Aušra Maldeikienė du valstiečius apkaltino cinizmu ir godumu

Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotoja Aušra Maldeikienė sukritikavo dviejų valstiečių frakcijos narių siūloma Gyventojų pajamų mokesčio pakeitimą. Juo būtų sumažinti stambiųjų ūkininkų mokami mokesčiai.

Aušra Maldeikienė du valstiečius apkaltino cinizmu ir godumu.<br> T.Bauro nuotr. 
Aušra Maldeikienė du valstiečius apkaltino cinizmu ir godumu.<br> T.Bauro nuotr. 
 Spaudos konferencijos metu A.Maldeikienė pateikė Seimo ūkininkų gaunamų pajamų ir sumokamų mokesčių lentelę. 
 Spaudos konferencijos metu A.Maldeikienė pateikė Seimo ūkininkų gaunamų pajamų ir sumokamų mokesčių lentelę. 
Aušra Maldeikienė du valstiečius apkaltino cinizmu ir godumu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė du valstiečius apkaltino cinizmu ir godumu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-07 13:24, atnaujinta 2017-12-07 15:26

„Šiandien Lietuvos Seimas balsais 53 už, 29 prieš ir 20 susilaikius priėmė atvirai lobistinę įstatymo pataisą, kuri stambiems ūkininkams ir toliau suteiks galimybę esmingai sumažinti savo mokamus mokesčius ir išlaikyti nepadoriai mažus tarifus, taip atimant galimybę mokėti adekvatesnes algas mokytojams, gydytojams ar socialiniams darbuotojams", - tikino parlamentarė. 

Gruodžio 5 dieną Seimo nariai Agnė Širinskienė ir Mindaugas Puidokas įregistravo įstatymo pataisą, kuria siūloma 14 dalimi papildyti 18 Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo straipsnį ir asmenims, kurie gauna pajamų iš individualios žemės ūkio veiklos, leisti apmokestinamąsias pajamas kasmet mažinti 1/20 jų įsigijimo vertės. Panaši galimybė, pataisos, teikėjų nuomone, gali būti taikoma net ir anksčiau įsigytai žemei.

Lygūs ir lygesni

„Vienas iš tų dalykų, kuris mane absoliučiai sukrečia jau 27 metus Lietuvoje, tai yra kai kurių žmonių absoliutus cinizmas ir godumas“, – spaudos konferenciją pradėjo A.Maldeikienė.

Minėtos pataisos iš esmės prieštarauja tiek ekonomikos teorijai, tiek ir Lietuvoje galiojantiems tarptautiniams apskaitos standartams, kurie žemę priskiria neriboto naudojimo ilgalaikiam turtui.

„Gyvūlių ūkio lygieji yra ypatingai lygūs. Tai stambieji ūkininkai, jie turi tokias lengvatas, kurių neturi nei viena Europos Sąjungos valstybė. Mokesčių jie moka du ar tris kartus mažiau nei smulkūs ūkininkai“, – tikruosius „laimėtojus“ įvardijo parlamentarė.

Parlamentarė parodė statistinę lentelę, kurioje matomos didžiausios Seime dirbančių ūkininkų gaunamos pajamos ir sumokamo pajamų mokesčio tarifao. Į šią lentelę pateko Ramūnas Karbauskis, Valius Ąžuolas, Kazys Starkevičius, Petras Nevulis, Viktoras Rinkevičius, Juozas Baublys, Kęstutis Mažeika, Andriejus Stančikas ir Alfredas Stasys Nausėda.

„Šiandien aš kalbu apie pataisą, kurią antradienį jau antrą kartą buldozeriu bando prastumti valstiečiai. Šį kartą teologės Agbnės Širinskienės ir politologo Mindaugo Puidoko, kurie iki tol jokių ekonominių tekstų nėra rašę. Ir nesu girdėjusi jokio rišlaus ekonominio sakinio iš jų lūpų. Ir jie nusprendė pakeisti viso pasaulio ekonominę teoriją ir tarptautinę praktiką“, – sakė A.Maldeikienė.

„Jeigu šitoje šalyje nebus sustabdyti godūs žmonės mes iš tiesų neturėsime nieko“, – sakė A.Maldeikienė.

Skiriasi nuo pagrindinės žinutės

Mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė tikino, kad toks įstatymo projekto pakeitimas prieštarauja ministerijos išsakyti pozicijai.

„18 straipsnio pakeitimas iš principo yra suvokiamas kaip mokesčio lengvata. O atskirai dėl mokesčių lengvatos ūkininkams, visose ES šalyse yra skatinamas žemės ūkis. Ir beveik visose kokios nors priimamos lengvatos, ar tai sumažinti tarifai, ar neapmokestinamos pajamos. Nieko išskirtino čia nėra. Tačiau šnekant apie tai, kokia buvo mokesčių reforma ir kokia jos skelbta pagrindinė žinutė. Tai būtent buvo skelbta, kad bus peržiūrėtos mokesčių lengvatos, kokius jos pasiekia tikslus“, – spaudos konferencijoje sakė mokesčių ekspertė, teigdama, kad dabartinis įstatymo pakeitimas prieštarauja šiai logikai.

„Kuo šita lengvata ypatingai išsiskiria? Lengvatos, jeigu ir priimamos, mokesčių pakeitimai taikomi tik ateičiai. Jeigu yra lengvata, tai bus galima taikyti nuo kitų metų. O čia priimtas sprendimas, kad būtų galima ūkininkui, įsigijusiam žemę, atskaityti žemės įsigijimo kainą ir mažinti jo apmokestinamąsias pajamas“, – tikino mokesčių ekspertė.

„Šita nuostata nėra pagrįsta bendra pozicija dėl lengvatų taikymo“, – tikino R.Bilkštytė.

Parašė ne patys

Parlamentarės teigimu, A.Širinskienė ir M.Puidokas šio įstatymo projekto patys nerašė. „Jie net nesivargino rašyti. Tai padarė Daiva Brasiūnaitė“, – tikino A.Maldeikienė. Ji yra Lietuvos Respublikos finansų viceministrė. Parlamentarė tikrąją teksto autorystę pastebėjo meta duomenyse.

A.Maldeikienė tikino, kad stambieji ūkininkai paprasčiausiai nenori mokėti mokesčių.

„Kodėl reikia nuskaityti atgal? Todėl, kad pajamos didelės, todėl, kad niekaip nėra aišku, kaip reikės atsisakyti 15 procentų lengvatos. Tai nutarė, kad nusirašinės dar už žemę ir kurį laiką nemokės mokesčių“, – tikino Seimo narė.

„Didiesiems nesinori mokėti. Jie paima du žmones, kurie nors ir menkai išmano ekonomiką, bet labai gerai išmano kaip laižyti kojas ponui, kurio ranką bučiuoja“, – tikino parlamentarė.

Žaidžia viešojo sektoriaus darbuotojų atžvilgiu

Šios pataisos teikiamos siekiant maksimaliai sumažinti stambių ūkininkų mokamus mokesčius. Kadangi per 2010–2014 metų laikotarpį didesni nei 150 ha. ūkiai per metus žemei įsigyti skyrė vidutiniškai 18 tūkst. eurų, o mažiausi – iki 10 ha. žemės ūkiai, – tik 168 eur., lengvata atiteks tik stambiausių ūkių savininkams.

Anot A.Maldeikienės, pasiūlymas ypač ciniškas įvertinus tai, kad yra teikiamas tuo metu, kai tūkstančiai Lietuvos viešojo sektoriaus darbuotojų – gydytojų, mokslininkų, mokytojų, socialinių ir kultūros darbuotojų – gauna išskirtinai mažus, palyginus su privalomu išsilavinimu ir būtinomis kompetencijomis, atlygius.

R.Karbauskio laukia dosni dovana

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariui Andriui Kubiliui taip pat užkliuvo ši pataisa. Jis socialiniame tinkle „Facebook“ tikino, kad šia lengvata siekiama naudos stambiems žemvaldžiams.

„Ingrida Šimonytė Seimo salėje visiems aiškiai išaiškino, kad tokių mokestinių lengvatų niekur pasaulyje nėra. Bet užuodusiems naudą tokie argumentai nieko nereiškė. Akivaizdu, kad taip yra siekiama naudos stambiems žemvaldžiams, įskaitant ir nemažą būrelį po valstiečių vėliava išrinktų į Seimą. Apie kokią naudą yra kalbama galima hipotetiškai panagrinėti R.Karbauskio atveju, kaip skelbiama valdančio 100% „Agrokoncerno” akcijų, o pastarasis pagal viešą informaciją, valdo 35 000 ha žemės“, – rašė politikas. 

Jis taip pat pateikė ir skaičiavimą, kuris parodo, kad priėmus šį įstatymą valstiečių lyderis R.Karbauskis gaus beveik 14 milijonų eurų naudos. 

„Tiek pat lėšų negaus valstybės biudžetas. Tiek lėšų nebus galima skirti mokytojų ar kultūrininkų atlyginimams, kuriais vaizduoja, kad rūpinasi valstiečiai. Mokytojais rūpinasi skelbdami tuščius skambius pareiškimus, o savimi pasirūpina realiais sau naudingais sprendimais“, – rašė A.Kubilius. 

„Kalėdos šiais metais Ramūnui gali būti dosnios“, – ironizavo Seimo narys.  

Pataisą atsiėmė

„Ketvirtadienį, vakarinio posėdžio metu M.Puidokas pataisą, kuri būtų naudinga tik stambiesiems ūkininkams, atsiėmė. Tad bent jau šitos gėdos kuri būtų leidusi jiems nemokėti jokių mokesčių, pavyko išvengti“, - socialiniame tinkle ketvirtadienio popietę rašė A.Maldeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.