Seimo pirmininkas neatmeta galimybės, kad valdantieji pasirašys dar vieną koalicinę sutartį

​Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra užtikrintas, kad kol Seime nėra kitos daugumos, „valstiečių“ ir atskilusių socialdemokratų junginys, nors ir nesiekiantis daugumos žymos, yra pakankamas. Seimo pirmininkas, „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ visgi patikino, kad jei pamatys, kad nesurenka daugumus svarbiausiam metų projektui – biudžetui, neatmeta ir naujos koalicinės sutarties pasirašymo galimybės.

Seimo pirmininkas neatmeta galimybės, kad valdantieji pasirašys dar vieną koalicinę sutartį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkas neatmeta galimybės, kad valdantieji pasirašys dar vieną koalicinę sutartį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkas neatmeta galimybės, kad valdantieji pasirašys dar vieną koalicinę sutartį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkas neatmeta galimybės, kad valdantieji pasirašys dar vieną koalicinę sutartį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 8:47 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:50 AM

Koalicija yra pakankamai stabili, paskutiniai balsavimai parodė, kad mes daugumą turime. Mes, esame tai, kas buriasi aplink „valstiečius“, – sakė Seimo pirmininkas.

„Jeigu jau bus trapi dauguma ir reikės ją formalizuoti, tada kažką ir kviesime kartu. Bet aritmetika yra balsavime. Ir nieko kol kas nedeklaruosiu ir nieko nesakysiu garsiai, nes atrodys, kad kažką jau darome ir planuojame. Ne, bet jeigu reikės, darysime“, – tikino V.Pranckietis.

Paklaustas, ar tai gali būti Lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai, Seimo pirmininkas patikino, kad jei abi pusės to norės, ši parama ir bus formalizuota.

„Ši frakcija visada nuosekliai dirbanti ir visada mūsų sprendimams pritardavo. Ir jeigu jie reikštų tokį norą, ir mes tai jaustume, tai manau, kad jie prisijungtų prie koalicijos. Jeigu bus poreikis ir jie pageidaus, mes juos kviesime“, – ateities planus braižė V.Pranckietis.

Seimo pirmininko nuomone, jiems netrukdys ir Lietuvos rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininko Valdemaro Tomaševskio pasisakymai, kurie vertinami tikrai nevienareikšmiškai. Tačiau Seimo pirmininkas planuoja su juo nesitarti. „Tartumėmės su frakcija“, – sakė Seimo pirmininkas.

Seime 57 atstovus su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu turinti LVŽS yra pasirašiusi koalicinį susitarimą su buvusia Socialdemokratų partijos frakcija. Tačiau frakcijai skilus į dvi ir pakeitus pavadinimus „valstiečius“ remiančioje Socialdemokratų darbo frakcijoje lieka 12 atstovų, tad formaliai valdantieji turi 69 narius – mažiau nei pusę atstovų 141 vietos Seime.

Pirmadienį opozicine pasiskelbė naujai įsikūrusi septynis narius turinti Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija. Ji perėmė senosios frakcijos, kurios didesnė grupė parlamentarų prieš partijos valią pasirinko dirbti su valdančiaisiais bei paliko partiją nelaukdami pašalinimo, pavadinimą.

Seimo socialdemokratai skilo po partijos tarybos sprendimo pereiti dirbti į opoziciją. Dalis parlamentarų tam pasipriešino ir darbą su „valstiečiais“ tęsia kaip Socialdemokratų darbo frakcija, o partijai paklusę kolegos, iš pradžių neturėję reikiamo narių skaičiaus frakcijai sukurti, tą padarė į gretas pasikvietę buvusią „valstietę“ ir liberalę Dovilę Šakalienę. Septyni nariai yra mažiausias skaičius sudaryti Seimo frakcijai.

Seime opozicinėmis yra pasiskelbusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija su 31 nariu, Liberalų sąjūdžio frakcija su 13 narių, frakcija „Tvarka ir teisingumas“ su septyniais nariais ir pirmadienį parašus dėl frakcijos sudarymo Seimo pirmininkui įteikę socialdemokratai, iš viso – 58 parlamentarai.

Aštuonių narių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija nepriklauso daugumai, bet ir nėra pasiskelbusi opozicine. Taip pat šeši parlamentarai dirba Seimo narių mišrioje grupėje – jai automatiškai priskiriami kitoms frakcijoms nepriklausantys parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.