Antanas Matulas apie Aurelijų Verygą: „Tai, kad jis reformatorius, – mitas“

Opozicijai nepavyko ketvirtadienį įvykdyti interpeliacijos sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai. Didžioji dalis Seimo narių nusprendė, kad plenarinių posėdžių salėje ministro pateikti atsakymai juos tenkina ir balsų dauguma palaikė A.Verygą.

 A.Matulas negailėjo kritikos A.Verygai.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Matulas negailėjo kritikos A.Verygai.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Matulas negailėjo kritikos A.Verygai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 A.Matulas negailėjo kritikos A.Verygai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-15 10:03, atnaujinta 2017-12-15 13:13

„Vakar vyko interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui. Kai kurie žmonės mano, kad ji baigėsi nerezultatyviai. Aš turiu kitą nuomonę. Pabandysiu pagrįsti tai faktais“, – penktadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas, nevengiantis aršiai kritikuoti ministrą, Antanas Matulas.

Problemas pradėta spręsti

Anot jo, interpeliacijos išvakarėse buvo išspręstos kai kurios problemos, kurias opozicija uždavė ministrui inicijuodama ją. Vienas tokių, dėl eilių ligoninėse. Pasak politiko, ketvirtadienį buvo nuspręsta atidėti metams laiko baudas, už tai, kad gyventojai įstatymų nustatytu laiku gali būti nepriimti pas gydytojus.

„Realiai tą padaryti buvo neįmanoma. Dar prieš tris mėnesius pats ministras ir ministerija neigė ir teigė, kad buvo pasiruošta absoliučiai to įstatymo įgyvendinimui, bet likus mėnesiui ir ypatingai prieš interpeliaciją patys pateikė įstatymo projektą, kuris buvo priimtas“, – kalbėjo Seimo narys.

Sprendimai medikų netenkina

Spaudos konferencijoje konservatorius kalbėjo ir apie atlyginimų kėlimo klausimą. Jo teigimu, gaila, kad gerėjant ekonominei situacijai ir nemažai augant privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui, bus atiduota 168 mln. eurų Finansų ministerijai tam, kad būtų subalansuotas valstybės biudžetas, jis būtų perteklinis.

„Nemažai Seimo nariui sunkiai suvokiama, kodėl vienas sektorius ėmė gelbėti valstybės biudžetą. Sunku yra paaiškinti. Bet tam tikras rezultatas yra, nes prieš interpeliaciją buvo pasirašytas susitarimas, kuriuo buvo įsipareigota didinti šiek tiek atlyginimus nuo gegužės mėnesio.

Nei mūsų, nei medikų sąjūdžio tai netenkina, bet manau, kad čia kova dėl medikų teisių ir kokiu būdu sustabdyti medikų emigraciją dar nesibaigia“, – kalbėjo A.Matulas

Ministras neigė problemą

Jis taip pat kalbėjo ir apie receptinių vaistų pardavimas bei slaptųjų pirkėjų įvedimas. Anot TS-LKD frakcijos nario, A.Veryga ilgą laiką neigė problemą ir sakė, kad pradėjus receptų reikalauti perkant vaistų, kuriems iki šiol recepto nereikėjo, eilės prie gydytojų kabineto nepailgėjo.

„Tai buvo akivaizdu. Ir nesprendė tos problemos. Kai buvo suformuluoti klausimai interpeliacijai, ta problema buvo laikinai paspręsta. Buvo pusei metų atidėtas baudimas, jei slaptieji pirkėjai užfiksuos tam tikrus pažeidimus. Taip pat buvo leista išrašyti, be recepto išduoti vaistus dar vieną mėnesį“, – sakė A.Matulas.

Alkoholio kontrolės pertvarka vykdyta jau anksčiau

Konservatoriaus kritika ministrui čia nesibaigė. Jis teigė norintis paneigti mitą, kad A.Veryga yra reformas vykdantis ministras, darantis darbus, kuriuos buvo būtina padaryti jau seniai.

Jis sakė klausęs Sveikatos reikalų komitete ir Seimo salėje, kokie yra tie A.Verygos darbai, kuriuos galima laikyti reformatoriškais.

Kaip vienas pavyzdys buvo paminėta kova su alkoholizmu. A.Matulas kalbėjo apie tai, kad nuo ateinančios sausio 1-osios visiškai uždraudžiama alkoholio reklama. Tačiau, jo teigimu, nors šioje kadencijoje tai siūlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), panašūs pasiūlymai jau gerokai seniau buvo registruoti pačių TS-LKD.

Taip pat nuo sausio1-osios kils akcizas alkoholiniams gėrimams, o alkoholio turinčius gėrimus galės įsigyti tik asmenys, sulaukę 20-ies metų. Tačiau, pasak A.Matulo, čia valdančiųjų ir ministro A.Verygos darbai baigiasi, nes visa kita jau buvo padaryta iki jiems ateinant į valdžią.

„Atsiminkite 2007-uosius metus, kada buvo visiškai reformuota sistema: uždraudimas prekiauti alkoholiu kioskuose, bambalių uždraudimas, reklamos apribojimas, naktinės prekybos uždraudimas. Visa tai jau buvo priimta ir tai veikia“, – kalbėjo A.Matulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.