Po skyrybų – sunkios bendrų gėrybių dalybos

Iš partijos pasitraukę vadinamieji socialdemokratų maištininkai Seime buvusiems bendražygiams sutiko geruoju atiduoti frakcijos vardą. Tik pastarieji kol kas neturi kur to pavadinimo užkabinti, nes nėra frakcijos.

M.Basčio (dešinėje) apsisprendimas gali lemti, ar J.Olekui ir kitiems Seimo socialdemokratams pavyks greitai sudaryti atskirą frakciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Basčio (dešinėje) apsisprendimas gali lemti, ar J.Olekui ir kitiems Seimo socialdemokratams pavyks greitai sudaryti atskirą frakciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Oct 20, 2017, 3:21 PM

Į skirtingas puses pasukę Seimo socialdemokratai vakar posėdžiavo atskirai.

Valdančiojoje koalicijoje nutarę likti atskilėliai sutiko palikti partijoje likusiems buvusiems bendražygiams Socialdemokratų partijos frakcijos pavadinimą, o patys nutarė pasivadinti Socialdemokratų darbo frakcija.

Greičiausiai toks vardas atsirado ne vien dėl sentimentų buvusiai Lietuvos demokratinei darbo partijai, kurioje daugelis šios frakcijos narių pradėjo savo politinę karjerą.

Mat persivadinusios frakcijos nariais sutiko tapti ir du Darbo partijos atstovai parlamentarai Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas, anksčiau svarstę galimybę papildyti Mišrios Seimo narių grupės gretas.

Abu politikai „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad naujasis frakcijos pavadinimas turėjo įtakos jų apsisprendimui.

Tuo metu į opoziciją nutarusi trauktis Socialdemokratų partija, nors ir gana lengvai iškovojo teisę į frakcijos pavadinimą, jos suburti kol kas negali – vis dar trūksta vieno parlamentaro, todėl formaliai jie tebepriklauso valdančiajai daugumai.

M.Bastys ėmė blaškytis

Praėjusią savaitę Mindaugas Bastys, kuris yra atsidūręs ant apkaltos slenksčio, netikėtai atšaukė savo parašą dėl frakcijų koalicijos su „valstiečiais“, taip išvengdamas kitų iš partijos turėjusių pasitraukti ar išmestų socialdemokratų likimo.

Bet šiomis dienomis M.Bastys vėl ėmė blaškytis. Šaltinių teigimu, parlamentaras svarsto galimybę tapti Mišrios Seimo narių grupės nariu.

Pats politikas „Lietuvos rytui“ to nepaneigė, tačiau tvirtino apie savo sprendimą galėsiąs pranešti tik pasitaręs su partijos Šakių skyriumi.

Narystę Socialdemokratų partijoje sustabdęs M.Bastys pripažino, kad jo ketinimai pereiti į Mišrią Seimo narių grupę susiję ir su apkaltos procesu. „Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, atitolti nuo kairiųjų politikui patarė jo advokatai.

Lauks B.Bradausko grįžimo

Partijoje likusių Seimo socialdemokratų atstovas Juozas Olekas sakė, kad laukiama M.Basčio apsisprendimo, nes jei jis pasirinks Mišrią Seimo narių grupę, buriant frakciją teks ieškoti kito žmogaus.

Bene pagrindinė socialdemokratų viltis – atskalūnus viešai kritikavęs Bronius Bradauskas. Jis Seime pakeistų Gediminą Kirkilą, jeigu pastarasis išvyktų į Europos Parlamentą vietoj tarptautine karjera susiviliojusio Zigmanto Balčyčio. Tačiau tai gali užtrukti.

Jau planuoja, kas vadovaus

Tuo metu net neturėdami frakcijos Gintauto Palucko šalininkai jau svarsto, kas galėtų jai vadovauti.

Šaltinių teigimu, šis postas buvo siūlomas Algimantui Salamakinui, bet jis atsisakė.

Todėl jei pavyks sudaryti frakciją, jos seniūnu turėtų tapti J.Olekas. Jį partijoje pasilikę socialdemokratai vakar paskyrė derybininku su atskilėliais.

Kam atiteks indaplovė?

Skirtingais keliais sukantiems kairiesiems tenka pasidalyti ir bendrai užgyventą turtą.

Partijos lyderis G.Paluckas vakar aiškino, kad po skyrybų iškilo daug techninių klausimų, kuriuos J.Olekas turės suderinti su Andriumi Palioniu, – pradedant nuo referentų, baigiant kabinetais.

G.Palucko atstovai šiomis dienomis jau žvalgėsi po buvusios bendros frakcijos patalpas, svarstydami, kur galėtų įsikurti.

Bet užkulisiuose kalbama, kad būsima kaimynystė nežavi nei vienų, nei kitų.

Beje, po politinių skyrybų turtą besidalijantiems kairiesiems užkliuvo pagalbinėse patalpose esanti indaplovė.

„Gal A.Palionis ją atvežė? Atrodo, jo motina prekiauja buitine technika“, – šmaikštavo kai kurie socialdemokratai.

J.Olekas, paklaustas, ar buvusiems bendražygiams pavyks taikiai pasidalyti turtą, buvo nusiteikęs optimistiškai: „Mes juk vis tiek ketvirtį amžiaus dirbome kartu – manau, tikrai užteks sveiko proto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.