A. Maldeikienės eksperimentas baigėsi liūdnai: po kreipimosi į medikus – nežinia

„Ar gyvybingas sveikatos modelis – privilegijos? Lietuvoje turtingieji 27 proc. turi geresnę sveikatą nei neturtingiausiųjų grupė. Panaši situacija kaimyninėse šalyse, bet kituose regionuose šis rodiklis skiriasi“, – kalbėjo Seimo narė Aušra Maldeikienė spaudos konferencijoje „Nomenklatūrinės sveikatos sistemos grimasos nepriklausomoje Lietuvoje“. 

Aušra Maldeikienė nusivylė medikais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė nusivylė medikais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 11:30 AM, atnaujinta Dec 19, 2017, 12:29 PM

„Ši sistema yra politiškai korumpuota. Per 27 metus susiformavo abipusiškai naudinga sąjunga tarp politikų elito ir medikų elito“, – teigė ji ir pridūrė, kad politikai neturi nieko bendra su ta sveikatos sistema, kuria naudojasi Lietuvos gyventojai.

Kaip privilegijas politikams gausiai dalijančią instituciją A.Maldeikienė įvardijo Santaros klinikas, kur „politikai yra stogas, kad sistema išliktų tokia, kokia yra“.

Medikai aptarnauja elitą

A.Maldeikienės teigimu, vos bandoma įvykdyti kokią nors pertvarką, kyla didelis pasipriešinimas, o kai politikams prireikia kokių nors paslaugų, jie skuba pas tuos pačius medikus.

„Didžiosios klinikos gauna geriausią aparatūrą, jos aptarnauja elitą, o kitose klinikose, kaip visada, trūksta pinigų. Neturime sistemos, kuri padėtų Alzheimeriu sergantiems senoliams, kiek metų jau sugriuvęs Vaiko raidos centro stogas? Jau nei patys nežinome“, – vardijo problemas parlamentarė ir pridūrė, kad vieni gauna paslaugas dėl savo statuso, kiti – dėl to, kad yra turtingi, treti – kad duoda kyšį, o užribyje visuomet lieka paprasti piliečiai.

„Neskaidri sistema demoralizuoja ir medikus – kerta per jaunų medikų gyvenimą, kai prestižinės vietos generuoja didesnius atlyginimus, statusą ir nuolankią politikų pagarbą. Sistema tenkina tuos, kuriems reikia politinių sprendimų, ir jie sukuria tam tikrą simbiozę. Ją reikia kaip nors pralaužti“, – teigė A.Maldeikienė.

Anot jos, į konferenciją buvo kviesti ir neseniai susikūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio atstovai, kurie yra prieš privilegijas sveikatos paslaugų srityje. Tačiau nė vienas jo atstovas spaudos konferencijoje nepasirodė.

Pabandė gydytis kaip paprasta pilietė

„Asmeninis pavyzdys labai gražiai parodė, kas nutinka, kai neturi privilegijų. Sergu retai ir tais retais atvejais, kai man reikėdavo medikų pagalbos, kreipdavausi į privatų medicinos centrą. Atėjusi į Seimą pasakiau, kad viską darysiu taip, kaip pasiekiama ir mano rinkėjams“, – kalbėjo politikė ir pasakojo, kad patekti pas šeimos gydytoją pavyko sklandžiai, paskui ji buvo nusiųsta pas antrinio lygio specialistą ir galiausiai turėjo atsistoti į eilę nesudėtingai pėdos operacijai.

„Man buvo siūlomos tik mokamos paslaugos. Kai pradėjau domėtis, kodėl paslaugos tik mokamos, buvo gana familiariu tonu pasakyta, kad galiu ateiti ir mano bėdos bus išspręstos. Prisistačiau, kad esu Seimo narė. Juk aš kas mėnesį sumoku apie du šimtus eurų mokesčių. Galiausiai su ta gydymo įstaiga atsisveikinau ir persirašiau į kitą“, – kalbėjo ji.

A.Maldeikienė pakeitė gydymo įstaigą, bet ir šiandien neaiški data, kada galėtų būti atlikta operacija. Politikė kreipėsi į atsakingas institucijas raštu, tačiau gauti atsakymai ją suglumino, mat juose nebuvo paaiškinta, kaip iš tiesų pacientas turėtų atsistoti į eilę.

Seimo narė žadėjo netrukus paviešinti iš atsakingų institucijų gautus atsakymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?