Opozicija iš Ramūno Karbauskio nori atimti „mylimiausią žaisliuką“

Opozicija ir toliau neduoda ramybės valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) seniūnui Ramūnui Karbauskiui. Šį kartą užsimota panaikinti jo vadovaujamą Kultūros komitetą.

 Opozicija pateikė siūlymą dėl Kultūros komiteto ateities. <br> D.Umbraso nuotr.
 Opozicija pateikė siūlymą dėl Kultūros komiteto ateities. <br> D.Umbraso nuotr.
 Opozicija pateikė siūlymą dėl Kultūros komiteto ateities. <br> D.Umbraso nuotr.
 Opozicija pateikė siūlymą dėl Kultūros komiteto ateities. <br> D.Umbraso nuotr.
 Opozicija pateikė siūlymą dėl Kultūros komiteto ateities. <br> D.Umbraso nuotr.
 Opozicija pateikė siūlymą dėl Kultūros komiteto ateities. <br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-11-23 11:23, atnaujinta 2017-11-23 11:38

Opozicinių frakcijų lyderiai Gabrielius Landsbergis, Eugenijus Gentvilas, Juozas Olekas, Remigijus Žemaitaitis ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis įregistravo siūlymą dėl Seimo statuto pakeitimo, kuriuo siekiama Kultūros komitetą sujungti su Švietimo ir mokslo komitetu, taip sukuriant vieną bendrą Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą.

Primena diskreditavimą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas G.Landsbergis sakė, kad siūlymas sujungti komitetus kilo tuomet, kai Kultūros komitetas vargo ieškodamas papildomo nario ir Seime atsirado siūlymai į jį perkelti Kęstuti Pūką.

„Mes manome, ir ne mes vieni, manome, kad tai primena kultūros sektoriaus ir komiteto darbo diskreditavimą. Sujungus komitetus į vieną, kaip buvo iki šiol, problema išsispręstų, ir K.Pūko nereikėtų, ir dirbti galėtų plačiau.

Bet jau matau pasipriešinimą, niekas iš R.Karbauskio jo žaisliuko neleis atimti“, – sakė konservatorių lyderis, pridurdamas, kad šiame komitete yra labai sunkiai dirbančių žmonių, bet paties R.Karbauskio santykis su kultūra yra labiau hobis, o ne profesionalumas.

Negali būti kartu

„Čia tikriausia reakcija į mūsų klausimus dėl komiteto nario Vytauto Juozapaičio. Matyt, kad tai yra reakcija, o klausimas bus sprendžiamas Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje“, – sakė komiteto pirmininkas R.Karbauskis, pridurdamas, kad toks pasiūlymas Seime neturi jokių perspektyvų.

Kalbėdamas apie V.Juozapaitį, R.Karbauskis omenyje turėjo tai, kad valdantieji rengia apkaltą konservatorių atstovui dėl to, kad jis vienkartiniais atvejais uždarbiavo iš meninės veiklos. Tiesa, Konstitucija tai leidžia, jei tai netampa nuolatiniais darbo santykiais.

Parašus dėl apkaltos V.Juozapaičiui valdantieji ketina pradėti rinkti po to, kai bus priimtas valstybės biudžetas.

Jis patikino, kad dėl šių komitetų buvo atskirais būtinumo nekyla jokių abejonių. Kultūros komiteto pirmininkas teigė, kad kai kurie šio komiteto posėdžiai tęsiasi keletą valandų, tad jam nesuprantama, kaip šie komitetai gali būti sujungti.

„Turbūt tada kultūros klausimai buvo sprendžiami minučių bėgyje ir nebuvo prioritetiniai“, – sakė R.Karbauskis.

Naikinti negalima

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat teigia, kad R.Karbauskio vadovaujamas komitetas neturėtų būti vėl atgal sujungiamas su Švietimo ir mokslo komitetu.

„Labai geras jūsų žodis yra naikinti, mes nenorime nieko naikinti. O norime, kad kultūros komitetas dirbtų labai prasmingai. Jie turi pilną darbotvarkę ir kiti metai – Šimtmečio metai, bus labai svarbūs kultūros prasme“, – į klausimą atsakė Seimo pirmininkas.

Komitetas praktiškai nedirba

Pats valdančiųjų taikiklyje atsidūręs V.Juozapaitis sakė, kad dviejų komitetų sujungimui vienareikšmiškai pritaria. Anot jo, kultūra ir švietimas eina koja kojon, tad jų grąžinimas į praėjusioje kadencijoje buvusią padėti yra logiškas.

„Švietimas be kultūros neįmanomas, kaip ir kultūra be švietimo. Šios dvi sistemos yra viena su kita absoliučiai surištos. Taip pat ir finansavimo prasme, nes daug projektų absoliučiai persidengia“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Be to, jis teigė, kad R.Karbauskis neturi gebėjimų, reikalingų vadovauti tokiam komitetui. Iš dalies taip yra ir dėl to, kad pats LVŽS lyderis pasigyrė į kultūrą kasmet investuojantis po 1 mln. eurų.

„Būnant Kultūros komiteto pirmininku toks pasakymas teikia kita pobūdį ir tai panašu į investiciją į kultūros sistema, kuriai jis praktiškai vadovauja, valdo ministeriją savo faktiniais veiksmais. Kas galėtų paneigti, kad tai nėra politinė akcija?“ – klausė V.Juozapaitis.

Politikas teigė, kad per metus šiame komitete praktiškai nebuvo nudirbta jokių realių darbų. Jis prisiminė vos keturi teisės aktus, kuriuos per metus pateikė Kultūros ministerija ir svarstė komitetas.

„Palyginus su tuo, kiek mes posėdžiaudavome praėjusioje kadencijoje, tai mes dirbame tokiu atostoginiu režimu ir tos temos, kurios yra čia gvildenamos būna tokios, kad ateina viena nepatenkinta pusė, yra kita pusė ir tarpusavyje jos aiškinasi, o pirmininkas nusprendžia, kad reikia gyventi draugiškai“, – pasipiktinimo neslėpė V.Juozapaitis, pridurdamas, kad komitetas labiau primena politinių diskusijų klubą.

Politikas paneigė R.Karbauskio žodžius, kad siūlymas sujungti komitetus yra opozicijos reakcija į valdančiųjų keliamus klausimus dėl V.Juozapaičio.

Seimas dėl šio pasiūlymo sprendimą priims ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.