs buvo ir kiti politikai.

Save laiko socialdemokratu

Vienas nuo partijos atskilusių Seimo narių Juozas Bernatonis sakė, kad prieš plenarinį posėdį atskilėliai buvo susirinkę į posėdį. Jie rinkosi Seime esančioje socialdemokratų frakcijoje, kurioje, nebūdami partijos, o kartu ir frakcijos nariai, jie rinktis negali.

„Mūsų frakcija vadinasi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija, kaip jūs žinote“, – paklaustas, kaip vadinasi iš partijos pasitraukusių ar išmestų politikų frakcija, atsakė J.Bernatonis.

Jam priminus, kad nebūnant partijoje jis negali vadintis ir partijos frakcijos Seime nariu. J.Bernatonis sakė, kad net ir jam išėjus iš partijos jis nemato problemų dirbti su likusiais partijoje, nes jų pažiūros vis dar yra socialdemokratinės.

Paklaustas apie galimybę steigti atskirą partiją J.Bernatonis teigė, kad kol kas toks klausimas nėra svarstomas. Tačiau jis nepraleido progos įkąsti partijos pirmininkui Gintautui Paluckui sakydamas: „Jei vairuotojas į troleibusą neįleis, žiūrėsime po dvejų metų.“

Anot jo, nėra kalbama ir apie galimą atskilėlių frakcijos susijungimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija.

Bendro darbo nemato

Partijos tarybos valiai paklusęs ir už pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos pasisakęs Algimantas Salamakinas teigė, kad partijoje likusių socialdemokratų frakcija tikrai negali dirbti kartu su atskilėlių frakcija.

„Negali dirbti dalis frakcijos opozicijoje, dalis valdančiojoje daugumoje. Tai yra visiškai skirtingas darbas, todėl toks variantas yra absoliučiai atmestinas“, – sakė A.Salamakinas.

Kaip teigė politikas, kitas socialdemokratų frakcijos žingsnis – išsirinkti seniūną ir jo pavaduotoją, nes iki šiol frakcijai vadovavęs Andrius Palionis atsidūrė tarp iš partijos pasitraukusių politikų. A.Salamakino manymu, frakcijos vadovybę ištikimieji socialdemokratai turėtų išsirinkti dar šią savaitę.

Jis pabrėžė, kad 10 socialdemokratų, kurie nebepriklauso partijai, dabar turės išsirinkti kitą partijos pavadinimą, nes vadintis socialdemokratų frakcija jie neturi teisės, nes nėra partijos nariai.

„Tie, kurie lieka partijoje, ir toliau vadinsis Socialdemokratų partijos frakcija ir dėl jokių problemų nėra. J.Bernatonis dažnai mėgsta klaidinti visuomenę, bet tai yra viskas numatyta statute, viskas parašyta“, – situaciją komentavo A.Salamakinas.

Jis priminė, kad Seime jau buvo atvejis, kai, frakcijai atskilus nuo partijos, frakcijai teko keisti pavadinimą. Taip nutiko, kai parlamente dirbo Arūno Valinsko vedama Tautos prisikėlimo partija. Įvykus skilimui, partijai liko turėtas vardas, o Seime atsirado „Ąžuolo“ frakcija.

Frakcijos likimas paaiškės šią savaitę

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas neslėpė geros nuotaikos ir džiaugėsi, kad susidariusi įtampa sklaidosi. Apsilankęs Seime jis žurnalistus tikino, kad Socialdemokratų partijos frakcija Seime tikrai bus, o visi dėl jos kylantys neaiškumai turėtų būti išspręsti dar šią savaitę.

„Aš tikrai nekomentuosiu įvairiausių kalbų, bet Socialdemokratų partija Seime frakciją turės. Čia yra faktas. Tai bus atlikta dar šią savaitę ir visi tai pamatys“, – sakė G.Paluckas.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad nuo partijos atskilę dabar jau buvę socialdemokratai tikina, kad parlamente bus tik viena socialdemokratų vardu pasivadinusi frakcija ir tai bus tie Seimo nariai, kurie priklauso partijai, jis taip pat pabrėžė, kad tai, kuri frakcija vadinsis socialdemokratais, nepriklauso nuo atskilėlių valios: „Nuo atskilusių asmenų nepriklauso, jie atiduos ar neatiduos socialdemokratų vardo. Jis priklauso partijai ir partija jį atsiims ar gražiuoju, ar per teismą, taip, kad nematau jokios problemos.“

Naujos partijos kurti nepavyktų

Partijos pirmininkas sakė, kad po to, kai šeštadienį iš partijos pasitraukė aštuoni nariai, o vienas buvo pašalintas, požymių, kad partija galėtų griūti ar skilti, tikrai neatsirado. Nepadaugėjo ir LSDP gretas paliekančių narių.

Buvo pasigirdusios kalbos, kad iš partijos pasitraukę ar išmesti socialdemokratai gali imtis naujos politinės partijos kūrimo. Tiesa, G.Paluckas daug vilčių į tokią idėją nedėtų. Pasak politiko, sukurti naują partiją reikia daug laiko ir lėšų.

„Nedera ir nėra jokio reikalo klausyti apie visokiausius ketinimus, kurs ar nekurs. Tegul jie pamėgina ir mes pamatysime.

Sukurti partiją, kai partijų populiarumas yra menkas, o tokių politinių organizacijų kūrimo sąnaudos milžiniškos ir tai įmanoma padaryti tik per daugelį metų... Na, tegul pabando, o mes žiūrėsime, kam pasiseks“, – galimos naujos partijos idėją kritikavo G.Paluckas.

Neaišku dėl daugumos

Daliai socialdemokratų atskilus nuo partijos darosi panašu, kad Seime nesusidaro valdančioji dauguma. Tam, kad parlamente susidarytų dauguma, reikia 71 Seimo nario. Tačiau dabar tam, kad būtų dauguma, trūksta trijų parlamentarų. LVŽS frakcijoje yra 56, o atskilėlių frakcijoje 12 Seimo narių (10 atskilėlių ir 2 Darbo partijos atstovai). Tai reiškia, kad valdančiojoje koalicijoje šiuo metu yra 68 parlamentarai.

Žurnalistų kalbintas premjeras Saulius Skvernelis sakė: „Aš vis dar tikiu, kad dauguma yra. Jeigu Seime atsiras kita dauguma, bus pareikšta, kad yra kita dauguma. Ta dauguma formuos Vyriausybę. Kol tokių požymių nėra, dirbs ši dauguma ir ši Vyriausybė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.