Mokytojo M. Janulevičiaus Lietuva. Veisiejų paslaptis ir unikalus žmogus šalies istorijoje Marius Janulevičius

Marius Janulevičius – mokytojas, ugdantis laisvus jaunus žmones ir už tai užsitarnavęs jų pagarbą. Už šį Vilniaus Laisvės gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją mūru stojo jo mokiniai – surengė protesto akciją, kai jų pedagogas nederamai buvo atleistas iš darbo. M.Janulevičius moko ne tik gimtosios kalbos, bet ir kartu su mokiniais kuria filmus.

 Mokytojas M.Janulevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 Mokytojas M.Janulevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 Mokytojas M.Janulevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 Mokytojas M.Janulevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 Mokytojas M.Janulevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 Mokytojas M.Janulevičius.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 10, 2017, 11:11 AM

Kas jis toks ir kokia jam yra Lietuva - interviu projektui „Aš myliu Lietuvą“.

– Jūsų šaknys – kur gimėte ir augote?

– Gimiau Veisiejuose, Dzūkijos miestelyje, kurį iš visų pusių supa Ančios ežeras. Tai be galo graži vieta su savita istorija. Mažai kas žino, kad Veisiejuose gimė tarptautinė esperanto kalba.

– Maloniausias vaikystės prisiminimas?

– Tokių prisiminimų daug. Vienas jų – kai gavau dovanų dviratį. Rodos, vadinosi „Ereliukas“, buvo žalios spalvos, net padangos žalios. Juo nuvažiavau turbūt šimtus kilometrų.

– Smagiausia lietuviška šventė?

– Šv. Kalėdos, jeigu galima vadinti jas lietuviška švente. Kasmet tai tarsi naujo etapo pradžia, gera proga susitikti su artimaisiais ir pabūti kartu.

– Gražiausia Lietuvos vieta?

– Lietuvoje per daug gražių vietų, kad galima būtų nurodyti vieną. Kasmet atrandu ką nors naujo. Kartais net keista, kaip menkai mes pažįstame savo šalį.

– Geriausias Lietuvos miestas.

– Vilnius. Dėl savo įvairovės ir galimybės sutikti žmonių su panašiais interesais. Europos mastu tai nedidelis miestas, bet jo įvairovė ir kontrastai mane vis dar stebina.

– Mėgstamiausias Lietuvos istorijos veikėjas?

– Jonas Basanavičius. Jis įvairiose visuomeninėse ir mokslo srityse nuveikė tiek, kad užtektų kelių asmenybių biografijoms. Tai žmogus, kuris užtikrintai dirbo, kas jam atrodė reikalinga, net kai aplinkybės nebuvo palankios – pavyzdžiui, Lenkijai okupavus Vilnių, jis nesikrovė lagaminų ir nebėgo į Kauną, o liko sostinėje ir toliau rūpinosi lietuvių reikalais. Tai unikalus žmogus Lietuvos istorijoje, apie kurį dauguma žino pernelyg mažai.

– Lietuvos asmenybė, su kuria norėtumėte papietauti?

– Geriausia pietauti su savo šeima (šypsosi). Bendrauju su įvairiausiais žmonėmis, ir dažnai nutinka, kad tinkamu laiku sutinku reikiamus žmones. Nesu garsenybių medžiotojas, tad net nežinau, kaip atsakyti į šį klausimą.

– Mėgstamiausia Lietuvos grupė arba lietuviška daina?

– Lietuviškos muzikos klausau labai retai. Daina, kuri man labai patinka – Iljos Aksionovo „Greitkelyje“.

– Mėgstamiausia lietuviška prekė?

– Dantų pasta „Ecodenta“. Man patinka, kad atsiranda vis įvairesnių lietuviškų prekių. Pasirodo, daug ką mokame patys pasigaminti, ir labai kokybiškai.

– Skaniausias lietuviškas patiekalas?

– Rūgštynių sriuba. Aišku, ją reikia mokėti paruošti. Skaniausiai ją pasiruošiu aš pats (šypsosi)

– Penki gražiausi lietuviški žodžiai?

– Ačiū, myliu, laisvė, mama, tėtis.

– Trys lietuviams būdingi charakterio bruožai?

– Atkaklumas – manau, tai gera savybė, padėjusi mums išlikti. Pavydumas – labai prasta savybė, deja, išplitusi. Jos atsikračius, mūsų šalis taptų visai puikia vieta gyventi. Nuolankumas – dažnai nesinori pripažinti, bet ši savybė mums būdinga, ir ji be galo gadina gyvenimą. Laimei, nuolankių žmonių Lietuvoje mažėja, jaunimas jau gana aktyvus ir pilietiškas, ir lietuvius „stumdyti“ darosi vis sunkiau.

– Mėgstamiausia lietuviška patarlė?

– Neturiu tokios vienos. Bet galiu pasakyti nemėgstamiausią, atėjusią, tikėtina, iš baudžiavos laikų ir vertą išbraukti iš visų žodynų: „Prieš vėją nepapūsi“.

– Jūs mylite Lietuvą, nes ...

– ...esu Lietuvos dalis. Kvaila būtų nemylėti savęs.

– Palinkėjimas Lietuvai ir lietuviams būsimam 100-mečiui.

– Daugiau optimizmo, mažiau bambėjimo, ir mūsų šalis taps tokia, į kurią norisi atvažiuoti, o ne išvažiuoti.

Apie projektą:

„Aš myliu Lietuvą“ - 100 interviu projektas, skirtas Lietuvos atkūrimo 100-mečiui. Politikos, verslo, mokslo, sporto, pramogų, meno žvaigždės kalbės apie tai, kokie jų pomėgiai, įpročiai ir aistros neįmanomi be Lietuvos. Atskleis, kas jiems gražu ir nepakartojama mūsų šalyje, kas yra jų identiteto dalis ir apie tai, kodėl jie myli Lietuvą.

Daugiau projekto interviu skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.