Vytautas Bruveris. Valdančiųjų jautrumas vargšams - tik kaukė įžūlumui pridengti

Kokia valdžia valstiečiams – pavyzdys ir įkvėpimo šaltinis? Jie toli nesidairo ir žiūri į kaimynus. Mat Lenkiją valdantys dešinieji nestokoja ir ideologinio radikalumo, ir politinio įžūlumo.

 A.Veryga ir R.Karbauskis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Veryga ir R.Karbauskis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Bruveris
 V.Bruveris
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2017, 10:14 AM, atnaujinta Dec 9, 2017, 4:18 PM

Su Briuseliu, Berlynu ir Paryžiumi susikibusi dėl savo autoritarinių valdymo metodų Teisės ir teisingumo partija toliau sėkmingai laikosi reitingų viršūnėse ir netgi gerina savo pozicijas. Dabartinė opozicija gali likti už borto ir kitą kadenciją.

Lenkijos valdantieji siekia pažaboti žiniasklaidą, teismus ir teisėsaugą, taip pat nuosekliai stengiasi atriekti iš biudžeto bent nedidelių išmokų, kad jas gautų kuo daugiau jų rinkėjų sluoksnių. Pirmiausia – skurdesniems provincijos gyventojams. Ir, aišku, šiais veiksmais kuo plačiau pasigirti.

Mūsiškiai valstiečiai autoritarinių išpuolių bent kol kas nedemonstruoja. Vis dėlto kai kurie jų atvirai baksnoja į Lenkijos valdžią ir tikisi, kad dalydami pinigus „visiems labiausiai skurstantiems“ lygiai taip pat bus mylimi ir išliks valdžioje.

Pažadai, jog valstiečiai, padaliję „visiems“ po keliasdešimt eurų, greitai ims barstyti dėkingiems tautiečiams „šimtus“, šią savaitę skambėjo ir Seimo salėje. Čia buvo vėl svarstomas kitų metų biudžetas, priimami socialinės ir ūkinės politikos įstatymai.

Kai kam pridėtais šimtais valdantieji iš tiesų gali pasigirti jau dabar. Specialiais sprendimais jie jau gerokai pagerino, pavyzdžiui, prokurorų, Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų padėtį.

Akivaizdu, kad tai – valstiečių viršūnių flirto su teisėsauga bei specialiosiomis tarnybomis dalis, galbūt net tikintis ir neliečiamumo, ir pagalbos dorojant politinius oponentus.

Tuo metu pažadai apie būsimus „šimtus“ nuskambėjo po to, kai keliasdešimt eurų – iki 380 – buvo padidintas neapmokestinamas pajamų minimumas ir 2 eurais – iki 132,5 – pareiginės algos bazinis dydis.

Tačiau tie, kuriais valstiečiai esą labiausiai rūpinasi – mažiausiai uždirbantys biudžetininkai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai – gaus tik keliais arba keliolika eurų didesnį atlyginimą, kurį greičiausiai tuojau pat suės infliacija.

Užtat daugiausia gaus tie, kurių pareiginis koeficientas yra didžiausias – Seimo nariai, ministrai, kiti aukšti politikai.

Žinoma, tie keliasdešimt eurų prie jų ir taip neliesų algų – smulkmena, bet vis dėlto maloni, ypač prieš artėjančias šventes.

Keliems politikams, tarp jų – ir valstiečių atstovams, labiausiai užkliuvo tai, jog dauguma sutartinai atmetė jų raginimus taikyti šį padidinimą bent nuo kitos kadencijos, nesusieti su savo kišene.

Akis ypač bado tai, kai pamaloninamos tik kai kurios socialinės ar profesinės grupės, ir tai nevienodai. O kitos, pavyzdžiui, medikai, valdžios labiau maitinami pažadais, tiesiog paskelbiant, kad skirti daugiau pinigų neleidžia biudžetas, finansinė drausmė ir galimybės.

Seime šią savaitę virė diskusijos ir dėl švietimo finansavimo.

Opozicija badė pirštais į keliolika milijonų eurų skurdesnes švietimo eilutes. Bet valstiečiai aiškino, kad opozicija žiūri ne į tas eilutes, o švietimo, kuris jiems esą išlieka prioritetų prioritetu, finansavimas kaip tik didėja.

Natūralu, kad bene daugiausia triukšmo sukėlė valstiečių, o tiksliau, Seimo ūkininkų, bandymai vidury dienos itin riebiai pamaloninti save ir savo partijos grietinėlę.

Valstiečiai stūmė Gyventojų pajamų mokesčio pataisas, kurios numatė iš apmokestinamųjų pajamų išskaityti žemės įsigijimo išlaidas už nusidėvėjimą. Pastaroji sąvoka – pasaulyje iki šiol vargu ar girdėtas specialus valstiečių išradimas, numatantis, kad už „nusidėvinčią“ žemę kasmet jos savininkai turėtų mokėti vis mažiau mokesčių.

Neabejotina, kad šios pataisos pirmiausia būtų naudingos patiems stambiesiems ūkininkams ir žemvaldžiams, kurie sudaro valstiečių partijos pagrindą bei elitą.

O stambiausias – pats jų vadas R.Karbauskis, kurio kišenė, opozicijos apskaičiavimu, dėl tokių manipuliacijų papilnėtų net keliolika milijonų eurų.

Opozicijai ėmus trimituoti iš visų plaučių, R.Karbauskis su kompanija šį siūlymą paskutinę akimirką, likus vienam žingsniui, vis dėlto atsiėmė. Aišku, tai padarė su įžeistų šventųjų minomis, aiškindami, jog nieko bloga neketino daryti.

Gerai bent tiek. Juk kitais atvejais, kai į viešumą iškyla dabartinių valdančiųjų elgesys, be ceremonijų siekiant naudos sau arba savo parankiniams, jie toli gražu nebūna tokie jautrūs kritikai.

Štai pastaruoju metu viešoji erdvė skamba nuo virtinės skandalų R.Karbauskio geriausiu ministru tituluojamo A.Verygos vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje ir paties valstiečių vedlio vadovaujamoje Seimo frakcijoje.

A.Veryga su savo komanda ministerijoje be ceremonijų ir nevengdami šantažo ar gąsdinimų toliau mėto lauk jiems netinkančius žmones, taip laisvindami vietas saviems.

O visame parlamente ir Seimo valstiečių frakcijoje netyla triukšmas, „Lietuvos rytui“ atskleidus, kad joje referente greičiausiai fiktyviai buvo įdarbinta R.Karbauskio globotinės G.Kildišienės globotinė.

Referentė, atrodo, jau nebegauna pinigų iš Seimo, bet jai atlyginimą nežinia už ką savo parašu laiminęs R.Karbauskis toliau akiplėšiškai aiškina, kad šis skandalas – tiktai dar vienas jo priešų sąmokslas.

Panašiai elgiasi ir A.Veryga – visus į viešumą iškilusius faktus, net raštiškus darbuotojų skundus dėl šantažo ar įrašytus pokalbius apie jo patarėjų spaudimą pavaldiniams vadina tiesiog pramanais. O kitaip sakant, ministrui į tai nusispjaut.

Taigi įžūlumu valstiečiai gal net lenkia dabartinę Lenkijos valdžią, iš kurios bando mokytis jautrumo vargšams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.