Įvertino galimus liberalų vedlius: laukia sunkus pasirinkimas

Artėja diena, kai Liberalų sąjūdis turės pasirinkti, kas stos prie partijos vairo. Kol kas aiškūs du kandidatai – laikinasis partijos pirmininkas, liberalų frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas ir parlamento Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

 Tapti liberalų pirmininku siekia E.Gentvilas ir V.Gailius.<br> lrytas.lt koliažas.
 Tapti liberalų pirmininku siekia E.Gentvilas ir V.Gailius.<br> lrytas.lt koliažas.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>R.Neverbicko nuotr.
E.Gentvilas ir V.Gailius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Gentvilas ir V.Gailius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 30, 2017, 4:25 PM, atnaujinta Nov 30, 2017, 5:14 PM

Gruodžio 9-ąją rengiamas partijos suvažiavimas, per jį ir bus renkamas naujasis partijos pirmininkas. Sušaukti suvažiavimą pirma laiko ir rinkti naują pirmininką prireikė, kai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pripažinus, jog liberalai šiurkščiai pažeidė įstatymą, iš pareigų pasitraukė partijos lyderis, sostinės meras Remigijus Šimašius.

Tiesa, E.Gentvilas ir V.Gailius gali būti ne vieninteliai kandidatai. Norą tapti partijos vedliu Liberalų sąjūdžio nariai gali pareikšti tiek iki suvažiavimo, tiek jam jau prasidėjus.

Šiuo metu, kol aiškūs du kandidatai, atrodo, kad partijos narių laukia itin sunkus pasirinkimas. Politologai neslepia, kad abu pirmininko posto siekiantys politikai yra stiprūs konkurentai vienas kitam, o prognozuoti, kas laimės rinkimus, praktiškai neįmanoma.

Šansai vienodi

Politologas Lauras Bielinis, paklaustas, kaip vertina kandidatuojančius liberalus, sakė, kad abu jie atrodo solidžiai ir turi nemažai šansų užimti partijos pirmininko postą.

„Tiek E.Gentvilas, tiek V.Gailius yra išlaikyti, gana profesionaliai besielgiantys politikai. Manyčiau, nepriklausomai nuo to, kuris laimės, tai bus iš tikrųjų rimtą atstovavimą gebantys organizuoti žmonės“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė L.Bielinis.

Politologas mano, kad per tą laikotarpį, kol yra laikinasis partijos pirmininkas, E.Gentvilas pasirodė pozityviai, nes jo bendravimas su žiniasklaida, situacijos aiškinimas ir bandymas atlaikyti tuos įvykius, kurie vienas paskui kitą užgulė partiją, buvo pakankamai efektingi.

„Tai sudarė galimybę suprasti partiją, suprasti jos problemas ir, svarbiausia, nekėlė kažkokio nereikalingo ažiotažo“, – kalbėjo L.Bielinis.

Problemų akivaizdoje tvirtos stovėsenos neprarado ir V.Gailius. Kai partijai buvo pareikšti įtarimai politinės korupcijos byloje, jis pasitraukė iš partijos vicepirmininko pareigų, taip siekdamas partijos atsinaujinimo. Be to, jis pareiškė paliekantis Antikorupcijos komisijos pirmininko postą, nes nenorėjo diskredituoti komisijos veiklos, dėl partijos padėties.  Komisijoje einamas pareigas jis išsaugojo tik todėl, kad kiti nariai nepritarė pasitraukimui.

Anot L.Bielinio, tokie V.Gailiaus žingsniai rodo, kad jis turi tam tikrus principus ir jų laikosi, yra pasirengęs juos ginti iki galo, net jei tai ir reiškia, kad teks paaukoti pozicijas.

„Tai visai neblogas jo, kaip politiko, bruožas. Reikia pripažinti, kad mes neturime daug politikų, kurie aiškiai demonstruotų savo principus ir, svarbiausia, juos gintų. Šia prasme jis, mano galva, yra pakankamai stiprus ir ryškus politikas, palyginti su daugeliu kitų, esančių Seime“, – apie V.Gailių kalbėjo politologas.

Paklaustas, kuris iš dviejų kandidatų turi realesnius šansus laimėti, L.Bielinis pripažino, kad atsakyti sunku. Tačiau jis sakė, kad jei pačiam tektų balsuoti pirmininko rinkimuose, rinktųsi žmogų, kuris turi patirties politikoje ir partinės organizacijos valdymo srityje.

„Tokiu atveju, ko gero, V.Gailius pralaimėtų, nes jis neturi tokios patirties“, – teigė L.Bielinis.

Politologas įsitikinęs, kad tiek E.Gentvilas, tiek V.Gailius stengtųsi ištraukti partiją iš duobės, kurioje ji atsidūrusi, ir tai padaryti kuo geriau. O kuriam tai daryti sektųsi geriau, anot politologo, pasakyti sunku, nes viskas priklausytų nuo situacijų. 

Nežinotų, ką rinktis

Politologas Vytautas Dumbliauskas taip pat pripažino, kad abiejų kandidatų šansai laimėti praktiškai vienodi, kita vertus, kiekvienas jų turi pranašumų ir trūkumų.

„E.Gentvilas yra patyręs politikos vilkas, išbandęs įvairius postus, buvęs ir meru, ir Seimo nariu, ir Europos Parlamento nariu, ir ministru, ir laikinuoju ministru pirmininku. Manau, jis turi autoritetą partijoje“, – sakė V.Dumbliauskas.

Kita vertus, anot politologo, E.Gentvilo minusu gali tapti tai, kad jo auklėtinis Eligijus Masiulis buvo tas žmogus, kuris užtraukė negandas partijai ir dėl kurio ji iki šiol neatsikrato įtarimų korupcija šleifo.

„Aišku, tai savotiškas minusas. E.Gentvilas buvo laikomas tarsi  E.Masiulio politiniu mentoriumi. Formaliai žiūrint, aišku, E.Gentvilas nekaltas, pats E.Masiulis turi galvą ant pečių, nors jis taip pat dar nėra nuteistas“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Kita vertus, dėl to V.Gailius lengviau atsipūsti neturėtų. Politologo nuomone, jo minusu galima laikyti tai, kad jis partijos nariu tapo tik kiek daugiau nei prieš dvejus metus, tad partijos kolegos gali labiau linkti prie senbuvio E.Gentvilo.

„Jis turėjo gerą reputaciją kaip pareigūnas, yra dirbęs provincijoje, ten apie jį vien geri atsiliepimai. Jis turi kovotojo su korupcija vardą ir yra šviežias žmogus Liberalų sąjūdyje, o tai gali būti ir trūkumas, ir pranašumas prieš E.Gentvilą.

Jei partijai reikia naujų veidų, tai galėtų būti V.Gailius. Iš tikrųjų būdamas Liberalų sąjūdžio narys nežinočiau, už kurį balsuoti“, – svarstė politologas ir pridūrė, kad nei V.Gailius, nei E.Gentvilas neturi aiškios persvaros.

Paklaustas, kaip vertina E.Gentvilo, kaip laikinojo partijos pirmininko, darbus, politologas sakė, kad jo pasirodymas buvo solidus viešųjų ryšių prasme, t. y. net ir labai blogoje situacijoje sugebėjo pasirodyti gerai.

Kaip ir L.Bielinis,  V.Dumbliauskas teigė, kad abu kandidatai turi panašius šansus ištraukti liberalus iš duobės ir sustiprinti partijos vardą. Be to, anot politologo, Liberalų sąjūdis vis dar turi nemažai ištikimų, liberalias idėjas remiančių rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.