Lietuvoje lankysis Liuksemburgo didysis hercogas Henris

 

Ketvirtadienį į Lietuvą oficialaus vizito atvyksta Liuksemburgo didysis hercogas Henris. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį į Lietuvą oficialaus vizito atvyksta Liuksemburgo didysis hercogas Henris. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 7:41 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 7:44 AM

Ketvirtadienį į Lietuvą oficialaus vizito atvyksta Liuksemburgo didysis hercogas Henris.

Liuksemburgo monarchą lydi vicepremjeras, ūkio, gynybos ir vidaus saugumo ministras Etiennas Schneideris  ir užsienio, Europos reikalų ir migracijos ministras Jeanas Asselbornas bei 40 verslo atstovų delegacija, pranešė Prezidentūra.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su didžiuoju hercogu aptars dvišalius santykius, bendradarbiavimą Europos Sąjungoje ir NATO. Vienas pagrindinių klausimų bus gynybos ir saugumo stiprinimas.

Liuksemburgas aktyviai prisideda prie saugumo užtikrinimo Baltijos šalyse ir rytiniame NATO flange. Liuksemburgo kariai atlieka tarnybą priešakinio NATO pajėgų batalione Lietuvoje. Šios valstybės rotacinės pajėgos nuo 2014 metų taip pat reguliariai dalyvauja karinėse pratybose Lietuvoje.

Nors Liuksemburgas neturi savo karinės aviacijos, tačiau finansinėmis lėšomis ne kartą prisidėjo prie Baltijos oro policijos misijos.

Prezidentūroje taip pat bus pasirašyta Lietuvos ir Liuksemburgo dvišalė sutartis dėl bendradarbiavimo atsinaujinančios energetikos srityje.

„Lietuva viršija numatytus reikalavimus, jau dabar mes turime atsinaujinančios energijos arti 25 proc., vėliau sieksime ir 30 proc., tai yra daug daugiau negu yra nustatyti minimalūs reikalavimai Europoje, o Liuksemburgas, maža šalis, tokių galimybių neturi, ir mes parduosime pasirašydami tam tikrą sutartį ketvirtadienį dalį tos kvotos ir tuos pinigus, kuriuos gausime, virš 10 mln. eurų, panaudosime tolesnei atsinaujinančios energetikos plėtrai Lietuvoje“, - LRT radijui sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

Anot jos, tai bus pirmas toks europinis susitarimas.

„Matome, gal galime ne tik tikėtis pagalbos iš kitų, bet galime tokia įdomia forma - tai bus pirmas toks europinis susitarimas - padėti Liuksemburgui ir tuo pačiu mums naudingai panaudoti tas lėšas“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Valstybių vadovai aptars ir verslo ryšių stiprinimą, bendradarbiavimą skatinant inovacijas, mokslinius tyrimus ir aukštąsias technologijas.

Po oficialaus susitikimo Prezidentūroje D. Grybauskaitė su svečiu viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“ atidarys pirmąjį Lietuvos ir Liuksemburgo verslo forumą. Jame pagrindinis dėmesys bus skiriamas transporto, logistikos, finansinių ir informacinių technologijų plėtrai.

Penktadienį šalies vadovė kartu su didžiuoju hercogu lankysis Pabradėje, Generolo Silvestro Žukausko poligone, kur susitiks su NATO batalione tarnaujančiais Liuksemburgo kariais, apžiūrės šios valstybės karinę techniką, dislokuotą Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.