Valstiečiai pertvarko Seimą: žemės ūkio ministras nebesirūpins kaimo reikalais?

Nemažai diskusijų ketvirtadienį kilo Seime perskirstant komitetų narius. Ne vieną parlamentarą nustebino valdančiųjų užmojis, kad žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, kuris kartu yra ir Seimo narys, nebedirbtų Kaimo reikalų komitete.

Planuojama, kad B.Markauskas nebedirbs Kaimo reikalų komitete.<br>T.Bauro nuotr.
Planuojama, kad B.Markauskas nebedirbs Kaimo reikalų komitete.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Edmundas Pupinis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Edmundas Pupinis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 11:49 AM, atnaujinta Nov 16, 2017, 12:21 PM

Seimas ėmėsi svarstyti komitetų sudėčių pokyčių. Kai kuriuos komitetuose norima keisti narių skaičių, dalis parlamentarų taip pat pereitų dirbti į kitus komitetus, nei dirbo iki šiol. Vienas tokių pokyčių – žemės ūkio ministro išėjimas iš Kaimo reikalų komiteto.

Ministro perėjimas – nelogiškas

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas neslėpė nuostabos, kad valstiečiai ne tik ženkliai keičia šio komiteto sudėtį mažindami narių skaičių, bet ir iš jo pašalina B.Markauską.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Edmundas Pupinis taip pat teigė, kad keista, jog ministras palieka komitetą, kurio darbo sritis yra viena svarbiausių Žemės ūkio ministerijai.

„Daugiausiai tikriausiai širdis labiausiai skauda dėl Kaimo reikalų komiteto, kur valstiečiai padarė visišką evakuaciją. Netgi pats ministras išeina iš Kaimo reikalų komiteto.

Nemato bėdos

Nutarimą dėl pokyčių komitetuose pristatinėjusi R.Baškienė teigė, kad tai, jog nėra būtinybės ministras, kurie taip pat yra ir Seimo nariai, dirbti jų ministerijos darbo sritį atitinkančiuose komitetuose.

„Jūs žinote, kad Aurelijus Veryga (Sveikatos apsaugos ministras – Aut.) dirba Audito komitete. Iš tiesų, komitetai dažnai kviečiasi ministrus ir manau, kad B.Markauskas dalyvaus posėdžiuose. Nematau, kad darbas galėtų blogėti“, – kalbėjo R.Baškienė.

Posėdžiuose nesilanko

Nors R.Baškienė kaip pavyzdį davė „puikiai Audito komitete dirbantį“ Sveikatos apsaugos ministrą A.Verygą, liberalas Gintaras Vaičekauskas socialiniame tinkle išdėstė kiek kitokią nuomonę:

„Šiandien Seime vyksta komitetų perskirstymai. Iš salės papriekaištavus, kad tai jog Žemės ūkio ministras B. Markauskas iš Kaimo reikalų komiteto perkeliamas į Ekonomikos komitetą yra visiška nesąmonė, R.Baškienė atsakė, kad yra puikių pavyzdžių, kai, pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga puikiai darbuojasi Audito komitete.

Su visa atsakomybe pareiškiu, kad jis nei darbuojasi tame komitete, nei ką. Per visus metus buvo tik viename, pačiame pirmame posėdyje, kur buvo patvirtinta komiteto pirmininkė ir pavaduotojas. Ir po to štilius. Ministras komitete nesirodo metus, nei kaip komiteto narys, nei kaip ministras. Tai, taip ir vadinkime dalykus tikrais vardais. Ministras Audito komitete nedirba, o tik figūruoja.“

Patikslinti Seimo komitetų narių skaičiai

Skilus socialdemokratams ir susikūrus naujai Seimo frakcijai atitinkamai patikslintas komitetų narių skaičius.

Nutarimu „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo komitetų narių skaičiaus“ įtvirtinti šie pakeitimai: Audito komiteto narių skaičius sumažintas nuo 9 iki 7, Biudžeto ir finansų komiteto narių skaičius sumažintas nuo 13 iki 12, Kaimo reikalų komiteto – nuo 10 iki 9, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių skaičius padidintas nuo 10 iki 11, Socialinių reikalų ir darbo komiteto – nuo 10 iki 12, Sveikatos reikalų komiteto – nuo 10 iki 11, Švietimo ir mokslo komiteto – nuo 11 iki 12, Teisės ir teisėtvarkos komiteto – nuo 9 iki 10. Užsienio reikalų komiteto narių skaičius sumažintas nuo 9 iki 8, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto – nuo 11 iki 10.

Už tokius pokyčius numatantį nutarimą balsavo 67, prieš 3, susilaikė 44 Seimo nariai.

Seimas galutinį sprendimą dėl komitetų sudėties turėtų priimti ketvirtadienio vakarinio posėdžio metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.