Iškėlė versiją, kur nukeliavo referentės Milenos Seime gauti pinigai

Seime prasidėjusias diskusijas, už ką iš valstybės kišenės buvo mokami pinigai Gretos Kildišienės draugei ir asmeninei fotografei Milenai Marcinkevičiūtei, Ramūnas Karbauskis pamėgino užčiaupti neįgalumo korta. Jis pareiškė, kad jo samdyta jauna moteris neįgali ir apie ją verčiau net nekalbėti, nes tai jau patyčios.

 Seime prasidėjusias diskusijas, už ką iš valstybės kišenės buvo mokami pinigai Gretos Kildišienės draugei ir asmeninei fotografei Milenai Marcinkevičiūtei, Ramūnas Karbauskis pamėgino užčiaupti neįgalumo korta. <br> Lrytas.lt koliažas
 Seime prasidėjusias diskusijas, už ką iš valstybės kišenės buvo mokami pinigai Gretos Kildišienės draugei ir asmeninei fotografei Milenai Marcinkevičiūtei, Ramūnas Karbauskis pamėgino užčiaupti neįgalumo korta. <br> Lrytas.lt koliažas
Atrodo, R.Karbauskio į Seimą atvesti žmonės jaučiasi neliečiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atrodo, R.Karbauskio į Seimą atvesti žmonės jaučiasi neliečiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tačiau ar pinigų kranelis netekėjo per Milenos sąskaitą į G.Kildišienės kišenę, patikrinti nėra kam.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tačiau ar pinigų kranelis netekėjo per Milenos sąskaitą į G.Kildišienės kišenę, patikrinti nėra kam.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienos moters išėjimo iš Seimo ir kitos priėmimo datų sutapimus mato ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
Vienos moters išėjimo iš Seimo ir kitos priėmimo datų sutapimus mato ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
„Yra tokia tvarka: privalai gauti Seimo kanclerio leidimą dirbti papildomą darbą“, – sakė Seimo narys B.Matelis.<br>T.Bauro nuotr.
„Yra tokia tvarka: privalai gauti Seimo kanclerio leidimą dirbti papildomą darbą“, – sakė Seimo narys B.Matelis.<br>T.Bauro nuotr.
 Menininkė Milena ne tik valstiečių būstinės prieigas papuošė savo kūriniu.<br> A.Švelnos nuotr.
 Menininkė Milena ne tik valstiečių būstinės prieigas papuošė savo kūriniu.<br> A.Švelnos nuotr.
 Buvusios parlamentarės, dabar visuomenės veikėja prisistatančios G.Kildišienės portretas menininkui primena pasaką apie auksinę žuvelę.<br> T.Bauro nuotr.
 Buvusios parlamentarės, dabar visuomenės veikėja prisistatančios G.Kildišienės portretas menininkui primena pasaką apie auksinę žuvelę.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 11:26 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 3:27 PM

Tačiau, užuot visiems pritilus, kilo dar didesnis šurmulys, mat įtarta, kad svetimo žmogaus liga dangstosi pats Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis. Ne tik politiniai oponentai, bet ir R.Karbauskio bendražygiai įtarinėja, kad menininkė iš Panevėžio galėjo būti įdarbinta fiktyviai, o pinigai neva galėjo atitekti visuomenės veikėjai G.Kildišienei, kuri jau seniai išsikraustė iš Panevėžio, verslą perkėlė į Vilnių, arčiau buvusio globėjo.

Gerais verslo rodikliais buvusi parlamentarė pasigirti negali, o štai noras gyventi prabangiai, žmonės šneka, niekur nedingo. Ar iš tiesų pinigų kranelis iš Seimo buvo atsuktas Gretos Kildišienės poreikiams tenkinti?

Po „Lietuvos ryto“ paviešintos informacijos, kad Seime galėjo dirbti fiktyviai, Seimo valstiečių frakcijos referentė M.Marcinkevičiūtė nusprendė trauktis iš pareigų.

Kodėl Panevėžyje gyvenanti M.Marcinkevičiūtė beveik metus Seime nesirodė, naują paaiškinimą pateikė valstiečių vadovas R.Karbauskis. Esą moteris yra neįgali, todėl ir dirbo nuotoliniu būdu. Tačiau kokios sveikatos problemos referentę kamuoja, R.Karbauskis nepasakė.

B.Matelis: atlyginimą paimdavo kažkas kitas

R.Karbauskis pažadėjo netgi apskųsti žurnalistus, esą iš neįgalaus žmogaus buvo pasityčiota. Tačiau kolegoms Seime iškilo klausimas, kas iš tiesų tyčiojasi iš Seime įdarbintos Panevėžio menininkės.

„Tai yra klasikinis atvejis, kai pats R.Karbauskis ir jo pavaduotojai pasityčiojo iš savo referentės, nė vienas iš pavaduotojų nesugebėjo jos apginti. Jeigu prisiminsime, jie valiūkiškai, kaip paaugliai, žiūrėjo į tas savo apsinuoginusios referentės nuotraukas ir lyg ir šaipėsi: „Neprisimenu“. Ir staiga pasako: „Aš žinojau, kad ji neįgali, tik nenorėjau sakyti“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” teigė Panevėžyje išrinktas Seimo narys Bronislovas Matelis.

Seime oficialiai įdarbinta, bet darbe akių nerodžiusi menininkė Panevėžyje buvo išgarsėjusi kaip erotinių nuotraukų ir lytinių organų fotografė bei tapytoja. Ir kai praėjusią savaitę apie ją R.Karbauskio buvo paklausta, jis tik juokėsi. Apie neįgalumą anei žodžio. Neįgalumo kortą politikas ištraukė po savaitgalio. Ir tada kyla klausimas: kodėl?

„Jeigu pažiūrėsime datas, kada ji buvo priimta – kai G.Kildišienė išėjo iš Seimo. Tos datos maždaug sutampa. Galiu daryti prielaidą, kad gautų atlyginimą ir jį atiduotų G.Kildišienei kaip kompensaciją, kad ji nukentėjo per išprašymą iš Seimo.

Jeigu vyras nenori iš savo kišenės nuostolių kompensuoti, tai daro iš valstybės kišenės – įdarbina kažką. Juo labiau, ji nesirodė. Man automatiškai kyla mintys, kad atlyginimą paimdavo kažkas kitas“, – sakė B.Matelis.

P.Urbšys: kyla klausimas, ar buvo mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų

Vienos moters išėjimo iš Seimo ir kitos priėmimo datų sutapimus mato ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Povilas Urbšys.

„Sutapimas akivaizdus: Greta – iš Seimo, Milena – į Seimą. Mes keliame aukštus reikalavimus kitomis institucijoms, kalbame, kad neturi būti įdarbinami giminės, artimieji draugai. Vieniems keliame vienus moralinius standartus, o kai paliečia frakcijos vadovo interesus, taikomi kiti standartai“, – teigė P.Urbšys.

Seime dabar spėliojama, kieno poreikius turėjo tenkinti iš Seimo algą gavusi Panevėžio menininkė.

„Mes nepanaikinome abejonės, kad žmogus galėjo būti įdarbintas vien tik dėl to, kad yra G.Kildišienės draugė. Kiek ta referentė prisidėjusi prie G.Kildišienės vizualinio įvaizdžio kūrimo, prie tos knygos leidimo, galų gale, prie asmeninio interjero grąžinimo. Kyla klausimų, ar nebuvo mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų asmeniui, kuris teikia paslaugas ne frakcijai, o G.Kildišienei“, – sakė P.Urbšys.

Greta Kildišienė dar vasarą išsikraustė iš nuomoto prabangaus buto Panevėžyje. Savo įmonę spalį ji perkėlę į vieną Vilniaus dangoraižį, visai netoli Seimo ir buvusio savo globėjo R.Karbauskio. Tik štai buvusios politikės, dabar verslininkės ir rašytojos čia niekas nėra matęs.

G.Kildišienė keliavo po Maroką

Oficialiai skelbiamais duomenimis, metinė G.Kildišienės įmonės apyvarta kukli, vos 5 tūkstančiai eurų. Per mėnesį – kuklūs 400 eurų. O poreikis gyventi prabangiai, žmonės šneka, niekur nedingo. Rugsėjo 18-30 dienomis buvusi R.Karbauskio globotinė Seime keliavo po Maroką. Aplinkiniai stebėjosi, iš kur pas buvusią Seimo narę tokie pinigai, nes pirkiniams, aplinkiniams rodėsi, moteris jų negailėjo. Tačiau ar pinigų kranelis netekėjo per Milenos sąskaitą į G.Kildišienės kišenę, patikrinti nėra kam.

„Kol į mus nesikreipė, kad yra darbo drausmės pažeidimai, kanceliarija tame procese nedalyvauja“, – sakė Seimo personalo skyriaus vedėja Judita Kaminskienė.

Kreiptis dėl referentės galbūt fiktyvaus įdarbinimo šiuo atveju turi teisę tik pats R.Karbauskis. O kur jis kreipsis, jeigu viešai aiškina, kad G.Kildišienės draugės darbu yra patenkintas.

„Jinai dirba taip, kaip nori frakcija. Jeigu jūs ar kas nors turi kokias nors teisines pretenzijas, mes jas norime išgirsti. Teigti to, kad jinai nedirba, nes dirba pas mus... Kokiu pagrindu, aš nesuprantu, mes teisiškai nesuprantam, kur mums pretenzijas reiškiama“, – teisinosi R.Karbauskis.

Nors R.Karbauskis teigia esąs patenkintas jos darbu, valstiečių frakcijos Seime atstovai vos kilus skandalui prisipažino buvusios referentės niekada nematę. O laida „24/7” leidosi į Panevėžį ieškoti Seime įdarbintos menininkės darbų. Partijos Panevėžio skyriuje jos irgi niekas dirbančios nematė. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Deividas Labanavičius atskleidė, kad M.Marcinkevičiūtė čia neturėjo darbo vietos, tačiau daugiau nepanoro nieko komentuoti.

R.Karbauskis aiškino, kad Seime referentė dirbo su vizualizacijomis. Vienas tokių Seimo frakcijos referentės darbų – Panevėžyje prie partijos būstinės. Taip esą kuriamas partijos patrauklumas. Tačiau joje skelbiama, kad tai – menininkės dovana miestui.

O kol iš Seimo kapsėjo solidi 800 eurų alga, menininkė Panevėžyje sukosi kaip vijurkas, fotografavo vestuves ir mergvakarius. Savo darbus ji skelbia socialiniuose tinkluose.

„Yra tokia tvarka: privalai gauti Seimo kanclerio leidimą dirbti papildomą darbą. Būdamas Seimo kancleriu aš neduočiau jai tokio leidimo dirbti papildomo darbo – fotografuoti mergvakarius, „tūsintis“ prie vagonų ir fotografuoti intymias vietas“, – sakė Seimo narys B.Matelis.

Tuo tarpu Seimo kanceliarija tikina nežinanti, ar buvusi referentė dirbo kitą darbą.

„Paprastai darbo laiko apskaitoje fiksuojama taip: jeigu asmuo naudoja tarnybos laiką kitam darbui, tuomet jis turėtų pildyti apskaitos lapą ir už tokį laiką jam nebūtų mokamas darbo užmokestis. Mes neturime duomenų, kad ji dirba kitą darbą“, – sakė Seimo personalo skyriaus vedėja J.Kaminskienė.

Atrodo, R.Karbauskio į Seimą atvesti žmonės jaučiasi neliečiami.

„Prašiau kanceliarijos, kad išsiaiškintų, patikrintų, kad surašytų darbo valandas, kad visi jie dirbtų, kad visų telefonai būtų paskelbti. Kiek kartų prašiau, kad visų Seimo narių padėjėjai paskelbtų savo telefonus ir mobiliuosius, kur jie gauna iš Seimo, ir vis tik tas nevyksta, nes jie daug laisvės jaučia“, – teigė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Nupiešė tris portretus

Panevėžio fotomenininkas Stanislovas Bagdonavičius pažįsta visus tris skandalo herojus: R.Karbauskį, G.Kildišienę ir Seime įdarbintą menininkę M.Marcinkevičiūtę. Menininkas savaip sudėliojo skandalo dalyvių portretus.

„Yra du R.Karbauskio paveikslai: vienas, kai žurnalistas paklausė apie Mileną, rodo nuotrauką ir jis kikena, antras, kai jis atsiprašinėja, kad ji su negalia. Kuris iš jų tikras, atsakymo aš nežinau“, – teigė S.Bagdonavičius.

Menininkė Milena ne tik valstiečių būstinės prieigas papuošė savo kūriniu. Pasilypėjusi ant kopėčių moteris išdailino šunų prieglaudos sienas. Ir nors R.Karbauskis sako, kad dėl neįgalumo ji negalėjusi atvykti į Seimą, bet ne viena Panevėžio siena menininkės buvo įveikta net be pagalbininkų.

„Kad Milena neįgali, man buvo nauja, aš su ja bendravęs ne kartą ir ne du. Ar galima šitaip iš žmogaus tyčiotis, žeminti, pasakyti, kad neįgali, sugriauti gyvenimą, nes Milena netekėjusi, tai būsimam kavalieriui, visai Lietuvai pasakyti, kad ji neįgali? Aš galvočiau, kad Milena gal yra atpirkimo ožkelė, gal suviliota“, – sakė S.Bagdonavičius.

Buvusios parlamentarės, dabar visuomenės veikėja prisistatančios G.Kildišienės portretas menininkui primena pasaką apie auksinę žuvelę.

„Kiekvienai moteriai reikia pinigų – vienai daugiau, kitai mažiau. Vienai – namelio, kitai – rūmų, kaip toje pasakoje. Gal Gretai reikėjo daugiau, negu kitoms. Čia biznis, ne darbas: tu man, aš tau. Tai primityvus biznis. Tik man gaila Milenos, kuri įklimpo į mėšlą. Gal ji iš naivumo nukentėjo: paprašė, sutiko. Man keista ir kvailoka, kad pati Milena nešneka, galėtų ji pati paaiškinti“, – sakė S.Bagdonavičius.

Po to, kai G.Kildišienė prarado Seimo nario mandatą, Seime įdarbinta jos fotografė oficialiai dirbo be atostogų, didžiausiu leistinu krūviu. Kitaip sakant, pinigai į sąskaitą byrėjo be pertrūkio. Tačiau kilus skandalui dėl galimo fiktyvaus darbo menininkė vengia viešumo ir aplinkybių nekomentuoja, sako, kad to daryti neleidžia sveikata.

Su G.Kildišiene susisiekti nepavyko. Asmeniniu telefonu ji neatsako, o jos įmonės „Amatas“ nurodytu telefonu atsiliepusi moteris paaiškina, kad suklydote rinkdami numerį. Nurodytu įmonės adresu G.Kildišienės taip pat surasti nepavyko.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.