Agnei Širinskienei parūpo Bronislovo Matelio padėjėjos darbo aplinkybės

Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją bei Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti abejones dėl parlamentaro Bronislovo Matelio elgesio ir jo, kaip Seimo nario, padėjėjos-sekretorės žurnalistės Ingos Smalskienės darbo teisėtumo.

Agnė Širinskienė kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją bei Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti abejones dėl parlamentaro Bronislovo Matelio elgesio ir jo, kaip Seimo nario, padėjėjos-sekretorės žurnalistės Ingos Smalskienės darbo teisėtumo.<br> Lrytas.lt koliažas
Agnė Širinskienė kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją bei Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti abejones dėl parlamentaro Bronislovo Matelio elgesio ir jo, kaip Seimo nario, padėjėjos-sekretorės žurnalistės Ingos Smalskienės darbo teisėtumo.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-18 11:00, atnaujinta 2017-12-18 15:33

Seimo kanceliarijos duomenimis, B. Matelis savo padėjėja yra įdarbinęs žurnalistę I. Smalskienę (0,5 etato). Visuomenės informavimo etikos komisija dar 2017 m. kovo 15 d. posėdyje konstatavo, kad I. Smalskienė, būdama UAB „Panevėžio rytas“, leidžiančios laikraštį „Panevėžio kraštas“ ir portalą panskliautas.lt, korespondente ir tuo pačiu metu Lietuvos Respublikos Seimo nario Bronislovo Matelio padėjėja-sekretore, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, kad žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

Tačiau, kaip galima spręsti iš privačių interesų deklaracijų ir nuolat publikuojamų pačios žurnalistės straipsnių, I. Smalskienė, nepaisydama Visuomenės informavimo etikos komisijos sprendimo, ir toliau dirba Seimo nario B. Matelio padėjėja-sekretore bei jos kaip žurnalistės straipsniai reguliariai spausdinami UAB „Panevėžio rytas“ leidiniuose. B. Matelis privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad UAB „Panevėžio rytas“ leidinio „Panevėžio kraštas“ 100 proc. akcijų valdo jo žmona Limina Matelienė, viešai prisistatanti leidinių vyriausiąja redaktore.

„Apmaudu, kad Seimo nariai, kaip, pavyzdžiui, B. Matelis, savo padėjėjus įdarbina ir sutuoktinių valdomose įmonėse, o tai sukelia neišvengiamą interesų konfliktą tiek pačiam Seimo nariui, tiek ir padėjėjui. Manytina, kad Seimo narys tokių situacijų turėtų vengti, nes tampa neįmanoma atriboti atvejų ir aplinkybių, kada padėjėjas dirba Seimo nariui, o kada – jo šeimos nariui. Dar daugiau – toks žurnalisto, dirbančio dar ir politinio pasitikėjimo tarnautoju, elgesys klaidina visuomenę. Juk žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje“, – pažymi Seimo narė A. Širinskienė.

Pasak Seimo narės, asmens bandymas derinti politinį darbą ir žurnalistiką diskredituoja žurnalistikos nepriklausomumą. Gaila, kad per vos ne metus Seimo narys B. Matelis nesiėmė jokių priemonių, siekdamas užtikrinti, kad jo padėjėja (kaip galima spręsti, dar reguliariai rašanti straipsnius ir jo žmonos vadovaujamoje redakcijoje) laikytųsi teisės aktų reikalavimų bei vykdytų Visuomenės informavimo etikos komisijos sprendimą. Telieka tikėtis, kad pakartotinai kreipusis į Visuomenės informavimo etikos komisiją bei Seimo Etikos ir procedūrų komisiją galimi teisės aktų bei žurnalistų etikos pažeidimai bus nutraukti.

Kreipimesi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją taip pat prašoma įvertinti, ar Seimo nario B. Matelio veiksmai atitinka Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytus politikų elgesio, o ypač pagarbos valstybei, sąžiningumo, pavyzdingumo, principus bei Seimo statuto ir kitų Seimo nario veiklą bei jo padėjėjo įdarbinimo tvarką apibrėžiančių teisės aktų reikalavimus.

Parlamentaras pirmiausia siūlo pasidomėti

Išplatintame pranešime Seimo narė Agnė Širinskienė iškėlė klausimą dėl mano padėjėjos-sekretorės Ingos Smalskienės darbo. Pranešime teigiama, kad I. Smalskienė 0,5 etato dirba Seimo nario padėjėja-sekretore ir laikraščio „Panevėžio kraštas“ etatine žurnaliste bei nepaiso Visuomenės informavimo etikos komisijos rekomendacijų.

Informuoju, kad priimdamas į darbą Seimo nario padėjėją-sekretorę I. Smalskienę 0,5 etato ir tuo pačiu jai dirbant laikraščio žurnaliste, kreipiausi į Seimo kanclerį leidimo dar jai leisti dirbti ir žurnalisto darbą. Seimo kancleris jokių pažeidimų neįžvelgė ir leidimą davė.

Nepaisant to, siekdamas skaidrumo ir norėdamas informuoti visuomenę, pats išplatinau pranešimą dėl to, kad I. Smalskienė 0,5 etato dirba žurnaliste ir 0,5 etato – mano padėjėja-sekretore. Į šį mano pranešimą sureagavo Visuomenės informavimo etikos komisija, kuri konstatavo, kad tokia situacija yra dviprasmiška ir negalima. Taigi, reaguodamas į šią komisijos išvadą, I. Smalskienę priėmiau padėjėja-sekretore pilnu etatu, o su mano žmonos valdoma bendrove ji kaip etatinė darbuotoja darbo santykius nutraukė ir šiuo metu ten nedirba.

Pastaruoju metu I. Smalskienė kartą ar du kartus per mėnesį rašo laikraščiui straipsnius, susijusius su kultūros projektais, tačiau noriu pabrėžti, kad ji etatine laikraščio darbuotoja nebedirba ir pastabų iš Visuomenės informavimo etikos komisijos dėl savo publikacijų neturi.

Dėkoju Seimo narei A. Širinskienei už pastabas. Tačiau, prieš rašant pranešimą, reikėjo pasidomėti, ar tikrai mano padėjėja-sekretorė I. Smalskienė dirba 0,5 etato Seimo nario padėjėja-sekretore ir ar aš tikrai nepaisiau Visuomenes informavimo etikos komisijos išvados.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.