VTEK konstatavo, kad jos darbuotojas M. Siaurys pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino, kad jos darbuotojas, Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys pažeidė įstatymą, nes nesilaikė prievolės laiku deklaruoti interesus.

bns konferencija, specialiųjų tyrimų tarnyba, vtek, stt, privačių interesų deklaravimas, Mindaugas Siaurys, vtek prevencijos skyriaus vedėjas<br>D.Umbraso nuotr.
bns konferencija, specialiųjų tyrimų tarnyba, vtek, stt, privačių interesų deklaravimas, Mindaugas Siaurys, vtek prevencijos skyriaus vedėjas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-20 15:35, atnaujinta 2017-10-20 16:25

VTEK sudaryta komisija tikrino M. Siaurio privačių interesų deklaraciją ir pastebėjo galimų pažeidimų.

Tyrimo duomenys rodo, kad M. Siaurys tik šių metų rugsėjo pradžioje deklaravo tris sandorius, du iš jų – su komerciniais bankais. Vienas sudarytas 2005 metais būsto kreditui gauti, antras – 2016 m. paskolai gauti. Trečias sandoris taip pat sudarytas 2016 m. Juo iš privačios bendrovės buvo pirktas būstas.

M. Siaurys VTEK pradėjo dirbti 2014 metais, o 2005-aisiais jo sudarytas būsto paskolos sandoris yra galiojantis iki šiol, tačiau tarnautojas jį VTEK teiktoje deklaracijoje nurodė tik šiemet – pavėlavęs daugiau nei trejus metus.

„Tokia veika, VTEK nuomone, yra trunkamojo pobūdžio pažeidimas. Kitus du sandorius Prevencijos skyriaus vedėjas pavėlavo deklaruoti daugiau nei pusantrų metų“, – teigia VTEK.

Įstatymai valstybės tarnautojus įpareigoja pateikti interesų deklaraciją per mėnesį nuo priėmimo į darbą bei turi nurodyti per metus sudarytus, taip pat anksčiau sudarytus ir vis dar galiojančius sandorius, kurių vertė didesnė, nei 3 tūkst. eurų.

„Pažymėtina, kad VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo atliekamos funkcijos yra tiesiogiai susijusios su privačių interesų deklaravimo išmanymu ir tinkamu šios srities teisės normų taikymu. Be to vadovaujančias pareigas einantiems asmenims yra taikomi aukštesni veiklos ir atsakomybės standartai, nei eiliniams tarnautojams. Visuomenė turi pagrįstų lūkesčių, kad tokias pareigas einantys valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys yra ne tik aukštesnės profesinės kvalifikacijos, bet ir veikia laikydamiesi aukštesnių moralės ir tarnybinės etikos principų“, – pabrėžia tarnyba.

VTEK sudaryta komisija, atlikusi tyrimą, dar anksčiau informavo, kad M. Siaurys pats nepaisė etikos reikalavimų, sumenkino dalykinę VTEK reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus. Taip pat – nevykdydamas pareigų, kai privalėjo pateikti su Privačių interesų registro steigimu susijusius dokumentus atsakingoms institucijoms.

Nepaisant pažeidimų, VTEK nurodė, jog tarnybinės nuobaudos jam skirti dėl to neįmanoma, nes pasibaigė jos skyrimo terminas: buvęs VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius pavaldinio veiklos netyrė, o atleidus R. Valentukevičių M. Siaurys daugiau nei penkis mėnesius darbe nebuvo dėl atostogų, nedarbingumo ir vaiko priežiūros atostogų.

M. Siaurys sako tiek su tarnybinio patikrinimo išvadomis, tiek su penktadienį priimtu VTEK sprendimu, jog jis pažeidė įstatymą, nesutinkantis bei žada sprendimus skųsti.

„Aš ketinu skųsti komisijos išvadas ir trauktis iš pareigų, kada baigsis visi tyrimai. Nes negaliu su tokia komisija dirbti, kuri prarado mano pasitikėjimą. Kai aš parodysiu, kas iš tikrųjų yra ta komisija, tada aš trauksiuos iš pareigų“, – BNS teigė jis.

VTEK darbuotojas teismui jau apskundė sprendimą jį laikinai nušalinti nuo pareigų, kol buvo atliekamas tyrimas. M. Siaurys pabrėžia, kad jis nenaudojo minimos leksikos ir nėra siuntęs tokių laiškų R. Valentukevičiui, kurie minimi tyrimo išvadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.