Ministrą Aurelijų Verygą blaško ne tik tamsūs akiniai, bet ir vojažai po pasaulį

Sveikatos apsaugos sistemai vadovaujantis valstietis Aurelijus Veryga nemato jos bėdų ir neturi laiko į jas gilintis, nes su komanda per daug blaškosi po pasaulį.

Konservatoriai mano, kad daug laiko užsienio komandiruotėse praleidžiantis A.Veryga neturi kada įsigilinti į sveikatos apsaugos sistemos problemas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai mano, kad daug laiko užsienio komandiruotėse praleidžiantis A.Veryga neturi kada įsigilinti į sveikatos apsaugos sistemos problemas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Degutienei abejonių sukėlė ne tik dažnos ministro išvykos, bet ir jo komandos kompetencija. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Degutienei abejonių sukėlė ne tik dažnos ministro išvykos, bet ir jo komandos kompetencija. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis ragina A.Veryga nusiimti tamsius akinius, nes per juos jis esą nemato realios padėties sveikatos apsaugos sistemoje. <br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis ragina A.Veryga nusiimti tamsius akinius, nes per juos jis esą nemato realios padėties sveikatos apsaugos sistemoje. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2017, 1:48 PM

Tokią vieną iš sistemos negalavimo priežasčių įvardijo apie interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui prabilę konservatoriai.

Opozicijos atstovai suskaičiavo, kad per dešimt šių metų mėnesių A.Veryga kelionėse praleido daugiau kaip keturiasdešimt dienų.

Jų žiniomis, į užsienio komandiruotes ministras šiemet buvo išsiruošęs jau keturiolika kartų ir yra vienas daugiausiai keliaujančių šios Vyriausybės narių.

Ne ką mažiau už Sveikatos apsaugos ministerijos vadovą po užsienį esą keliavo ir viceministrai. Jų kelionių maršrutai nusidriekė ir po tolimus kraštus – Indoneziją, Urugvajų.

Šios kelionės jau ėmė kliūti ir parlamentarams. „Kai kurios komandiruotės yra privalomos, bet matome, jog yra ir grynai turistinių išvykų. Taip pat abejotina, ar į tą pačią komandiruotę kartu su ministru derėtų leistis ir viceministrams. To anksčiau niekada nėra buvę“,- įsitikinusi Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Iš tiesų, Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, bent keletą kartų tuo pačiu maršrutu už mokesčių mokėtojų pinigus vyko ir ministras, ir viena iš trijų jo pavaduotojų.

Taip nutiko kovą, kai į Varšuvoje vykusį neformalų vadinamojo Vyšegrado šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikimą atvyko ir A.Veryga, ir viceministrė Kristina Garuolienė.

Birželio pabaigoje A.Veryga ir K.Garuolienė kartu vyko ir į Paryžiuje vykusią Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Sveikatos komiteto sesiją. Kovo mėnesį jie taip pat lankėsi Valetoje (Malta) vykusioje konferecijoje „Vaistų retoms ligoms gydyti kūrimas ir prieinamumas“.

Ministerijos pateiktais duomenimis, A.Veryga šiais metais Paryžiuje jau lankėsi dukart, tiek pat kartų buvo nuvykęs į Taliną bei Kopenhagą. Tarp ministro komandiruočių maršrutų – Valeta, Bona (Vokietija), Bregezas (Austrija), Ženeva (Šveicarija), Briuselis (Belgija), Krynyca (Lenkija), Tokijas ir Osaka (Japonija).

Savaitę trukęs ministro vizitas Japonijoje mokesčių mokėtojams atsiėjo brangiausiai – beveik 2,4 tūkst. eurų.

Ministerijos pateiktais duomenimis, iš viso A.Verygos komandiruotės ministerijos kasą patuštino maždaug 10 tūkst. eurų.

Dar maždaug tiek atsiėjo trijų viceministrų – K.Garuolienės, Gintarės Šakalytės ir Aušros Bilotienės – Motiejūnienės – užsienio komandiruotės.

Įspūdingiausia pastarosios išvyka – spalį savaitę trukusi kelionė į Montevidėjų (Urugvajus), kur A.Bilotienė – Motiejūnienė dalyvavo Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) konferencijoje. Tiesa, ministerija nurodo, kad ši kelionė atsiėjo tik 28 eurus.

Tiek pat ministerijai esą kainavo ir G.Šakalytės kelionė į Džakartą (Indonezija), kur spalį viceministrė dalyvavo kitoje PSO organizuotoje konferencijoje „Ateities globalių visuomenės sveikatos rizikų valdymas stiprinant bendradarbiavimą tarp civilinės ir karinės sveikatos priežiūros“.

 

I.Degutienė pastebėjo, kad kartu su ministru į užsienio komandiruotes paprastai vykdavo ir jo patarėjai arba ministerijos specialistai. „Taip besiblaškydamas po pasaulį, matyt, žmogus neturėjo laiko pamatyti ir susigaudyti, kas vyksta sveikatos apsaugos sistemoje. Akivaizdu, kad ministras neturi jos vizijos, kokiu keliu ši sistema eis ir kaip funkcionuos“, – A.Verygai įgėlė buvusi medikė.

Buvusi Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė įsitikinusi, kad dabartiniam ministrui esą trūksta gebėjimo organizuoti ministerijos darbą. „Aš taip pat matau labai silpną komandą, kai į Seimą pristatyti įstatymo projekto atėjęs viceministras net nesusigaudo apie ką kalbą, negali atsakyti į paprastus klausimus, tai nėra normalu. Vis dėlto, manau, blogai ir tai, kad A.Veryga, nors ir yra medikas, niekada nėra stovėjęs prie ligonio lovos“, – sistemos negalavimo priežastis vardijo parlamentarė.

Praėjusią savaitę su sveikatos apsaugos ministru susitikę konservatoriai jam pagrūmojo interpeliacija. „Ministras neįtikino opozicinių konservatorių visiškai. Jis vadovaujasi labai formaliu požiūriu, užsidėjęs tamsius akinius ir nemato, kas vyksta gatvėje“, – po frakcijos susitikimo BNS sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

Į frakcijos posėdį Seime pasikvietę A.Verygą konservatoriai klausė, kodėl jis nebendrauja su medikų ir pacientų atstovais, kaltino ministrą, kad šis neatlieka tiesioginių savo pareigų. „Jeigu ministras nedirba savo tiesioginio darbo, man kyla klausimas, ar jis turi užimti šitą postą“, – suabejojo konservatorių lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.