Kėdžių perstumdymai tuština ministerijos kasą

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos darbai optimizuojant ministerijos veiklą kelia abejonių – vietoj atleidžiamų darbuotojų be jokių konkursų priimami nauji, negana to, pučiasi jiems mokami priedai.

Prieštaringai vertinamą sveikatos apsaugos ministro A.Verygos veiklą gina jo bendražygė „valstietė“ A.Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Prieštaringai vertinamą sveikatos apsaugos ministro A.Verygos veiklą gina jo bendražygė „valstietė“ A.Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Pasvalio "Pieno žvaigždžių" arenos ir sporto komplekso atidarymo iškilmės. Antanas Matulas.<br>G.Šiupario nuotr.
Pasvalio "Pieno žvaigždžių" arenos ir sporto komplekso atidarymo iškilmės. Antanas Matulas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas““

Nov 2, 2017, 6:28 AM, atnaujinta Nov 2, 2017, 10:12 AM

Prie Sveikatos apsaugos ministerijos vairo pernai stojęs A.Veryga skubiai išvaikė nemažai darbuotojų. Buvo žadama, kad po atliekamos pertvarkos pavyks sutaupyti per 180 tūkst. eurų.

Ministerijos vadovybė pertvarkymus pradėjo panaikinusi Korupcijos prevencijos skyrių. Balandį buvo pranešta, kad taip pat nelieka Ryšių su visuomene skyriaus, naikinamos kai kurios pareigybės Teisės ir Asmens sveikatos priežiūros departamentuose.

Šias prieštaringai vertintas permainas ministerijos vadovai tada aiškino siekiais mažinti viešojo sektoriaus valdymo mastą ir išlaidas, didinti veiklos skaidrumą, efektyvumą ir kokybę.

Bet nuo pertvarkos pradžios praėjus pusmečiui paaiškėjo, kad valdininkų armija ministerijoje nė kiek nesumažėjo, priešingai – darbuotojų skaičius dar labiau išaugo.

Kuriamos įmantrios pareigos

Sveikatos apsaugos ministerijos „Lietuvos rytui“ pateiktais duomenimis, 2017 metų sausio 1-ąją įstaigoje iš viso buvo užimtos 222 pareigybės, o spalio pabaigoje – 224.

Negana to, į steigiamas naujas įmantriai pavadintas pareigybes daugeliu atvejų nebuvo skelbta jokių konkursų. Taip ministerijoje, pavyzdžiui, atsirado projektų ir procesų valdymo patarėjo pareigybė, kuri buvo patikėta Igoriui Baikovskiui.

Ministrui tiesiogiai pavaldaus patarėjo pavardė neseniai nuskambėjo su Valstybinės ligonių kasos konkursu susijusiame skandale – įtariama, kad A.Verygos pavaldiniai bandė daryti įtaką jo rezultatams.

Seimo narys konservatorius Antanas Matulas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą teigdamas turįs įrodymų, esą konkursui vadovavusi viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė buvo spaudžiama, kad šį konkursą laimėtų I.Baikovskis.

Beje, pati viceministrė šios informacijos iki šiol nepaneigė.

Bandoma išvengti konkursų

Be jokių konkursų įsidarbino ir naujieji korupcijos prevencijos specialistai.

Dabar tokių darbuotojų Sveikatos apsaugos ministerijoje – net daugiau nei buvo iki pertvarkos. Pavasarį panaikintame Korupcijos prevencijos skyriuje dirbo trys žmonės, o dabar ministrui tiesiogiai pavaldžių šios srities specialistų yra mažiausiai penki.

Šaltinių teigimu, pastaruoju metu nauji darbuotojai dažniausiai priimami pasirašant darbo sutartis.

Taip išvengiama konkursų, kurie būtini priimant į valstybės tarnybą.

Bet, ministerijos atstovų teigimu, tokia praktika neprieštarauja įstatymams.

„Tai galimybė už mažiausią kainą gauti geriausius specialistus“, – „Lietuvos rytą“ tikino ministro patarėja antikorupcijos klausimais Nendrė Černiauskienė.

Paklausta, ar toks įdarbinimas, kai neskelbiama konkursų, vis dėlto nekelia abejonių dėl skaidrumo, N.Černiauskienė atsakė painiu klausimu: „Kai žmogus nueina į bažnyčią ir palieka auką, o išėjęs sako, kad visa bažnyčia korumpuota, ar tai vis dėlto yra korupcija?“

Mokami maksimalūs priedai

Nors buvo skelbiama, kad dėl ministerijoje vykstančios pertvarkos gali pavykti nemažai sutaupyti, atrodo, gali nutikti priešingai.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, iki metų pabaigos ministerijai gali neužtekti darbo užmokesčiui numatytų lėšų.

„Kadangi Sveikatos apsaugos ministerijoje veiklos optimizavimo procesai prasidėjo ne nuo metų pradžios ir buvo vykdomi nuosekliai, per metus pavyks sutaupyti ne visą planuotą sumą.

Kokią konkrečiai – bus aišku gruodžio pabaigoje“, – taip „Lietuvos rytui“ atsakė ministerijos atstovai, paklausti, ar nėra viršijamos darbo užmokesčiui skirtos išlaidos ir ar nesikeičia planai sutaupyti 180 tūkst. eurų.

Beje, šiuos planus galėjo pakoreguoti ir A.Verygos lengva ranka jo komandos nariams žarstomos solidžios priemokos.

Antai visiems penkiems ministro patarėjams ir trims viceministrams skirti maksimalūs 60 proc. dydžio pareiginės algos dydžio priedai už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą.

Šiuo metu vidutinė pareiginė alga, kurią gauna sveikatos apsaugos viceministrai, siekia 2863 eurus, patarėjų vidutinė pareiginė alga – 2096 eurai.

Politikų kaktomuša

Sveikatos apsaugos ministerijoje vykstančias permainas politikai vertina skirtingai.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei „valstietei“ Agnei Širinskienei neužkliuvo, kad į ministeriją žmonės įdarbinami be konkursų: „Kaip žinome, yra keli įdarbinimo būdai ir jie yra teisėti, o kodėl taip daroma, turėtų paaiškinti ministerijos atstovai. Gal mano reakcija būtų kitokia, jei vyktų kokie nors neteisėti dalykai.“

A.Širinskienė mano, kad nauja ministerijos vadovybė gali turėti kitokį požiūrį į jos valdymą: „Kiek žinau, buvo atsisakyta patalpų nuomos. Tai rodo rimtą nusiteikimą mažinti darbuotojų skaičių.“

Visiškai kitokios nuomonės yra buvęs Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas.

Parlamentaras įsitikinęs, kad pertvarka Sveikatos apsaugos ministerijoje vyksta itin chaotiškai: „Dabartinės vadovybės darbą jau galiu palyginti gal su penkiolikos ankstesnių ministrų veikla – niekada tokio chaoso dar nesu matęs. Tokio skirtumo tarp kalbų ir darbų irgi neteko matyti.“

Kritiškos opozicijos atstovo kalbos ėmė erzinti dabartinius sveikatos apsaugos strategus.

Dėl A.Matulo reiškiamų kaltinimų ministerija kreipėsi į Seimo etikos sargus. Tai bene pirmas atvejis, kai ministerija prašo įvertinti ją kritikuojančio politiko elgesį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.