Seimo pirmininkas neabejoja, kad Kęstučio Pūko mandatas bus panaikintas

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir daugelio Seimo frakcijų vadovai sako manantys, kad parlamentaro Kęstučio Pūko mandatas bus panaikintas, Konstituciniam Teismui nusprendus, kad jis pažeidė priesaiką, kai per darbo pokalbiyus seksualiai priekabiavo prie moterų. 

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 12:47 PM, atnaujinta Dec 19, 2017, 4:03 PM

„Aiškiai Konstitucinis Teismas pasisakė, kad pažeidė Konstituciją, sulaužė priesaiką. Šiandien po pietų paskelbsime išvadą ir sausio 12 dieną teiksime darbotvarkėje.  Manau, kad taip (Seimas panaikins mandatą – BNS), pasitikrinti buvo galima, vienareikšmiškos nuomonės buvo, kad būtų panaikinta neliečiamybė“, – antradienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkas V. Pranckietis. 

Didžiausios Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad frakcija atskirai nesvarstys pozicijos dėl K.Pūko, bet balsavimas „bus vieningas“. 

„Čia sprendimo nebus vieningo (kaip balsuoti – BNS), bet manau, kad balsavimas bus vieningas , tiesiog vertybine prasme abejonių mums nekyla. Nedarysime to diskusijos objektu, tai pažemintų Seimo narius. Neabejoju, kad balsuosime vieningai“, – BNS sakė R. Karbauskis. 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sakė, kad frakcija pozicijos dėl K.Pūko mandato nesvarstys, bet balsuos už K. Pūko pašalinimą iš Seimo.

 

„Aš manau, kad Seimo nariai turbūt kiekvienas turėjo pakankamai laiko susidaryti nuomonę, kaip vertinti situaciją. Frakcijoj nemanau, kad reikės priimti kokį nors įpareigojantį sprendimą. Aš tikiu, kad frakcijos kolegos yra susidarę panašią nuomonę, mes palaikysime apkaltą“, – žurnalistams sakė G.Landsbergis. 

Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis BNS sakė, kad frakcija „palaikys Konstitucinio Teismo sprendimą“. 

„Šįryt frakcijoje dar nežinojome Konstitucinio Teismo sprendimo, bet kai anksčiau vyko Seimo komisijos darbas, buvo apsispręsta elgtis, kaip pasakys Konstitucinis Teismas“, – sakė A.Palionis. 

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas svarstė, kad socialdemokratai „neturės argumentų nepritarti Konstituciniam Teismui“. 

„Dar nesame susipažinę su pačia argumentacija, bet mūsų kolegė Dovilė Šakalienė dalyvavo teikiant medžiagą ir dalyvavo kaip šalis teisme, manau, kad pritarsime Konstitucinio Teismo išvados pagrindu teikiamam siūlymui“, – žurnalistams sakė J. Olekas. 

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pažymėjo, kad frakcija iš pat pradžių palaikė apkaltos procesą. „Man atrodo, kad vienareikšmiai balsuosime, visada palaikėme tą apkaltos procesą, abejonių nebuvo. Manau, kad dabar tuo labiau“, – žurnalistams sakė E. Gentvilas. 

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sakė, kad frakcija turėtų balsuoti už K.Pūko mandato panaikinimą. 

„Mes buvo apsisprendę kilusio skandalo atveju, jei Konstitucinis Teismas pasalys, kad buvo šiurkščiai pažeista Konstitucija, frakcija palaikys sprendimą dėl pašalinimo iš Seimo“, – žurnalistams sakė R.Žemaitaitis. 

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sakė negalinti pasakyti frakcijos pozicijos, kol klausimas neapsvarstytas, tačiau, anot jos, „gali nuomonės ir išsiskirti“. 

Konstitucinis Teismas antradienį paskelbė, kad Seimo narys K.Pūkas pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai, įtariama, seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų. 

Tokia teismo išvada leidžia tęsti parlamentaro atžvilgiu pradėtą apkaltos procedūrą. 

Teismui padarius išvadą, kad asmens, kuriam pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai, Seimas balsuoja, ar panaikinti Seimo nario mandatą. Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 85 parlamentarai. 

Seimo specialioji komisija yra konstatavusi, kad K.Pūkas neetišku elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, nes bendraudamas su jo padėjėja dirbusia bei Seimo nario padėjėjo– sekretoriaus darbo vietos siekiančiomis merginomis veiksmais, žodžiais, neverbaline kūno kalba pažemino kandidačių orumą, diskriminavo jas dėl socialinės padėties. 

Gruodžio 5 dieną Seimas panaikino K.Pūko teisinę neliečiamybę, kad prokurorai galėtų jam pateikti įtarimus galimo seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.