Sąmyšis Seime: dėl rezidentų algų Seimo opozicija trenkė durimis

Seimo opozicija antradienį protestuodama prieš Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio veiksmus paliko plenarinių posėdžių salę. Dėl to stringa parlamento darbas, nes trūksta balsų įstatymams priimti.

Opozicija paliko Seimo salę. <br>T.Bauro nuotr.
Opozicija paliko Seimo salę. <br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jūratė Skėrytė (BNS)

Dec 19, 2017, 12:14 PM, atnaujinta Dec 19, 2017, 5:04 PM

Konfliktas kilo svarstant Medicinos praktikos įstatymo pataisų projektą. Konservatoriai Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas jam pateikė siūlymą kitąmet padidinti gydytojų rezidentų darbo užmokestį. Dviejų balsų persvara siūlymui buvo pritarta: 53 parlamentarai balsavo už, prieš buvo 21, 30 susilaikė.

Tuomet valdančiųjų atstovai paprašė dėl šio siūlymo balsuoti iš naujo. „Valstietis“ Kęstutis Bacvinka atsiėmė savo balsą, o „darbietis“ Petras Čimbaras pareiškė nesupratęs, už ką balsuojama.

„Aš buvau „už“, bet dabar noriu balsuoti „prieš“. Nesupratau, prašome perbalsuoti“, – sakė P. Čimbaras.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Asta Kubilienė teigė, kad komitetas konservatorių siūlymui nepritarė, nes gydytojų rezidentų atlyginimas ir taip didės 12 proc., o kitų metų biudžetas jau patvirtintas, todėl dar kelti jiems algų nėra galimybių.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis paskelbė perbalsavimą, po jo rezultatas pasikeitė: 45 parlamentarai buvo už padidinimą, prieš – 27, susilaikė 29 politikai.

„Gerbiamas pirmininke, su visa pagarba, bet jūs elgiatės negarbingai todėl, kad iš tiesų, jeigu Seimo narys nebalsavo arba suklydo ir po to tik prieina prie mikrofono ir sako, kad aš nebalsavau ir kažkas įvyko, tai yra informacija tik įrašyti į protokolą, bet ne rezultatų pakeitimas. Šiuo atveju jeigu jūs imatės tokios taktikos, aš manau, kad opozicija šitame Seime nereikalinga ir kviečiu opoziciją išeiti iš salės“, – pareiškė konservatorė Irena Degutienė.

Seimo plenarinių posėdžių salę paliko konservatoriai, liberalai, dalis „tvarkiečių“.

Seimo opozicijai išėjus iš salės, parlamento vadovas nutraukė plenarinį posėdį ir sušaukė Seimo frakcijų seniūnų pasitarimą, tačiau opozicijos atstovai nutarė jame nedalyvauti.

„Statute yra aiškiai – jei skiriasi nuomonės vienu balsu, perbalsavimas galimas. Aš paskelbiau perbalsavimą, Seimo nariai, kurie balsavo ne taip, kaip buvo sugalvoję prieš tai, pataisė situaciją, ta pataisa buvo atmesta. Tada sukilo opozicija, norėdama demonstruoti kitokį Statuto žinojimą, kad aš neva neteisingai pasielgiau. (...) Tai yra demaršas, mes stengiamės darbą daryti konstruktyviai, o visada yra norinčiųjų parodyti, kad darbas kažkoks ne toks. Jei jie taip mano ir mano, kad mums reikia kažkokio nestabilumo, tai yra negerai“, – situaciją žurnalistams komentavo V. Pranckietis.

Kadangi opozicija plenariniame posėdyje nedalyvauja, valdantieji nesurenka 71 balso, būtino priimant įstatymus.

Pagal Seimo statutą, priimant įstatymą turi dalyvauti ne mažiau kaip pusė Seimo narių iš 141.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.