Iš partijos pašalinti socialdemokratai išsirinko naują frakcijos pavadinimą

Skylant Socialdemokratų partijos frakcijai Seime vyksta šio pavadinimo dalybos. Partijoje likę socialdemokratai nutarė pradėti derybas su buvusiais bendražygiais dėl minėto frakcijos pavadinimo, tuo metu vadinamieji maištininkai nusprendė geruoju jį atiduoti ir ketvirtadienį pakeitė frakcijos vardą.

Iš partijos pašalinti socialdemorkatai išsirinko naują frakcijos pavadinimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš partijos pašalinti socialdemorkatai išsirinko naują frakcijos pavadinimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė, BNS inf.

Oct 19, 2017, 10:34 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:54 PM

„Jie be reikalo šaukia, kad mes neatlaisviname frakcijos pavadinimo. Šiandien juos pakvietėme ateiti į frakciją, reikia nubalsuoti, kad būtų kvorumas, iš jų pavėlavęs atėjo tik Julius Sabatauskas, atsisėdo, kai reikėjo balsuoti, sako: ne, aš nedalyvauju balsavime. Bet mums užteko kvorumo ir mes priėmėme sprendimą, kad keičiame frakcijos pavadinimą į Socialdemokratų darbo frakcijos“, – ketvirtadienį BNS sakė Socialdemokratų partiją palikęs buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Skilimas tarp Seimo socialdemokratų įvyko dėl Socialdemokratų partijos tarybos sprendimo pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“.

Kol kas formaliai Lietuvos socialdemokratų partijos frakciją sudaro 19 narių. Septyni iš jų – Mindaugas Bastys, Rasa Budbergytė, Juozas Olekas, Raminta Popovienė, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas, Algirdas Sysas – nutarė vykdyti partijos valią ir trauktis iš koalicijos. Likusieji pasirašė koalicijos sutartį su „valstiečių“ frakcija Seime dėl bendro darbo.

Už tai socialdemokratų etikos sargai pasiūlė koaliciją pasirašiusius parlamentarus šalinti iš partijos. Šie nelaukdami tokio sprendimo praėjusią savaitę patys paliko Socialdemokratų partiją.

Ketvirtadienio rytą buvę ir esami Seimo socialdemokratai posėdžiavo atskirai. Partijai priklausantys parlamentarai derybininku su kita frakcijos dalimi paskyrė J.Oleką ir pradėjo rinkti parašus po deklaracija dėl naujos frakcijos įkūrimo.

„Šiandien mes jokių sprendimų nepriėmėme, sprendžiami techniniai išsiskyrimo klausimai. J.Olekas yra įpareigotas su Andriumi Palioniu tuos techninius klausimus derinti, t. y. kas, kur, kaip, pradedant nuo referentų, frakcijų kvotų dėl įvairių pareigų komitetuose, baigiant patalpomis ir aibe kitų dalykų, kurie Seime yra svarbūs“, – po susitikimo žurnalistams sakė Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Jis pabrėžė, kad Seimo socialdemokratams svarbu išlaikyti Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pavadinimą.

G.Paluckas sakė tikintis, kad partijos valiai pasipriešinę kolegos perleis frakcijos pavadinimą su partijos vardu.

„Aš tikiuosi, kad sutiks, nes vadinti save Socialdemokratų partijos frakcija, kai nesi partijos narys, yra šiek tiek keistoka, gal net šiek tiek ir amoralu, todėl tikimės geranoriškumo ir supratimo“, – sakė G.Paluckas, dar nežinodamas apie buvusių kolegų sprendimą pakeisti frakcijos pavadinimą.

Naują frakciją planuoja kurti M.Bastys, R.Budbergytė, J.Olekas, R.Popovienė, J.Sabatauskas, A.Salamakinas, A.Sysas.

Pagal Seimo statutą parlamente frakciją gali sudaryti mažiausiai septyni politikai. Tai būtų septinta parlamento frakcija, neskaičiuojant Mišrios Seimo narių grupės, vienijančios jokiai frakcijai nenorinčius priklausyti politikus.

Tikisi greito sprendimo

Partijoje likęs socialdemokratų frakcijos atstovas J.Olekas sakė, kad tikisi greito frakcijų išsiskyrimo. Pasak jo, šiuo metu frakcijos diskutuoja dėl praktinių dalykų, kad procesas būtų kuo sklandesnis.

„Užvakar (antradienį – Aut.) buvo klausimas, kad jie nelabai norėjo mums atiduoti partijos frakcijos, o dabar tas klausimas išspręstas. Paskelbsime savo poziciją“, – sakė J.Olekas. Būtent jam nurodyta vesti derybas su atskilėliais.

Tiesa, kai kurie partijoje likę socialdemokratai sako, kad atskilėlių frakcijos seniūnas A.Palionis nenori leisti į kalbas ir, atrodo, bando vilkinti atsiskyrimo procesą.

Pats J.Olekas teigė, kad asmeninių pretenzijų A.Palioniui neturi. Tiesa, jie vis dar nerado laiko susitikti ir susėsti aptarti frakcijų ateities, išspręsti personalo bei kitų praktinių klausimų.

Šiuo metu tikrųjų socialdemokratų frakcijai dar reikia išsirinkti frakcijos seniūną, pavaduotoją ir pasiskelbti opozicijos dalimi. Kaip vienas iš kandidatų į frakcijos seniūno postą minimas pats J.Olekas.

„Kol kas dar jokių sprendimų neturime. Bet aš manau, kad kiekvienas iš mūsų turėtume sutikti dirbti, nes tai yra svarbu, kad socialdemokratinės idėjos šiame Seime būtų gyvos ir girdimos“, – sakė J.Olekas, paklaustas ar sutiktų stoti prie frakcijos vairo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.