Povilas Urbšys: Ramūnas vėl lipa ant Gretos grėblio

Seimo valstiečių frakcijoje referente neskaidriai įdarbinta panevėžietė Milena Marcinkevičiūtė traukiasi, o jos darbdavys Ramūnas Karbauskis visaip bando išsisukinėti. Toks šio veikėjo elgesys ėmė piktinti net jo politinius bendražygius.

Skandalų virtinė: iš pradžių R.Karbauskis įklimpo su savo globotine G.Kildišiene, o dabar jam koją kiša M.Marcinkevičiūtės (nuotr. dešinėje) įdarbinimas.
Skandalų virtinė: iš pradžių R.Karbauskis įklimpo su savo globotine G.Kildišiene, o dabar jam koją kiša M.Marcinkevičiūtės (nuotr. dešinėje) įdarbinimas.
R.Karbauskio pasiteisinimai dėl įdarbintos frakcijos referentės neįtikino net jo politinių bendrakeleivių.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskio pasiteisinimai dėl įdarbintos frakcijos referentės neįtikino net jo politinių bendrakeleivių.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Urbšys: „Kai priartėjame prie G.Kildišienės reikalų, viską užlopyti mėginama baltais siūlais.“
P.Urbšys: „Kai priartėjame prie G.Kildišienės reikalų, viską užlopyti mėginama baltais siūlais.“
A.Maldeikienė: „R.Karbauskio cinizmas – beribis. Jis, manau, net nesuvokia, ką reiškia žodis „melas“.“
A.Maldeikienė: „R.Karbauskio cinizmas – beribis. Jis, manau, net nesuvokia, ką reiškia žodis „melas“.“
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2017-11-29 06:25, atnaujinta 2017-11-29 11:46

Panevėžyje dirbanti frakcijos referentė M.Marcinkevičiūtė nutarė palikti darbą ir susitelkti į kūrybinę veiklą. Tai vakar pranešė Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

Skandalas dėl šios referentės kilo, kai „Lietuvos rytas“ praėjusį šeštadienį atskleidė, kad sausį Seime įdarbinta buvusios parlamentarės Gretos Kildišienės atsivesta panevėžietė nesirodo darbe.

Nors M.Marcinkevičiūtei kiekvieną mėnesį mokama beveik 800 eurų alga, frakcijos vadovai ir kiti darbuotojai negalėjo nurodyti nei kur jos darbo vieta, nei ką ji veikia.

Ryškia išvaizda ir provokuojančiu elgesiu garsėjančios referentės tada sakė nematęs ir pats frakcijos seniūnas R.Karbauskis.

Jis taip pat tikino nieko nežinantis apie tai, kad darbo metu Seime įdarbinta referentė rengia mokamas fotosesijas, įrenginėja būstus, kuriuos puošia erotinėmis nuotraukomis.

Iš pradžių valstiečių lyderis samprotavo, kad jeigu referentės nėra Seime, ji kokias nors frakcijos arba partijos užduotis vykdo regione. R.Karbauskis teigė, esą parlamente tokia praktika įprasta.

Tačiau Seimo kanceliarija „Lietuvos rytui“ praėjusią savaitę oficialiai patvirtino: referentų darbo vieta yra Seime.

Kanceliarija taip pat nurodė, kad galimybė dirbti nuotoliniu būdu dėl sveikatos problemų yra sudaryta tik vienai darbuotojai, tačiau ji priklauso ne valstiečių frakcijai, bet Mišriai Seimo narių grupei.

Patylėjęs ėmė gintis

Pats R.Karbauskis, kai buvo kalbinamas praėjusią savaitę, irgi neužsiminė apie galimą referentės negalią.

Tik po kelių dienų, pirmadienį, kai skandalas jau buvo įsisiūbavęs, valstiečių frakcijos seniūnas socialiniuose tinkluose ėmė gintis puldamas: „Neįgali mergina, dirbanti nuotoliniu būdu frakcijoje, nebūtų tapusi intriguojančia istorija, jei ne teiginys, jog ji turi kažkokių spėjamų, anot žurnalistų, sąsajų su Karbauskiu.“

Turėtų atverti savo piniginę

Bet R.Karbauskio elgesys naujo skandalo metu ir jo išvedžiojimai užkliuvo ne tik jo kritikams, bet ir bendražygiams. Bene skaudžiausiai kirto valstiečių frakcijos narys Povilas Urbšys.

Panevėžyje į Seimą išrinktas politikas pareiškė, kad frakcijos referente beveik prieš metus tapusios G.Kildišienės nuotraukų autorės jis nėra sutikęs nei Seime, nei Aukštaitijos sostinėje.

Anot P.Urbšio, tik R.Karbauskis sprendžia, ką priimti į darbą frakcijoje: „Jis ir turėtų paaiškinti, kodėl ji buvo įdarbinta ir kokius darbus dirba. Gal atlieka kokią slaptą misiją, jei jos niekas nėra matęs.“

Seimo nariui susidarė įspūdis, kad net pats frakcijos seniūnas nežinojo, už kokius nuopelnus referente įdarbintai G.Kildišienės draugei Seimas mokėjo atlyginimą, ir dabar politikas tiesiog bando išsukti uodegą.

„R.Karbauskis užsimiršta, kad Seimas – ne jo nuosavas Agrokoncernas.

Jeigu fotografė teikė kokias nors paslaugas G.Kildišienei ar partijai, tegul už jas atsiskaito partija arba pats R.Karbauskis. Kuo čia dėtas Seimas, jeigu, atrodo, tenkinami vienos ponios įgeidžiai“, – kalbėjo P.Urbšys.

Parlamentaras mano, kad jeigu R.Karbauskis nesugebės tinkamai atsakyti į visuomenei kylančius klausimus dėl referentės įdarbinimo, turėtų iš savo kišenės padengti Seimo patirtus nuostolius.

Gynyba – visada vienoda

Anot P.Urbšio, į viešumą traukiamos versijos dėl neįgalios referentės įdarbinimo – neįtikinamos.

„Man atrodo, kad mes vėl lipame ant to paties Gretos grėblio.

Kai visuomenė reikalavo atsakymų dėl visureigio nuomos, jų irgi nebuvo. Buvo pauzė, slėpynės, vengta paaiškinti, kas visureigį nuomojo ir iš kur G.Kildišienė turėjo pinigų brangiam automobiliui.

Tik vėliau, jau įsisiūbavus skandalui, atsirado mamos pavardė, versija apie kompensaciją, gautą už žuvusį sūnų.

Panašus scenarijus taip pat rutuliojosi vasarą, kai R.Karbauskis su G.Kildišiene buvo užklupti viešųjų ryšių agentūroje. Tada jis irgi slapstėsi, žurnalistams sekė pasakas, o po pauzės sukūrė pasiteisinimą, esą susitikimas buvo ne dėl G.Kildišienės knygos, bet dėl partijos komunikavimo problemų.

Dabar matome analogišką situaciją, kai iš pradžių nesugebama be išsisukinėjimų atsakyti į paprastus klausimus, o po pauzės pateikiamos neįtikėtinos versijos, po kurių kyla dar daugiau abejonių“, – kalbėjo P.Urbšys.

Seimo nario tvirtinimu, visa ši absurdiška situacija meta šešėlį visai valstiečių frakcijai: „Mes ėjome į rinkimus deklaruodami naujus skaidrumo standartus, bet jie, pasirodo, R.Karbauskiui negalioja. Kai priartėjame prie G.Kildišienės reikalų, viską užlopyti mėginama baltais siūlais.“

Beje, etikos sumetimais „Lietuvos rytas“ negali atskleisti, kokių sveikatos problemų turi buvusi referentė M.Marcinkevičiūtė. Viena galima pasakyti: tai jai netrukdo nei dirbti kabinete, nei rengti fotosesijų visoje Lietuvoje.

Todėl R.Karbauskio bandymai naudoti merginos sveikatos būklę kaip skydą byra į šipulius. Kita vertus, kaip turi jaustis buvusi referentė, kai visai Lietuvai paskelbiama, kad ji neįgali?

Reikalauja išsamaus tyrimo

Valdančiojoje frakcijoje vykusios slėpynės užkliuvo ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui.

Politikas pareiškė, kad tokių dalykų netoleruoja: „Jei žmogus dirba, jis ir turėtų dirbti, jeigu nedirba – neturėtų gauti algos.“

V.Pranckietis jau paprašė Seimo kanceliarijos, kad ji viską išsiaiškintų – patikrintų ir surašytų darbo valandas.

„Visi referentai turi dirbti ir turi būti paskelbti jų telefonai. Kiek aš kartų prašiau, kad visų Seimo narių padėjėjai paskelbtų savo telefonus ir mobiliuosius, kuriuos jie gauna iš Seimo, ir vis dėl to tai nevyksta, nes jie daug laisvės jaučia“, – piktinosi Seimo pirmininkas.

Pasmerkė ir A.Maldeikienė

Valstiečių lyderio elgesys pribloškė ir parlamentarę Aušrą Maldeikienę: „R.Karbauskio cinizmas – beribis. Jis, manau, net nesuvokia, ką reiškia žodis „melas“.“

Socialiniame tinkle Mišrios Seimo narių grupės atstovė A.Maldeikienė pasidalijo istorija, kad prieš metus susirado neįgaliąją teisininkę ir pakvietė ją dirbti: „Norėjau parodyti, kad išsilavinę neįgalieji gali dirbti darbus, reikalaujančius aukštos kvalifikacijos.

Ponia Aldona sėdi neįgaliojo vežimėlyje ir talkina mums ruošiant įstatymų projektus, atsakant į rinkėjų paklausimus.

Ji gyvena netoli Marijampolės, deja, turi vos 0,25 etato ir uždirba apie 150 eurų per mėnesį.

Kad galėtume ją įdarbinti, moteriai teko atvykti į Seimą. Jai buvo labai sudėtinga pasiekti Personalo skyrių. Bet viskas buvo atlikta pagal labai griežtus reikalavimus.

Kodėl jie negaliojo Milenai, jeigu ji neįgali? Ir kodėl čia melagis Karbauskis vaidina naivuolį?

Kodėl kai kurie žmonės nežino, ką reiškia žodis „gėda“?“

Buvo pričiupusi meluojant

A.Maldeikienė kartą valstiečių lyderį jau buvo pričiupusi meluojant.

Kilus skandalui dėl prabangaus visureigio, kuriuo naudojosi G.Kildišienė, parlamentarė atkreipė dėmesį į R.Karbauskio žodžius, kad išperkamoji nuoma jam priklausančiam Agrokoncernui neva įprasta praktika – tokių sutarčių sudaroma tūkstančiai.

Bet Lietuvos bankas nurodė, kad sutartis dėl visureigio „Range Rover“ buvo vienintelis toks atvejis šios įmonės praktikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.