Politikų fantazijos – su spragomis: augančiam apetitui reikėtų šimtų milijonų eurų

Kitų metų biudžeto projekto svarstymas Seime dar neįsibėgėjo, o parlamentarų pageidavimams galo nematyti – jų augančiam apetitui patenkinti jau reikėtų šimtų milijonų eurų.

Seimo nariai norėtų, kad keliasdešimt papildomų milijonų eurų būtų skirta nuo liūčių nukentėjusiems ūkininkams.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo nariai norėtų, kad keliasdešimt papildomų milijonų eurų būtų skirta nuo liūčių nukentėjusiems ūkininkams.<br>T.Bauro nuotr.
Šūsnį pasiūlymų pateikęs „valstietis“ K.Smirnovas aiškino, kad reikia rūpintis savo rinkimų apygarda.
Šūsnį pasiūlymų pateikęs „valstietis“ K.Smirnovas aiškino, kad reikia rūpintis savo rinkimų apygarda.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2017-11-06 06:01

Seimą pasiekęs pirmasis Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės iškeptas biudžeto pyragas suraikytas, bet parlamentarai nelaužo tradicijų ir toliau bando dalytis jo trupinius.

Biudžeto projektui, kaip ir kasmet, jau pateikta šūsnis pavienių Seimo narių pageidavimų. Dauguma atvejų paklodę jie tempia į savo rinkimų apygardas.

Per porą savaičių įvairių siūlymų prikapsėjo beveik pusšimtis. Visiems jiems patenkinti jau dabar reikėtų bemaž 300 mln. eurų, bet dosnumo varžytuvės toli gražu nesibaigė.

„Seimo nariai atostogavo, todėl pasiūlymai pasipils tik dabar“, – neabejojo vienas aktyviausių biudžeto lėšų kaulytojų Kęstutis Smirnovas.

Susirūpinęs ir šimtmečiu

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantis K.Smirnovas pernai į Seimą išrinktas Vilkaviškio rinkimų apygardoje. Čia nuo kelio nušlavė prieš tai šiame krašte karaliavusį buvusį socialdemokratų premjerą Algirdą Butkevičių.

K.Smirnovas siekia būti dosnus valdžios dėmesio nestokojusiems kraštiečiams. Per kelias dienas Jaunimo ir sporto reikalų komiteto pirmininkas biudžeto projektui pateikė pasiūlymų, kurių bendra vertė – daugiau kaip 5,5 mln. eurų.

Beveik 3,5 mln. eurų politikos naujokas prašo skirti Vilkaviškio sporto salės investiciniam projektui. Tai net pusę milijono eurų daugiau, nei jis pats siūlo papildomai skirti visiems Kūno kultūros ir sporto departamento valdomiems objektams.

Dar kone 1 mln. eurų buvęs garsus bušido kovotojas pramušinėja Kybartų stadionui atnaujinti bei 422 tūkst. eurų Šakiuose esančios „Varpo“ vidurinės mokyklos rekonstrukcijai.

K.Smirnovas taip pat susirūpinęs, kad kitąmet Šakiuose nebus kur minėti valstybės atkūrimo šimtmečio, todėl Kultūros centro rekonstrukcijai iš biudžeto prašo skirti 735 tūkst. eurų.

Anot „valstiečio“, tai tik maža dalis pasiūlymų, kuriuos jis ketina pateikti.

Parlamentaras „Lietuvos rytui“ sakė, kad darbavosi tuo metu, kai kiti atostogavo, todėl kiti biudžeto papildymų siūlytojai gali jį dosnumu ir pralenkti.

Nors K.Smirnovas pripažino, kad greičiausiai bus atsižvelgta tik į mažą dalį pageidavimų, anot jo, Seimo nariai privalo rūpintis savo apygardomis.

Nenori svaidytis pažadais

Tuo metu buvęs „valstiečio“ varžovas rinkimuose A.Butkevičius pasiūlymais pernelyg nesižarsto.

Be to, naujosios Socialdemokratų darbo frakcijos atstovas kol kas dėmesį rodo netgi ne Vilkaviškio, bet Radviliškio rinkėjams. A.Butkevičius su „valstiečiu“ Aurimu Gaidžiūnu pasiūlė 100 tūkst. eurų skirti šio rajono savivaldybės rengiamo Europos žmonių festivalio išlaidoms iš dalies padengti.

Buvęs premjeras juokėsi paklaustas, ar tik nesidairo naujos rinkimų apygardos, bet tvirtino su K.Smirnovu nesirengiantis rungtyniauti, kuris iš jųdviejų paprašys daugiau papildomų pinigų iš biudžeto.

„Nauji Seimo nariai skuba pasižymėti. Aš juos suprantu. Tačiau man tokie būdai kaupti politinį kapitalą nėra labai priimtini.

Be to, aš realiai vertinu padėtį. Kalbėjau su premjeru. Jis labai skeptiškai vertino galimybes skirti finansavimą naujiems objektams.

Teikti siūlymus, kai iš anksto žinai, kad jie nėra realūs, – nesolidu, todėl šiame žaidime nedalyvausiu ir bandysiu rinkėjams paaiškinti, kokios realios finansinės paramos galima tikėtis dar po metų“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Butkevičius, Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas.

Užsiprašė dešimčių milijonų

Užtat kiti Seimo nariai azartiškai įsitraukia į žaidimą skabyti pinigus nuo debesies.

Antai grupė parlamentarų pateikė siūlymą Žemės ūkio ministerijos valdymo sričiai papildomai atseikėti net 75 mln. eurų. Net 50 mln. eurų iš jų siūloma skirti nuo lietingos vasaros nukentėjusiems ūkininkams – atnaujinti jų naudojamą melioracijos įrangą.

Šiemet vėl nepasikuklino „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava. Politikas ne tik pasiūlė papildomai atriekti 60 mln. eurų pareigūnų ir karių valstybinėms pensijoms, bet nepamiršo ir savo apygardos poreikių: 1,3 mln. eurų paprašė skirti irklavimo bazei Visagine, taip pat 600 tūkst. eurų Zarasų kultūros centro rekonstrukcijai.

Rūpi ir teatras, ir sportas

Į savo pusę paklodę tempia ir kiti vienmandatininkai. Pavyzdžiui Kaune išrinktas „valstietis“ Mindaugas Puidokas pageidauja, kad 1,6 mln. eurų būtų duota Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodui.

M.Puidokui parūpo ir Nacionalinio Kauno dramos teatro piniginiai reikalai – esą po dvylika metų trukusios rekonstrukcijos 2015 metais patalpos smarkiai išsiplėtė, o išlaikyti joms pinigų neskirta, todėl reikėtų duoti keletą milijonų.

Tuo metu kaunietis konservatorius Kazys Starkevičius pageidauja, kad valstybė kitąmet S.Dariaus ir S.Girėno stadiono Kaune rekonstrukcijai numatytų 10 mln. eurų.

Kai kurie parlamentarai, kaulydami pinigų jų apygardose esantiems objektams, nevengia kaip vėliava mojuoti ir garsiais vardais. Tarkime, siūlantieji pradėti dar vienos universalios sporto arenos statybas Biržuose priminė, kad iš šio krašto kilęs garsus krepšinio treneris Vladas Garastas.

Pajamų šaltinių – nedaug

Bet skambiais posmais savo pasiūlymus apgiedantys politikai kur kas mažiau išmoningi, kai reikia nurodyti galimus finansavimo šaltinius.

Čia tautos išrinktųjų fantazija dažniausiai apsiriboja pora sakinių – „viršplaninės valstybės biudžeto įplaukos iš akcizo už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką“ arba „atitinkamai sumažinti Finansų ministerijai valstybės skolos aptarnavimui skiriamus asignavimus“.

Biudžeto ir finansų komitetui vadovaujantis Stasys Jakeliūnas tokius pajamų šaltinius vertina itin skeptiškai. Anot „valstiečio“, apkarpyti skolos administravimo išlaidų neįmanoma, o kitų būdų, kaip padidinti pajamas, Seimo nariai nenurodo.

S.Jakeliūnas mano, kad vienmandatininkų siūlymai šiame Seime neturėtų sulaukti palaikymo.

Tokią galimybę skeptiškai vertina ir kai kurie opozicijos atstovai. Buvusi konservatorių finansų ministrė Ingrida Šimonytė parlamentarų „pageidavimų koncertą“ tiesiai pavadino laiko švaistymu.

Pasiūlymų TOP 10

Didžiausi Seimo narių siūlymai biudžeto projektui:

padidinti asignavimus Žemės ūkio ministerijos valdomai sričiai 75 mln. eurų;

skirti 60 mln. eurų per krizę sumažintoms pareigūnų ir karių valstybinėms pensijoms;

numatyti 17 mln. eurų Vidaus reikalų ministerijos kuruojamų įstaigų pareigūnų algoms, turtui įsigyti;

10 mln. eurų skirti S.Dariaus ir S.Girėno stadionui Kaune;

7 mln. eurų numatyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų algoms; 7 mln. eurų skirti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnų algoms;

5,6 mln. eurų – Policijos departamento pareigūnų algoms;

5,4 mln. eurų skirti Nacionaliniam Kauno dramos teatrui;

4,2 mln. eurų numatyti skoloms už teisėjų algas padengti;

3,8 mln. eurų pageidaujama Kalėjimų departamento darbuotojų algoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.