Valstiečiams teks spręsti, ką daryti, kad susitepęs partijos lyderis neterliotų ir jų

Valstiečių vedlys R.Karbauskis vėl klimpsta į išsisukinėjimų liūną ir dar taip giliai, kad nė ausų nebematyti. O Seimo narė A.Maldeikienė pareiškė, kad jis – melagis, vaidinantis naivuolį ir nė nežinantis žodžio „gėda“ reikšmės.

Būtų galima palinguoti galva klausantis, kaip R.Karbauskis išsisukinėja dar kartą įkliuvęs dėl moters protegavimo, jei nebūtų kalbama apie švaistomus mokesčių mokėtojų pinigus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Būtų galima palinguoti galva klausantis, kaip R.Karbauskis išsisukinėja dar kartą įkliuvęs dėl moters protegavimo, jei nebūtų kalbama apie švaistomus mokesčių mokėtojų pinigus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bet yra ir politinė atsakomybė, o jos įvertinimu pirmiausia turėtų būti suinteresuota Seimo valstiečių frakcija. Apie tai jau kalba ne tik seniai dėl G.Kildišienės protegavimo į atlapus R.Karbauskiui kimbantis P.Urbšys, bet ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bet yra ir politinė atsakomybė, o jos įvertinimu pirmiausia turėtų būti suinteresuota Seimo valstiečių frakcija. Apie tai jau kalba ne tik seniai dėl G.Kildišienės protegavimo į atlapus R.Karbauskiui kimbantis P.Urbšys, bet ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Nov 30, 2017, 7:47 AM, atnaujinta Nov 30, 2017, 11:16 AM

Galbūt ir taip, sunku ginčytis su A.Maldeikiene.

Juolab kad ir valstiečių atstovas P.Urbšys kirto iš peties – pareiškė, kad R.Karbauskis, įdarbinęs referente G.Kildišienės draugę M.Marcinkevičiūtę, vis lipa ant to paties Gretos grėblio ir tai meta šešėlį visai frakcijai.

Naujas skandalas kilo „Lietuvos rytui“ atskleidus, kad beveik 800 eurų algą gaunančios M.Marcinkevičiūtės niekas Seime nėra matęs akyse, nežino, ką valstybiniame darbe ji veikia, juolab kad kaip fotografė ji bet kuriuo paros metu pasirengusi bet kur teikti fotosesijų paslaugas.

Būtų galima palinguoti galva klausantis, kaip R.Karbauskis išsisukinėja dar kartą įkliuvęs dėl moters protegavimo, jei nebūtų kalbama apie švaistomus mokesčių mokėtojų pinigus.

Užkluptas žurnalistų klausimų apie mįslingąją Seimo referentę iš Panevėžio, jis iš pradžių prisipažino neprisimenantis, kaip ji atrodo ir nerišliai aiškino, kad jeigu jos nėra darbe, vadinasi, ji kažką dirba kur nors regione.

Taip kalbėjo frakcijos vadovas, pats įdarbinęs referentę ir pasirašantis jos darbo laiko apskaitos žiniaraščius, kurie rodo, kad ji kiaurą dieną pluša, kažką referuodama frakcijai.

Atsipeikėjęs R.Karbauskis, kaip koks prisidirbęs pirmaklasis, sumanė, jog geriausia pareikšti, kad kaltas ne jis, o visi kiti.

Pasirodo, kaltas ir „Lietuvos rytas“. Dienraštį, kuris atskleidė tiesą apie nežinia ką veikiančią referentę, R.Karbauskis sumanė apkaltinti neįgaliųjų žeminimu.

Čia jau kyla klausimas, ar tik įklimpusiam valstiečių vedliui visai nesusisuko galva. Juk jis pats, ieškodamas pateisinimo, kodėl niekas nematė M.Marcinkevičiūtės darbo vietoje Seime, visai Lietuvai paskelbė, kad ji – neįgalioji, todėl neva gali dirbti tik nuotoliniu būdu.

Taip, „Lietuvos rytas“ irgi žinojo apie M.Marcinkevičiūtės sveikatos problemas, bet etikos sumetimais šių duomenų neatskleidė.

Kita vertus, neįgalieji gali puikiai atlikti ir sudėtingiausius darbus, pasiekti kūrybos aukštumų. Ryškiausias pavyzdys – vienas garsiausių britų fizikų S.Hawkingas, kuris, būdamas paralyžiuotas, netekęs balso, sugeba rašyti pasaulį stebinančias mokslo knygas.

Tokių pavyzdžių yra ir čia pat – Seimo valstiečių frakcijos narys J.Džiugelis turi judėjimo negalią, bet tai jam nėra jokia kliūtis dirbti parlamente, vadovauti Neįgaliųjų teisių komisijai.

Anksčiau Seime ne vieną kadenciją dirbo neregys E.Žakaris, kuriam negalia taip pat nekliudė atlikti parlamentaro pareigų.

Tiesa, E.Žakario padėjėja V.Račienė parodė, kad neįgalumas gali būti ir tariamas, naudojamas norint neteisėtai gauti valstybės paramą.

„Lietuvos rytas“ atskleidė, kad V.Račienė gauna išmokas dėl prasto regėjimo, bet tai jai netrukdė ne tik vedžioti aklą Seimo narį, bet ir vairuoti automobilį. Kilus skandalui ji staiga pagijo, bet teismas pripažino ją kalta simuliuojant neįgalumą ir neteisėtai gavus išmokas.

Vis dėlto neįgaliajam nėra paprasta įsidarbinti parlamente ir dirbti nuotoliniu būdu. Seimo kanceliarija pranešė, kad taip dirba tik vienas asmuo, bet ne valstiečių frakcijoje, o Mišrioje Seimo narių grupėje.

Šios grupės atstovė A.Maldeikienė papasakojo, kokių vargų teko patirti vos ketvirčiu etato įdarbintai neįgaliajai teisininkei, kuri talkina rengiant įstatymų projektus, atsakinėja į rinkėjų paklausimus. Moteris turėjo atvykti į Seimą, nors neįgaliojo vežimėlyje sėdinčiam asmeniui tai padaryti sunku, įvykdyti visus griežtus teisinius formalumus.

Bet kažkodėl jokių sunkumų nekilo įdarbinti ir sistemingai mokėti algą nežinia kuo užsiimančiai M.Marcinkevičiūtei. Čia būtent tas atvejis, kai vieni Seimo nariai būna lygesni už kitus ir niekas nedrįsta paklausti, už ką mokami pinigai jų proteguojamiems ir fiktyviais darbo apskaitos žiniaraščiais pridengtiems asmenims.

Gal ši referentė tėra tiktai G.Kildišienės priedanga? Antai buvęs valstiečių frakcijos narys panevėžietis B.Matelis įtarinėja, kad G.Kildišienės draugė jai atiduodavo referentės algą arba bent dalijosi pinigais ir tai tebuvo savotiška R.Karbauskio kompensacija iš Seimo narės pareigų priverstai atsistatydinti jo globotinei.

Suprantama, po kilusio skandalo M.Marcinkevičiūtei teko skubiai atsisakyti darbo. Bet ar čia jau galima padėti tašką? Juk beveik metus jai buvo mokama alga, kaip aiškėja, už gražias akis. Vadinasi, turi būti atliktas tyrimas, oficialiai nustatyti už tai atsakingi asmenys, o iššvaistyti pinigai grąžinti į valstybės biudžetą.

Bet yra ir politinė atsakomybė, o jos įvertinimu pirmiausia turėtų būti suinteresuota Seimo valstiečių frakcija. Apie tai jau kalba ne tik seniai dėl G.Kildišienės protegavimo į atlapus R.Karbauskiui kimbantis P.Urbšys, bet ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis, kuris atvirai piktinasi vis naujais skandalais.

Regis, valstiečiams norom nenorom teks spręsti, ką daryti, kad susitepęs partijos lyderis neterliotų ir jų, o kartu nemurdytų purve ir visos valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.