M. Bastys mandato atsisakyti neketina

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako neabejojantis, kad valdantieji „valstiečiai“ palaikys mandato atėmimą iš parlamentaro Mindaugo Basčio, jį Konstitucinis teismas (KT) pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2017, 3:19 PM, atnaujinta Dec 22, 2017, 5:17 PM

„Veiksmas rutuliosis taip, kai numatyta Seimo statute. Aš galiu tik pasakyti, kad mūsų Seimo nariai balsuos remdamiesi savo sąžine ir vertybėmis, ir aš neabejoju, kad jeigu ne visi, tai absoliuti dauguma balsuos už tai, kad Seimo narys, kuris pažeidė Konstituciją, negalėtų dirbti Seime“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, vertinti KT sprendimą yra ne jo kompetencijos klausimas, jį reikia gerbti.

„Valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis sako, kad KT sprendimas nepalieka didelio pasirinkimo Seimui, kaip balsuoti dėl M. Basčio mandato.

„Konstitucinio Teismo sprendimas nepalieka erdvės abejonėms ar interpretacijoms“, – penktadienį sakė Vyriausybės vadovas. Jo poziciją penktadienį BNS perdavė patarėjas Tomas Beržinskas.

KT penktadienį paskelbė, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Apkalta M. Basčiui inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šių politiko veiksmų KT netyrė.

Pats M. Bastys teigia savo veiksmais priesaikos nesulaužęs.

Dėl šių ryšių Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kovo mėnesį atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

Pats mandato neketina atsisakyti

Šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir priesaiką sulaužęs parlamentaras Mindaugas Bastys pats mandato neatsisakys.

„Ne, neatsistatydinsiu. Aš šią klaidą paliksiu taisyti Seime. Seimo nariai arba įvertins, kad tai buvo klaida, arba įvertins, kad tai nebuvo klaida, paliksiu tai Seimo nariams“, – žurnalistams penktadienį sakė politikas.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad Seimo narys M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

M. Bastys sako nieko sąmoningai neslėpęs.

„Nieko sąmoningai neslėpiau, tai liudija ir mano pokalbis su Valstybės saugumo departamento darbuotojais, tai liudija ir ekspertas – kada aš kreipiausi į ekspertą dėl to klausimyno, tai iš tiesų klaidinantis klausimas. Konstitucinis Teismas tų argumentų neišgirdo, deja, taigi, ši klaida, kuri buvo mano padaryta, įvertinta kaip šiurkštus pažeidimas“, – teigė politikas.

Jis aiškino, kad pildydamas klausimyną dėl teisės dirbti su slapta informacija nenurodė ryšių su P. Vojeika, nes jis dirbo ne esamos, o buvusios valstybės – Sovietų Sąjungos – saugumui.

„Pažinojau asmenį, dirbusį toje valstybėje, kuri jau nebeegzistuoja. Tai kaip man gali ateiti į galvą pažymėti asmenį, kai valstybės jau nebėra? Juoba, kad jeigu atidžiai skaitytumėte klausimyną, yra prieš tai labai aiškiai dėstomi klausimai dėl KGB struktūrų. Šitame klausime apie KGB struktūras nieko nėra, vien to pakanka žmogų suklaidinti. Aš šiuo atveju tikrai esu suklaidintas, man nėra ko slėpti“, – teigė M. Bastys.

Anksčiau jis buvo žadėjęs pats atsisakyti mandato, jei KT priimtų jam nepalankų sprendimą, tačiau nuomonę pakeitė, nes, jo nuomone, KT pasidavė politiniam spaudimui.

„Iš tiesų, deja, Konstitucinis Teismas konjunktūriškai pasiduoda politiniam spaudimui“, – aiškino M. Bastys.

G. Paluckas: M. Bastys turėtų trauktis iš LSDP

Po nepalankaus Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) sustabdęs Mindaugas Bastys turėtų priimti sprendimą apskritai trauktis iš partijos, mano LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Manau, kad į šį klausimą yra atsakyta. Konstitucinio Teismo sprendimas viską sustato į savo vietas: aš manau, kad Mindaugas pats priims sprendimą dėl savo narystės partijoje“, – teigė G. Paluckas.

Pasak jo, vertinti KT sprendimą turi šios teisės specialistai, tuo metu politikos dalyviams „lieka tik priimti sprendimą“, nes jis negali būti ginčijamas teisinėmis priemonėmis.

G. Paluckas taip pat patikino, kad LSDP frakcija Seime neboikotuos apkaltos ir dalyvaus balsavime.

„Balsavimas yra slaptas, ir aiškinti, kaip kiekvienas balsuos, nėra jokios prasmės. Jei tektų man balsuoti, aš Konstitucinio Teismo priimtus sprendimus gerbiu, tokios pozicijos ir laikyčiausi. Bet kiekvienas Seimo narys balsuoja pagal sąžinę, niekas to nepatikrins, kaip balsuojama“, – sakė socialdemokratų vadovas.

Seimo opozicija tikisi, kad M. Bastys pats atsisakys mandato

Didžiausios opozicinės Seimo frakcijos ketina balsuoti už šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir priesaiką sulaužiusio parlamentaro Mindaugo Bačio mandato panaikinimą.

Vis dėlto Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis tikisi, kad po KT sprendimo pats M. Bastys nuspręs trauktis ir balsavimo Seime neprireiks.

Pagal Seimo statutą, kad parlamentaro mandatas būtų panaikintas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

„Palaikysime apkaltą. Tik prisimenu skambią Mindaugo frazę, kad jis žada trauktis, jeigu išvada jam bus nepalanki. Tad reikėtų laikytis žodžio, jei ten garbės bent kiek likę“, – BNS sakė konservatorių vadovas.

Nei G. Landsbergis, nei opozicinių Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas neprieštarauja, kad apkalta būtų rengiama kovo 10-ąją, pirmą pavasario sesijos dieną.

E. Gentvilas taip pat sako, kad M. Bastys gali rinktis išvengti apkaltos ir pasitraukti iš Seimo pats – politikas neatmeta, kad šiuo metu to daryti nežadantis M. Bastys gali pasitraukti prieš pat balsavimą Seime.

„Kalbant apie Bastį, skamba negerai. Pirminė mūsų pozicija, kad norisi balsuoti už mandato atėmimą. Jei trauktųsi, jis tada išeitų be apkaltos. Įsivaizduoju, kad jis gali rinktis tokį variantą, tarkime, porą dienų iki balsavimo padeda mandatą. Tada jis lyg išsaugo dalį reputacijos“, – svarstė liberalas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.