Iki ausų į skandalą įklimpęs Ramūnas Karbauskis muistosi

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis dėl Seimo frakcijoje referente įdarbintos panevėžietės menininkės Milenos Marcinkevičiūtės pažadėjo aiškintis etikos sargams, bet pastarieji kol kas trypčioja.

R.Karbauskis aiškino, jog į visus klausimus atsakys tik Etikos ir procedūrų komisijai.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Karbauskis aiškino, jog į visus klausimus atsakys tik Etikos ir procedūrų komisijai.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Karbauskis toliau išsisukinėja dėl neskaidriai įdarbintos referentės.
R.Karbauskis toliau išsisukinėja dėl neskaidriai įdarbintos referentės.
Karbauskis Ramūnas<br>M.Patašiaus nuotr.
Karbauskis Ramūnas<br>M.Patašiaus nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Dec 7, 2017, 6:35 AM, atnaujinta Dec 7, 2017, 11:16 AM

Etikos ir procedūrų komisijai priklausantys konservatoriai Kazys Starkevičius bei Antanas Matulas vakar pasiūlė ištirti įtarimų sukėlusio referentės įdarbinimo, kurį atskleidė „Lietuvos rytas“, aplinkybes.

Bet etikos sargai patys imtis tokio tyrimo nesiryžo. Valdančiųjų balsais buvo nuspręsta kol kas į skandalą nereaguoti ir palaukti, kol kas nors į komisiją kreipsis raštu.

Komisijai laikinai vadovaujanti Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Norkienė garsiai svarstė, jog esą neaišku, kodėl ir ką reikėtų svarstyti: „Kurio Seimo nario veiklą mes čia turėtume tirti?“

Kai prieš kelias savaites „Lietuvos rytas“ Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos patalpose ieškojo ir nerado beveik 800 eurų algą gaunančios referentės darbo vietos, A.Norkienė tada pripažino nežinanti nei kur, nei ką ši moteris veikia.

Panašiai tuomet kalbėjo ir kiti frakcijos nariai bei darbuotojai.

Net M.Marcinkevičiūtę į darbą priėmęs R.Karbauskis pripažino jos nepažįstantis.

„Jeigu jos nėra Seime, vadinasi, jinai yra kur nors regione“, – tada aptakiai kalbėjo frakcijos seniūnas, darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose nurodantis, kad referentė dirba visą darbo dieną visu krūviu.

Gali būti verčiami meluoti

Tokie valdančiosios frakcijos vedlio išvedžiojimai neįtikino ne tik opozicijos atstovų, bet ir kai kurių jo politinių bendrakeleivių. Antai vienas R.Karbauskio kritikų Povilas Urbšys viešai pareiškė, kad lyderis vėl lipa ant Gretos grėblio.

Mat erotinėmis fotosesijomis Panevėžyje išgarsėjusi M.Marcinkevičiūtė Seime buvo įdarbinta sausio mėnesį, prieš pat jį paliekant kitai garsiai panevėžietei Gretai Kildišienei.

Buvusi parlamentarė yra ne kartą pozavusi prieš šios fotografės objektyvą – menininkės darytų G.Kildišienės nuotraukų gausu internete.

Kalbama, esą M.Marcinkevičiūtė gali būti ir R.Karbauskio globotinės išleistos autobiografinės knygos viršelio autorė.

Todėl P.Urbšys neatmetė, kad M.Marcinkevičiūtė frakcijoje G.Kildišienės iniciatyva galėjo būti įdarbinta fiktyviai.

Jis net svarstė, kad referente Seime įdarbintai interjero dizainerei mokesčių mokėtojų sąskaita alga gali būti mokama už kokias nors buvusiai parlamentarei teikiamas paslaugas.

Praėjus savaitei po frakcijos vedlį užgriuvusių naujų nemalonumų dėl G.Kildišienės P.Urbšys priekaištavo, kad R.Karbauskis vengia atsakyti į klausimus ir neišsklaido kilusių įtarimų.

Užvakar kalbėdamas LRT laidoje „Dėmesio centre“ politikas nuogąstavo, kad frakcijos darbuotojai net gali būti verčiami meluoti: „Jeigu tai buvo fiktyvus įdarbinimas, dabar gali būti konstruojamos visokios versijos ir alibi, kad tik būtų paneigta ši versija.

Aš bijau, jog gali būti įtraukiami žmonės, kad tvirtintų nebūtų dalykus.“

To dar nebuvo matę

R.Karbauskio pozicija nereaguoti į skandalą suglumino ir konservatorių Stasį Šedbarą.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas mano, kad aiškintis referentės įdarbinimo aplinkybes yra ne tik politikų, bet ir teisėsaugos pareiga: „Aš Seime esu jau trečią kadenciją ir pirmą sykį susiduriu su tokiu atveju, kai frakcijos referentas dirba kažkokiu nuotoliniu būdu kažkur Lietuvoje.“

Anot S.Šedbaro, net neįgalus ir per atstumą dirbantis asmuo negali išvengti pareigos atlikti kasdienius darbus, už kuriuos jam mokama alga: „Akivaizdu, kad šiuo klausimu yra kažkas labai netvarkingo.“

Jam antrino ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius: „Jeigu darbdavys pateikė neteisingus duomenis Seimo kanceliarijai, turėtų būti tų duomenų vertinimas.“

Atsakymų laukia ir premjeras

Aiškumo šioje istorijoje taip pat reikalauja Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Tikrai nenoriu lįsti į frakcijos administracijos reikalus, nes tai yra jos klausimai, bet man tai niekas neaišku“, – vakar pareiškė Vyriausybės vadovas.

Pasak S.Skvernelio, yra institucijos, kurios kontroliuoja, kad būtų laikomasi darbo režimo, ir nesvarbu, ar tai būtų Seimas, ar Vyriausybė, ar kita biudžetinė įstaiga, jie patys turi tuos tyrimus atlikti: „Jeigu kam nors kyla abejonių, kad žmogus nedirbo, netinkamai vykdė savo pareigines instrukcijas ar buvo ne toje darbo vietoje, kur numatyta, tai darbdavys arba ta institucija turi atsakymus ir duoti.“

Beje, su Seimo pirmininku vakar parlamente susitikęs premjeras nepraleido progos paklausyti, kaip vadinamąjį Milenos skandalą žurnalistams pakomentuos V.Pranckietis.

„Mano žmonės dirba nuo aštuonių iki penkių ir galiu jų darbo vietą parodyti, ir kabinetus, ir telefonus“, – pavyzdį R.Karbauskiui rodė Seimo vadovas.

Atsakys tiktai komisijai

Tuo metu valstiečių lyderis toliau išsisukinėjo. Vakar žurnalistų apie įtartiną referentės įdarbinimą klausinėjamas R.Karbauskis aiškino, jog į visus klausimus atsakys tik Etikos ir procedūrų komisijai.

„Visi darbai buvo padaryti. Aš girdžiu, jog komentuojama dabar, kad neva ji fiktyviai buvo įdarbinta, nieko nedarė ir taip toliau, bet mes tiesiog pateiksime viską komisijai, kuri tirs“, – sakė politikas.

Frakcijos seniūnas žadėjo etikos sargams pateikti įrodymus dėl referentės atliktų darbų, kuriuos vakar atskleisti atsisakė: „Ji dirbo nuotoliniu būdu, yra neįgali, ir jos darbai žinomi visiems mūsų frakcijos nariams – bet ne iš veido, o iš tų darbų, kurie yra padaryti, ir mes juos pateiksime komisijai, o ne žurnalistams.“

Politikas tiktai užsiminė apie elektroninį susirašinėjimą su referente.

Valstiečių lyderis tvirtino nežinąs, kokie yra G.Kildišienės ir praėjusią savaitę staiga iš darbo frakcijoje pasitraukusios M.Marcinkevičiūtės santykiai.

„Aš žinau tik tiek, kad jos abi iš Panevėžio“, – mėgindamas atrodyti linksmas ištarė politikas.

Pažėrė kaltinimų P.Urbšiui

R.Karbauskis taip pat stebėjosi, kad Panevėžyje išrinktas P.Urbšys fotografės anksčiau esą nepažinojo.

„M.Marcinkevičiūtė mūsų interesams dirbo jau seniai, ir labai keistai skamba P.Urbšio pareiškimai, kad jis jos nepažįsta. Panevėžyje ją tikriausiai pažįsta visi.

Kas ją pasiūlė? Aš neprisimenu. Tai buvo labai seniai“, – dūsavo valstiečių lyderis.

Užtat R.Karbauskis noriai dėstė įtarimus, kodėl istorija apie Seime įdarbintą G.Kildišienės draugę taip jaudina jo bendražygį P.Urbšį.

Valstiečių vedlys atkreipė dėmesį, kad visi pastaruoju metu kilę skandalai vienaip ar kitaip susiję su Panevėžiu.

Politikas neslėpė, kad P.Urbšio reiškiami priekaištai stebina, bet šalinti jo iš frakcijos kol kas nesiruošiama.

„Jis taip kalba jau seniai, bet dabar galima matyti tam tikrą tendenciją, kuri tęsiasi labai daug metų.

Tai P.Urbšio (prieš tapdamas Seimo nariu jis vadovavo STT Panevėžio valdybai. – Red.) pradėtos bylos, pavyzdžiui, konservatoriui Vitui Matuzui, kuris neseniai buvo išteisintas, ir panašiai.

Man kartais pradeda atrodyti, kad jis tiesiog rūpinasi savivaldybių rinkimais Panevėžyje, – kad jo įkurtas visuomeninis komitetas, kuriam nelabai sekasi, galėtų valdyti šį miestą.

Tai nėra koks nors kaltinimas, bet man atrodo, kad taip siekiama išvengti konkurencijos Panevėžyje, ir tie būdai ne visada yra suvokiami“, – dėstė R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.