K. Pūkas savo advokato žmoną įdarbino jau turėdamas nedarbingumo pažymėjimą

Sveikatos apsaugos padėtis apverktina, nedaug pagyrimų sulaukia Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomos pertvarkos. Valdančiųjų užmojai mažinti emigraciją, skurdą, socialinę atskirtį, pertvarkyti švietimo sistemą, įgyvendinti mokesčių reformą, mažinti šešėlį kol kas nejuda iš vietos. Seimas, atrodo, tam neturi laiko, nes svarbiau tarpusavio rietenos ir netgi patyčios viešojoje erdvėje.

Kęstutis Pūkas<br>D.Umbraso nuotr.
Kęstutis Pūkas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jevgenijus Bardauskas, LRT TELEVIZIJOS laida „Savaitė“, LRT.lt

Nov 26, 2017, 10:21 PM

Politikams labiau rūpi parduoti save nei vykdyti pažadus ir imtis tiesioginio darbo – rengti ir priimti įstatymus. Darbas Seime labiau primena realybės šou, kai kurių parlamentarų elgesys net verčia suabejoti sveika nuovoka. .

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga: Aš paklausiau vaistinėje, nupirkau jums vaistukų.

TS-LKD frakcijos vadovas Gabrielius Landsbergis: Sekundę.

A. Veryga: Tai yra ne vaistukų, tai lašeliai.

G. Landsbergis: Ministre, ministre, iš esmės tai, ką Jūs dabar darote, galima laikyti net ir tyčiojimusi iš žmogaus, kuris turi tam tikrą ligą.

A. Veryga: Kai užsidedat nuotrauką su gyvūnams skirtais medikamentais rusiškomis pakuotėmis, tai yra, manau, labai labai neatsakinga. Jūsų reikalas imti ar ne, aš tiesiog nupirkau.

Ir lyg to būtų negana, A. Veryga tikrą šou surengė net ir pirkdamas skystį kontaktiniams lęšiams. Darbo dieną, tarnybiniu automobiliu ir su žurnalistais ministras važinėjo po vaistines, norėdamas įrodyti, kad akių lęšių skysčiui recepto nereikia. Ir, panašu, kad pastaruoju metu tokios parodomosios akcijos, emocingos diskusijos socialiniuose tinkluose politikams priimtinesnės nei tiesioginis darbas. Anksčiau jie ginčydavosi dėl įstatymų, o dabar viešoje erdvėje politikai mieliau pešasi dėl įvaizdžio.

„Politinių partijų tipas dabar panašesnis į privačių kompanijų, kurioms pateikti, viešai kalbėti apie produktus, paslaugas yra labai svarbu, nes pirkėjas gali rinktis. Manau, ta logika labai stipriai galioja ir kalbant apie politinius veikėjus“, – teigia VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius dr. Mindaugas Jurkynas.

„Valstiečių“ atstovas Povilas Urbšys, paneigdamas partijos deklaruotą pagarbą šeimai ir moteriai, sukėlė skandalą pareiškęs, kad Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projekto neturėtų pristatyti besilaukianti parlamentarė, šiuo klausimu replikavo ir Petras Gražulis bei Artūras Skardžius. Etikos ir procedūrų komisija, vadovaujama „valstiečių“ sąjungininkės Lenkų rinkimų akcijos narės, P. Urbšiui rekomendavo tik atsiprašyti.

Kitas šitos istorijos veikėjas – Socialdemokratų darbo frakcijos narys A. Skardžius taip pat ramus. Nors Antikorupcijos komisija, kuri aiškinosi A. Skardžiaus šeimos interesus atsinaujinančios energetikos srityje, konstatavo, kad parlamentaras turėjo interesą teikdamas kai kurias įstatymų pataisas ir kad galimai supainiojo viešuosius ir privačius interesus, šią savaitę valdantieji A. Skardžiaus net nepašalino iš Seimo Ekonomikos komiteto, o per svarstymą salėje parlamentaras užsipuolė konservatorių lyderį, kurį esą taip pat reikėtų mesti iš komiteto, nes jo žmona neva neskaidriais ryšiais susieta su „Lietuvos energija“.

„Jums labai skaudu tą dalyką girdėti, bet tai akivaizdus konfliktas ir galimybė dalyvauti šio komiteto veikloje. Tikrai nenorėčiau kalbėti apie Dainių Kreivį ar Tadą Langaitį, tai gerbiamieji kolegos, nekurkime precedento, vadovaukimės statutu ir neišdykaukime“, – kalbėjo A. Skardžius.

15min žurnalistas Dovydas Pancerovas, dėl kurio straipsnių Seime ir buvo inicijuotas A. Skardžiaus šeimos interesų tyrimas, sako, kad po to, kai komisijai pavyko išsiaiškinti, kad A. Skardžiaus šeima turi verslą Baltarusijoje, kad tą verslą finansuoja bankas, kurio akcininkai – Rusijos ir Baltarusijos strateginės įmonės, paskelbimas, jog parlamentaras galėjo supainioti privačius ir viešuosius interesus, rodo, kad ir valdantieji, ir atskilėliai socialdemokratai dirba, kad išsuktų A. Skardžių nuo atsakomybės.

O juk „valstiečiai“ nuolat deklaravo reikalausiantys skaidrumo. Premjeras, kartojantis, kad A. Skardžius negali dirbti Ekonomikos komitete, kai buvo balsuojama dėl komitetų sudėties, net nedalyvavo, nors tuo metu pagal darbotvarkę jis turėjo būti Seime, o Ramūnas Karbauskis balsavo už A. Skardžiaus išlikimą.

„Dabar išeina taip, kad vyriausybė ir valdančioji dauguma yra „pastatyta“ ant A. Skardžiaus, kuris turi finansinių ryšių su vėjo energetika, turi verslą Baltarusijoje, turi „Gazprom“ banko paskolą ir tuo pat metu jis – būtent „valstiečių“ balsais – turi leidimą dirbti su slapta informacija, vis dar dirba Ekonomikos komitete“, – sako D. Pancerovas.

Ne mažiau keista, kad, perstumdant komitetų sudėtis, į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą paskirtas Algirdas Butkevičius. Mat komitetas vykdo parlamentinį tyrimą, kuriame dėl „Lietuvos geležinkeliuose“ įdiegtos rusiškos valdymo sistemos, galinčios kelti grėsmę nacionaliniams saugumui, A. Butkevičius buvo apklaustas.

„Tu tampi teisėju savo paties byloje, nes mes kviečiame A. Butkevičių į apklausas, mes jį apklausiame apie jam žinomas aplinkybes ir, nors tyrimas nėra atliekamas dėl jo paties veiklos, šiuo atveju jam nebūtų labai etiška dalyvauti tyrime“, – mano Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

Beje, „Savaitės“ žiniomis, A. Butkevičius ilgai šiame komitete neužsisėdės. Su nuo Socialdemokratų partijos atskilusia frakcija „valstiečiai“ jau sukirto rankomis, kad vietoje jiems priklausančio Ūkio ministerijos vadovo posto, kuris atitenka „valstiečių“ kandidatui, A. Butkevičius vadovaus Ekonomikos komitetui. Tačiau taip pat su viena sąlyga – A. Skardžius turi pasitraukti iš Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojų ir Ekonomikos komiteto, nes jo gelbėjimas pakenkė ir šiaip jau abejotinai tapusia „valstiečių“ reputacijai.

Tad užkulisiniai žaidimai vyksta ir nenuostabu, kad Seimo darbą beveik 45 proc. visuomenės vertina blogai, panašiai tiek išvis apie jį neturi jokios nuomonės.

„Tiems, kas domisi politika, sekti, kas vyksta Seime, kartais būna skausminga – stebėti tuos apsišaudymus, stebėti ne visą laiką tinkamoje vietoje atsidūrusius žmones, stebėti išdavystes, kurios parengiamos remiantis politiniais skaičiavimais. Tai nėra labai malonus reginys, manau, kad žmonės, natūraliai vengdami to streso, tiesiog stengiasi nuo tos dalies atsiriboti“, – sako viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus.

O tuo metu Kęstutis Pūkas, dėl seksualinio priekabiavimo laukiantis Konstitucinio Teismo išvados, ilgai sirgęs, žurnalistų užfiksuotas besirūpinantis tėvo sodybos remontu, staiga pagijo ir jau pasirodė Seime. „Sodra“ nusprendė, kad jis pažeidė nedarbingumo taisykles, ir už tą dieną ligos išmokos K. Pūkas negaus.

Tačiau sirgdamas, praėjus keturioms dienoms po nedarbingumo pažymėjimo išdavimo, K. Pūkas padėjėja įdarbino savo advokato žmoną Indrę Arasimavičienę. Ji Seime įdarbinta pusantro etato, tai reiškia, kad iki mokesčių K. Pūko advokato žmona gauna beveik 1018 eurų. Kas gali paneigti, kad taip valstybės lėšomis apmokamas advokato darbas?

Beje, nors K. Pūkas beveik visą liepą sirgo, nedarbingumo pažymėjimą turėjo ir didžiąją dalį rugsėjo, tačiau per liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesius kanceliarinėms išlaidoms jam skirta beveik 2,5 tūkst. eurų. Bet matant, kaip elgiasi formalios daugumos neturintys valdantieji, nėra jokių garantijų, kad už K. Pūko balsą ir jam bus suteikta indulgencija, o tai reiškia, apkaltos procedūra bus įveikta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.