Politikė Nika Puteikienė stebisi – nesutramdytas uostamiestį siaubęs potvynis

Klaipėdos savivaldybės tarybos narė Nika Puteikienė ragina merą Vytautą Grubliauską sudaryti specialią komisiją ir išsiaiškinti, kodėl lapkričio 13-ąją uostamiestyje nepavyko suvaldyti lietaus sukelto potvynio ir jo pasekmių - upėmis virtusiose gatvėse geso automobiliai, vanduo sėmė gyvenamųjų namų rūsius ir net laiptines, ugniagesiai tempė iki langų apsemtas mašinas, kuriose būta ir išsigandusių vaikų.

Po Klaipėdos gatves ir kiemus užliejusio potvynio gyventojai tebeskaičiuoja patirtus nuostolius.
Po Klaipėdos gatves ir kiemus užliejusio potvynio gyventojai tebeskaičiuoja patirtus nuostolius.
Po Klaipėdos gatves ir kiemus užliejusio potvynio gyventojai skaičiuoja nuostolius. 
Po Klaipėdos gatves ir kiemus užliejusio potvynio gyventojai skaičiuoja nuostolius. 
Miesto tarybos narė N.Puteikienė mėgina išsiaiškinti, kaip kovota su vandens stichija.<br> G.Pilaičio nuotr.
Miesto tarybos narė N.Puteikienė mėgina išsiaiškinti, kaip kovota su vandens stichija.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdiečiai skaičiuoja dėl potvynio patirtus nuostolius.
 Klaipėdiečiai skaičiuoja dėl potvynio patirtus nuostolius.
Daugiau nuotraukų (4)

Gediminas Pilaitis

Nov 16, 2017, 3:27 PM, atnaujinta Nov 17, 2017, 3:57 AM

Uostamiesčio tarybos frakcijos „Puteikis Plius“ pirmininkė N.Puteikienė užsimojo išsiaiškinti, ar savivaldybės kontroliuojamos bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistai, daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administratoriai, kitos miesto komunalinį ūkį prižiūrinčios ir tvarkančios tarnybos iš tikrųjų stengėsi ir padarė viską, kad gausūs krituliai tą dieną neužtvindytų miesto gatvių.

„Prašau sudaryti komisiją, kuri nustatytų, kodėl Klaipėdos gatvės ir kiemai patvino, automobiliai buvo apsemti, sutrikdytas autotransporto eismas, kai kurių namų gyventojai liko be elektros, kai vandeniu buvo užpilti apatiniai aukštai. Miestiečiai iki šiol nežino, ar tinkamai buvo prižiūrimi vandens surinkimo šuliniai, ar įrengtos ir sistemingai švarinamos lietaus nuotekų trasos“, - rašo N. Puteikienė savo pareiškime miesto tarybai ir merui V.Grubliauskui.

Klaipėdos savivavaldybės Ekstremalių situacijų komisija, aptardama nuveiktus darbus. pažymėjo, jog kai kurios miesto tarnybos sukruto pavėluotai, stigo komunikacijos. Matyt todėl N.Puteikienei ir knieti išsiaiškinti, ar potvynio dienos įvykiai, dėl kurių kai kurie miestiečiai patyrė ne vien tiktai diskomfortą, bet ir konkrečią materialinę žalą, atitinka nenugalimos stichinės jėgos (force majeure) aplinkybes.

Politikė prašo komisijos, jeigu tokia būtų sudaryta, nustatyti, ar į meteorologų prognozuojamą gamtos stichijos išpuolį ir susiklosčiusią situaciją uostamiesčio tarnybų vadovai reagavo laiku, ar Ekstremalių situacijų komisija grėsmės akivaizdoje  operatyviai veikė ir sprendė iškilusias problemas, ar buvo suformuotos pagalbos užtvindytų namų gyventojams komandos ten, kur jų labiausiai reikėjo.

N.Puteikienė taip pat prašo įvertinti Klaipėdos miesto vadovo mero V.Grubliausko asmeninę atsakomybę, kuris, pasak jos, pagal Vietos savivaldos įstatymą yra atskaitingas rinkėjams už savo ir savivaldybės administracijos kontroliuojamų įmonių bei padalinių veiklą.

„Kodėl taip įvyko ? Tai ištisas kompleksas veiksnių, taip pat ir gamtinių – gausus lietus, labai stiprus vėjas, gausybė prikritusių lapų ir pavėluota reakcija, ką reikėtų daryti. Gamtą nugalėti sudėtinga – veikė visi siurbliai, bet ir jie nepajėgė susidoroti su miestą užplūdusio vandens lavina“, - po stichijos išpuolio kalbėjo V.Grubliauskas.

Hidrologai pranešė, jog per praėjusį savaitgalį Klaipėdoje iškrito pusė vidutinės lapkričio mėnesio kritulių normos, o pirmadienio naktį – antra tiek. Tokių gamtos išdaigų vėlyvą rudenį klaipėdiečiai  seniai  bematė.

V.Grubliausko bendražygis ir pavaduotojas liberalas Artūras Šulcas sakė, jog pasaulinio klimato kaitos laikais kiekvienam vairuotojui reikia įsigyti ir savo automobilyje vežioti guminius batus, apsirūpinti drėgmei nepralaidžiais apsiaustais. Pasak jo, taip įprasta elgtis kai kuriose šalyse.

„Tai gal ir valtis reikėtų įsigyti, kaupti maisto produktų atsargas, o laiptinėse pasikabinti gelbėjimosi ratus ? Tuomet būtume viskam pasirengę – užlieto senamiesčio gatvėmis plaukiotume kaip Rusnėje per potvynius“, - A.Šulcui replikavo oponentai.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.