Liūdna realybė: Lietuvoje dingusių vaikų skaičius išaugo

Trečiadienį Generalinėje prokuratūroje prasidėjo tarptautiniai mokymai „Dingusių vaikų atvejų analizė, tyrimas ir prevencija“. Juose grupė pasaulinio lygio ekspertų aptars Lietuvos ir kitų regiono šalių pastangas rasti dingusius vaikus, tokių atvejų prevenciją bei teikiamą pagalbą dingusių vaikų artimiesiems ir patiems vaikams. Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teigimu, pastaraisiais metais Lietuvoje dingusių vaikų skaičius išaugo.

 Liūdna realybė: Lietuvoje dingusių vaikų skaičius išaugo.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
 Liūdna realybė: Lietuvoje dingusių vaikų skaičius išaugo.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
 Spaudos konferencija skirta dingusių vaikų Lietuvoje situacijai aptarti.<br> LR Prokuratūros video stop kadras.
 Spaudos konferencija skirta dingusių vaikų Lietuvoje situacijai aptarti.<br> LR Prokuratūros video stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 11:01 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 11:21 AM

Dėl šio įvykio Generalinėje prokuratūroje surengta spaudos konferencija, skirta dingusių vaikų situacijai Lietuvoje aptarti. Jos metu paaiškėjo, kad per pastaruosius metus dingusių vaikų skaičius Lietuvoje išaugo.

„2017 metais įregistruota 1980 atvejai. Tačiau tai nereiškia, kad visi vaikai dingę. Yra tokių, kurie dingo ne pirmą kartą. Dėl ko jie dingo neaišku – gal jie buvo išnaudojamis, gal vežami vagiliauti, įtraukti į kažkokias kriminalines veikas. Tikslūs duomenys bus metų gale. O jau ilgą laiką yra ieškomi 9 vaikai“, – sakė Lietuvos dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Natalija Kurčinskaja.

N. Kurčinskajos teigimu, vaikų dingimai dažnai siejami su prekyba žmonėmis ir seksualiniu išnaudojimu. Jos išsakytai minčiai pritarė ir generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, kuris paminėjo ir tai, kad dingusių vaikų skaičius Lietuvoje išaugo.

„Jei prieš 5 – 8 metus turėjome iš tikro dingusius du vaikus, tai 2015 metais buvo dingę 8 vaikai“, – situaciją komentavo E. Pašilis.

Po konferencijos prasidėjo seminaras, kurio metu „AMBER Alert“ Policijos tinklo koordinatorius Charlie Hedges, socialinio tinklo „Facebook“ administracijos atstovė Emily Vacher ir kiti mokymuose dalyvaujantys ekspertai dalinsis patirtimi ir gerosios praktikos pavyzdžiais su Lietuvos policijos, prokuratūros, vaiko teisių apsaugos institucijų, prezidentūros, ministerijų, nevyriausybinių organizacijų, dirbančių vaiko teisių apsaugos srityje, atstovais.

Pirmosios JAV institucijos, užsiimančios dingusių vaikų paieškomis, atstovai jau yra apmokę apie 10 tūkst. teisėsaugos pareigūnų, tyrėjų, prokurorų iš 118 šalių.

Šie mokymai prisijungė prie J. E. Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.