Dėl 1100 eurų, gautų už koncertą, Agnė Širinskienė įskundė Vytautą Juozapaitį

Seimo „valstiečiai“ kyla į kovą su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariu Vytautu Juozapaičiu. Per kone savaitę jie jau du kartus kreipėsi į parlamento etikos sargus su prašymais įvertinti konservatoriaus elgesį.

 A.Širinskienė teigė, kad V.Juozapaitis uždarbiavo neturėdamas tam teisės.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Širinskienė teigė, kad V.Juozapaitis uždarbiavo neturėdamas tam teisės.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė teigė, kad V.Juozapaitis uždarbiavo neturėdamas tam teisės.<br>T.Bauro nuotr.
A.Širinskienė teigė, kad V.Juozapaitis uždarbiavo neturėdamas tam teisės.<br>T.Bauro nuotr.
V.Juozapaitis kelia nemažai klausimų dėl kultūros ministrės darbo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Juozapaitis kelia nemažai klausimų dėl kultūros ministrės darbo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Juozapaičio deklaracijoje gautas uždarbis nurodomas.<br> VTEK nuotr.
 V.Juozapaičio deklaracijoje gautas uždarbis nurodomas.<br> VTEK nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 24, 2017, 1:57 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:35 PM

Pirmiausia į Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis, prašydamas įvertinti V.Juozapaičio domėjimąsi konkursu į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo pareigas.

Teigia, kad uždarbiavo

Praėjus vos kelioms dienoms po pirmojo kreipimosi komisija sulaukė dar vieno skundo dėl TS-LKD nario. Šį kartą į juos kreipėsi dar viena „valstietė“ Agnė Širinskienė. Skunde etikos sargams ji teigė, kad viešėdamas Rygoje birželio 20, 21 dienomis jis papildomai uždarbiavo, o tai parlamentarams  draudžiama.

Anot A.Širinskienės, V.Juozapaitis tomis dienomis viešėjo Latvijos sostinėje vykusiame Rygos festivalyje. Keliaudamas ten jis parlamento valdybai nurodė, kad kelionės tikslas – stiprinti Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimą kultūros srityje.

Skunde komisijai „valstietė“ teigė, kad, jos turimais duomenimis, bendradarbiavimo stiprinimo veikla konservatorius neapsiribojo ir Rygoje vykusiame koncerte už atlygį atliko baritono partiją. Jos teigimu, už koncertą V. Juozapaičiui galbūt buvo sumokėta 1100 eurų.

Ji taip pat pabrėžė, kad parlamentaras šiame koncerte dalyvavo tada, kai turėjo atlikti savo pareigas Seime, – birželio 21-ąją Seime vyko Kultūros komiteto posėdis. Jį Rygoje viešėjęs Seimo narys praleido.

„Tokia situacija, kai Seimo narys darbo laiku, tuo metu, kai vyksta posėdžiai, išvažiuoja į užsienį uždarbiauti, nesirūpina savo tiesioginėmis pareigomis, nenurodo Seimo valdybai tikrųjų išvykos tikslų, yra apgailėtina.

Žinoma, vieno koncerto metu Seimo narys galbūt uždirbo pusę savo mėnesinės algos dydžio atlygį, bet moralinė žala, kuri buvo padaryta tokiu veiksmu, – neišmatuojama. Toks elgesys menkina žmonių pasitikėjimą valstybe, Seimu ir Seimo narių reputacija“, – tikino A. Širinskienė.

Turi teisę gauti atlygį

To, kad dalyvavo Rygos festivalyje ir kad už jame atliktą kūrinį gavo atlygį, Kultūros komitete dirbantis V.Juozapaitis neneigė, Priešingai, kalbėdamas su naujienų portalu lrytas.lt politikas papasakojo apie tai plačiau ir patikino, kad už tai gautos pajamos yra deklaruotos.

Kaip sakė V.Juozapaitis, dėl leidimo vykti į užsienio šalyje vykusį festivalį jis kreipėsi į Seimo valdybą, kuri palaimino tokią jo kelionę.

„Seimo pirmininkas dar pasakė, kad mums garbė, kad mums atstovauja, o ne klausimas leisti ar neleisti. Aš ten vykau kaip Seimo narys, vykdydamas tarptautiškumo misiją ir, be jokios abejonės, kaip Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, ko aš nenoriu garsiai minėti, bet tai taip pat yra faktas. Buvau pakviestas į paties aukščiausio lygmens festivalį“, – pasakojo V.Juozapaitis.

Viešėdamas ten koncerto metu jis atliko  Carlo Orffo kantatos „Carmina burana“ baritono partiją. Šio kūrinio atlikimas, pasak politiko, yra ypatingo sunkumo ir sėkmingai jį atlikti gali tik žmonės, turintys aukštą meistriškumo lygį. Todėl jam nekelia nuostabos, kad už pasirodymą jam buvo sumokėta, taip pat padengtos kelionės ir pragyvenimo išlaidos.

Jis patikino, kad šiai kelionei apmokėti iš Seimo kanceliarijos nebuvo paimta nė cento, o visi gauti pinigai buvo deklaruoti viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, kuri yra viešai prieinama Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto puslapyje.

Naujienų portalas lrytas.lt patikrino politiko minimą deklaraciją. Iš tikro matyti, kad jis deklaravo gavęs 1,1 tūkst. eurų iš Latvijos Respublikos valstybinės įstaigos „Latvijas koncerti“. Nurodoma, kad atlyginimas gautas už vienkartinę kūrybinę veiklą.

 

„Tai, kad Seimo nariai gali užsiimti menine, kūrybine veikla, yra parašyta Konstitucijoje juodu ant balto. Konstitucinio Teismo yra išaiškinta, kad ir atlygis už kūrybinę veiklą yra galimas, jeigu tai nevirsta pastoviais darbo santykiais. Čia kaip tik tas atvejis, dalyvavau absoliučiai vienkartiniame renginyje“, – situaciją komentavo V.Juozapaitis.

Bando apsaugoti savo ministrę?

Paklaustas, kaip vertina tokius „valstiečių“ skundus, Seimo narys atsakė, kad tai panašu į desperatiškus bandymus šmeižto ir šantažo būdu daryti įtaką opozicinės partijos nariui, nevengiančiam kritikuoti LVŽS deleguotos kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson ir jos komandos.

Esą taip „valstiečiai“ bando apsaugoti savo ministrę, dėl kurios klausimų kyla ne tik V.Juozapaičiui, bet ir visai konservatorių frakcijai.

„Skundai eina faktiškai kasdien. Jie dabar išsitraukė ginklus. Vakar (pirmadienį – Aut.) buvo skundas dėl mano neva nutekintos kažkokios informacijos, dėl kurios negali įvykti LNOBT vadovo konkursas. Jie patys savo rankomis tą kaltinimą sugriovė“, – sakė V.Juozapaitis.

Jis teigė pirmadienį ryte sulaukęs kultūros viceministro Gyčio Andriuliono skambučio. Kaip pasakojo Seimo narys, viceministras prašė, kad šis pateiktų atsakymus į ministerijos pateiktus klausimus. Kai penktadienį buvo nukeltas LNOBT vadovo konkursas, ministerija teisinosi, kad taip padaryta dėl to, kad V.Juozapaitis neatsakė į pateiktus klausimus.

„Visą šitą istoriją esu viešai aprašęs ir atsakymą jiems nusiunčiau ketvirtadienį vakare, kuriame rašiau, kad jie peržengė visas konstitucines ribas, o jokios slaptos informacijos negali būti dėl vienos paprastos priežasties – ji niekada nebuvo įslaptinta. O tai, kad ministrė nesaugojo savo kažkokios informacijos, kuri, jos nuomone, turėtų būti slapta, yra jos pačios problema“, – kalbėjo konservatorių frakcijos narys.

Politikas sakė, kad penktadienį, kai ministerija nukėlė konkursą, jis kreipėsi su prašymu paaiškinti, kokiu teisiniu pagrindu tai buvo padaryta. Tačiau atsakymo jis sakė nesulaukęs, o pirmadienį paskambinęs viceministras esą ragino V.Juozapaitį pateikti atsakymus, nes neįvykus konkursui gali kilti tarptautinis skandalas.

 

Parlamentaras esą pasakęs, kad jokių atsakymų nepateiks, todėl, kad neprivalo, o ir pati situacija yra absurdiška,

„Jis man sakė, kad čia tik formalumas, ir klausė, ar galiu parašyti, kad mano turimos žinios buvo tiesiog gandai.

Jis mane ragino formalizuoti arba įteisinti jų neteisėtą veiksmą, neteisėtą argumentą. Jeigu aš jiems būčiau parašęs tą laišką, tai de facto būčiau pripažinęs, kad kažkam nusižengiau, ir jie formaliai sakytų, kad, va, Juozapaitis atsakė, mes einame tolyn“, – dėstė Seimo narys.

Tačiau net ir nesulaukus V.Juozapaičio atsakymų pirmadienį LNOBT vadovo konkursas buvo surengtas, tad, pasak politiko, visiškai subliūško jam metami kaltinimai. Jis svarstė, kad susėdę „valstiečiai“ studijuoja jo biografiją ir ieško prie ko prikibti.

Konkursas įvyko

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad konkursas į LNOBT vadovo vietą turėjo vykti penktadienį, tačiau buvo atšauktas ir po to surengtas pirmadienį.

Kultūros ministerijos atstovai teigė, kad ministerija kreipėsi į Seimo narį V.Juozapaitį dėl paaiškinimo apie jo galimai turimą informaciją. Kadangi jis nesuteikė tokios informacijos, Kultūros ministerija nusprendė toliau vykdyti LNOBT vadovo konkursą.

Pakartotinai konkursas turi vykti, kaip numato konkursų rengimo tvarkos aprašas, per 15 darbo dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.