R. Vanagaitė Izraelio televizijoje A. Ramanauską-Vanagą vadino KGB agentu ir išdaviku

Savo pareiškimais apie partizano Adolfo Ramanausko-Vanago biografiją rašytoja Rūta Vanagaitė įklimpo į brangiai jai kainavusį skandalą: iš knygynų lentynų pašalinta ne tik naujoji jos knyga „Višta strimelės galva“, bet ir kitos rašytojos knygos. 

 Rašytoja teigė, kad priemonės, kurių buvo imtasi prieš jos knygą, yra beprecedentės, mat niekuomet tokios nebuvo taikytos jokiam kitam rašytojui ar jo knygoms. <br> T.Bauro nuotr.
 Rašytoja teigė, kad priemonės, kurių buvo imtasi prieš jos knygą, yra beprecedentės, mat niekuomet tokios nebuvo taikytos jokiam kitam rašytojui ar jo knygoms. <br> T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitė prakalbo apie žodžio laisvę Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitė prakalbo apie žodžio laisvę Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vangaitė davė atvirą interviu Izraelio televizijai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Vangaitė davė atvirą interviu Izraelio televizijai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 31, 2017, 10:27 AM, atnaujinta Oct 31, 2017, 2:06 PM

Spalio 29 dieną rašytoja davė atvirą interviu rusų kalba Izraelyje transliuojamai televizijai „Iton.tv“. Žurnalistas Michailas Gorinas laidoje „Dienos tema“ kalbino R. Vanagaitę apie Lietuvoje kilusį skandalą.

Laidos vedėją nustebino žinia, kad rašytojos knygos ne tik pašalintos iš knygynų lentynų, bet ir bus utilizuotos. „Tai kelia  nekokių asociacijų“, – tarstelėjo jis.

Paklausta, dėl kokios priežasties leidykla ėmėsi tokių priemonių, R.Vanagaitė sakė: „Mano naujoji knyga jau buvo prekybos vietose ir, kaip Lietuvai, išleista dideliu tiražu – 15 tūkst. egzempliorių. Visos mano knygos tapusios bestseleriais, įskaitant knygą apie holokaustą „Mūsiškiai“. Turėjau neatsargumo apsilankyti Centriniame archyve ir dar kartą peržiūrėti paties žymiausio Lietuvos partizano Aldolfo Ramanausko-Vanago bylą“, – kalbėjo rašytoja ir pridūrė, kad bylos duomenys ją nustebino, mat, anot jos, paaiškėjo, kad jis buvo KGB darbuotojas. „Jis išdavė 22 žmones, kurie jį slėpė, ir galiausiai pasižadėjo teismui savo kaltę išpirkti bendradarbiavimu. Pagalvojau, ar tai herojus?“

Interviu R. Vanagaitė teigė ketinusi eiti į Seimą ir šį klausimą kelti jame dėl to, kad kitus metus planuojama skelbti A.Ramanausko-Vanago metais, tačiau to nespėjusi padaryti, mat sulaukusi žurnalisto skambučio, kuris jai uždavė kelis klausimus šia tema, o paskui kilo didelis skandalas. 

Rašytoja teigė, kad priemonės, kurių buvo imtasi prieš jos knygą, yra beprecedentės, mat niekuomet tokios nebuvo taikytos jokiam kitam rašytojui ar jo knygoms. 

R.Vanagaitė tikino, kad archyve gali apsilankyti kiekvienas besidomintis šia tema ir pats pavartyti visus 20 tomų A.Ramanausko-Vanago bylos.

„Gal man nereikėjo ten eiti? Gal nereikia užduoti tokių klausimų? Pasirodo, tai pavojinga. Reikia žinoti, kiek nepriklausomoje Lietuvoje, europinėje valstybėje, egzistuoja žodžio ir klausimų laisvė... Pasirodo, riba egzistuoja. Nežinojau, maniau, kad nėra“, – svarstė ji.

Į laidos vedėjo klausimą, ar yra Lietuvoje ją palaikančių žmonių, rašytoja atsakė, kad šį kartą jų kur kas mažiau nei anuos kartus, kai jos knygos sukeldavo tam tikras diskusijas.

„Kas susiję su partizanų ir A.Ramanausko-Vanago istorija – tai nacionalinio pasididžiavimo objektas. Matote, partizanai pas mus – šventas reikalas, kaip moko mokykloje... Jei ne partizanai – neturėtume nepriklausomybės, partizanai laikėsi 20 metų, jie patys herojiškiausi...

Kai kurie istorikai rašė, kad tiesa kur kas sudėtingesnė, bet jie viešai nekalba, jie net su manimi nenorėjo susisiekti. Aš jiems rašiau, prašiau papasakoti, kaip yra iš tiesų, bet jie man neatrašė“, – kalbėjo R. Vanagaitė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio