Prieš Edmundą Jakilaitį stojo ir Agnė Širinskienė: pažėrė kaltinimų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė sviedė naujų kaltinimų žurnalistams ir televizijos laidų kūrėjams. Jau kelias savaites netylant konfliktui tarp valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio bei laidos „Dviračio šou“ kūrėjo Haroldo Mackevičius, į diskusiją įsitraukė ir A.Širinskienė.

Prieš E. Jakilaitį stoja kovoti ir A. Širinskienė: pažėrė kaltinimų.<br> J.Stacevičiaus ir G.Bitvinsko nuotr. 
Prieš E. Jakilaitį stoja kovoti ir A. Širinskienė: pažėrė kaltinimų.<br> J.Stacevičiaus ir G.Bitvinsko nuotr. 
Prieš E. Jakilaitį stoja kovoti ir A. Širinskienė: pažėrė kaltinimų.<br>T.Bauro nuotr.
Prieš E. Jakilaitį stoja kovoti ir A. Širinskienė: pažėrė kaltinimų.<br>T.Bauro nuotr.
Naujienų portalui lrytas.lt žurnalistas Edmundas Jakilaitis sakė, kad Seimo narė Agnė Širinskienė nesuvokia situacijos ir painiojasi realybėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naujienų portalui lrytas.lt žurnalistas Edmundas Jakilaitis sakė, kad Seimo narė Agnė Širinskienė nesuvokia situacijos ir painiojasi realybėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jogaila Morkūnas teigia, kad tokią informaciją galėjo pateikti tik viešuosiuose pirkimuose visiškai nesigaudantis asmuo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jogaila Morkūnas teigia, kad tokią informaciją galėjo pateikti tik viešuosiuose pirkimuose visiškai nesigaudantis asmuo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 27, 2017, 10:49 AM, atnaujinta Dec 27, 2017, 4:59 PM

Ji socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino viešųjų pirkimų duomenis, kuriuose vis pasikartoja Edmundo Jakilaičio, jo žmonos Rasos Jakilaitienės, Lauryno Šeškaus ir Jogailos Morkūno pavardės.

Visgi žurnalistas Edmundas Jakilaitis teigė, kad tai tėra bandymas dėmesį nusukti nuo jo užduotų klausimų Ramūnui Karbauskiui.

Kelia daug klausimų

„Prieš šventas Kalėdas žiniasklaidoje nuskambėjo vieši klausimai kai kuriems žiniasklaidos atstovams, susijusiems asmeniniais ir verslo ryšiais (Edmundui Jakilaičiui, Rasai Jakilaitienei, Laurynui Šeškui, Indrei Trakimaitei-Šeškuvienei, Jogailai Morkūnui). Iš tiesų pasidomėjus viešai prieinama informacija apie viešuosius pirkimus kyla daug klausimų“, – parlamentarė Agnė Širinskienė pateikia informaciją, kurioje pastebima, kad nuo 2013 metų J.Morkūno viešoji įstaiga dalyvauja ne viename Užsienio reikalų ministerijos viešųjų pirkimų konkurse.

„Taip jau sutapo, kad 2013 01 23 užsienio reikalų ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais tampa Rasa Jakilaitienė, Edmundo Jakilaičio žmona. Tuo pat laikotarpiu Rasa Jakilaitienė dirbo Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai atstove spaudai Lietuvoje“, – situacijos aplinkybes nubrėžia Seimo narė.

„Akys krypsta ir į buvusią viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjo Jogailos Morkūno verslo partnerę Indrę Trakimaitę-Šeškuvienę, kurios vyras Laurynas Šeškus yra Rasos Jakilaitienės vyro Edmundo Jakilaičio verslo partneris bent trijose UAB.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė nuo 2015 metų dirbo Valstybiniame turizmo departamente prie Ūkio ministerijos, vietinio turizmo poskyrio vadove. 2016 04 29 viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, dalyvavusi viešosios įstaigos „Versli Lietuva“, kurios steigėjas – Ūkio ministerija, skelbtame viešajame konkurse, pasirašė preliminarią sutartį 3 630 000 eurų sumai“, – rašė A.Širinskienė.

„Beje, Rasa Jakilaitienė privačių interesų deklaracijoje nė nenurodė savo vyro valdomų įmonių, tame tarpe ir vyro akcijų UAB „Media 3“, UAB „TV Play Content Marketing“ ir UAB „TV Play“. Deklaracijoje nenurodyti ir ryšiai, galintys sukelti interesų konfliktą, su buvusiu verslo partneriu Jogaila Morkūnu, viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėju, asmeniu, kuris jam nuosavybės teise priklausančias patalpas suteikia E. Jakilaičio įmonei kaip buveinę“, – rašė Seimo narė.

„Gaila, kad negaliu pateikti informacijos, ar prodiuserines paslaugas LRT teikia UAB „TV Play“ ir UAB „Media 3“, nes tai – Seimo nariams LRT pateiktos konfidencialios informacijos dalis, bet būtinai prašysiu, kad tą informaciją visuomenei pateiktų pati LRT“, – socialiniame tinkle „Facebook“ tikino A.Širinskienė.

Taip pat pridurdama, kad visa išvardinta informacija kelia daug klausimų dėl valstybės tarnautojų ir su jais susijusių juridinių asmenų ryšių skaidrumo ir teisėtumo.

„Tikiuosi, kad atitinkamos institucijos, į kurias planuoju kreiptis artimiausiu metu, ištirs šias ir kitas žinomas aplinkybes“, – socialiniame tinkle rašė parlamentarė.

Pateikiame visą A.Širinskienės pareiškimą:

Seimo narės pateikta informacija socialiniame tinkle pasidalino ir R.Karbauskis. Jo teigimu, A.Širinskienės pateikta informacija jį šokiravo.

„Seimo narės Agnės Širinskienės pateikta informacija apie E. Jakilaičio įmones, nedeklaruotus žmonos interesus mane šokiravo. Dalinuosi šiuo Agnės Širinskienės pranešimu ir kviečiu visus taip pat pasidalinti šia informacija. Ar tokie reiškiniai nediskredituoja verslo ir negriauna žmonių pasitikėjimo valstybe? Pateikta informacija rodo, jog Seimo narių sprendimas išsiaiškinti LRT skiriamų valstybės biudžeto lėšų naudojimo skaidrumą, yra būtinas ir teisingas“, – rašė Seimo narys.

E.Jakilaitis: „Čia yra absurdas“

Naujienų portalui lrytas.lt žurnalistas Edmundas Jakilaitis sakė, kad Seimo narė Agnė Širinskienė nesuvokia situacijos ir painiojasi realybėje.

„Keblu man net komentuoti, nes gerbiama Seimo narė neskiria daugelio dalykų. Su „Pirmąja kava“ aš nesu niekaip susijęs. Tai yra Jogailos Morkūno įmonė, kuri organizuoja renginius. Mes tiesiog pas jį nuomojamės patalpas ir mūsų prodiuserinė kompanija yra ten įsikūrusi. Ji nesupranta absoliučiai jokios bendros situacijos. Taip, J.Morkūnas yra mano draugas, bet valstybės tarnautojai nedeklaruoja draugysčių. Čia yra absurdas“, – sakė E.Jakilaitis.

Jis teigia, kad jos pareiškime yra faktų, su kuriais nesutikti sunku. Vieni iš jų – Užsienio reikalų ministerijoje dirbanti Rasa Jakilaitienė, ar faktas, kad E.Jakilaitis yra „Media 3“ akcininkas.

„Bet visa kita, ten, kur prirašyta, kad kažkokias naudas esame gavę iš Turizmo departamento, kuriam vadovauja Lauryno Šeškaus žmona. Gyvenime nieko nesame paėmę, nei vieno cento, nesame gavę jokių užsakymų iš Turizmo departamento“, – tikino žurnalistas.

Svarbus A.Širinskienės vaidmuo

Tačiau, anot pašnekovo E.Jakilaičio, tokiam parlamentarės elgesiui priežastį rasti visai nesunku. „Visa tai yra daroma tik tam, kad būtų nukreiptas dėmesys nuo mano užduotų klausimų Ramūnui Karbauskiui. Ir, žinoma, tų klausimų, kuriuos pastaruoju metu užduoda Haroldas Mackevičius. Manau, kad tai tikrai yra susiję su tuo, kad nukreiptų dėmesį“, – sakė žurnalistas. Ir pridūrė, kad padarys viską, kad į jo užduotus klausimus R.Karbauskiui atsakymai atsirastų.

„Esu girdėjęs jau, kad Ramūno Karbauskio gynybos štabui vadovauja ponia Širinskienė. Kad ji yra pagrindinis žmogus, tvarkanti visus R.Karbauskio viešosios komunikacijos reikalus. Tai ir čia tik patvirtina tą faktą, kad ji yra to štabo vadovė“, – susidariusios situacijos vertinimą pateikė žurnalistas.

Apie dar kitą istorijos dalį žurnalistas jau užsimena savo „Facebook“ paskyroje. Jis pasakojo, kad R.Karbauskio advokatas reikalavo žurnalisto klausimus paneigti.

„Šiomis dienomis yra tas momentas, kai Ramūno Karbauskio ir su juo susijusių įmonių advokato (to paties, kuris atstovavo ir p. Gretai) buvau pareikalautas paneigti mano užduotus klausimus Seimo nariui bei iš biudžeto finansuojamo juridinio vieneto – politinės partijos – lyderiui Ramūnui Karbauskiui. Žinoma, kad atsisakiau paneigti klausimus, remdamasis daugybe argumentų, vadovaudamasis įstatymais ir, akivaizdu, sveiku protu“, – rašė žurnalistas.

Jo teigimu, reikalavimas paneigti klausimus buvo argumentuotas galimu R.Karbauskio reputacijos pažeidimu.

„Esą mano klausimai gali žeisti minimo asmens reputaciją. Mano nuomone, visuotinai žinoma, kad Ramūnas Karbauskis yra viešai melavęs asmuo (kad ir dėl Agrokoncerno turimų lengvųjų automobilių nuomos sutarčių su fiziniais asmenimis skaičiaus), todėl visuotinai žinoma yra ir tai, kad jis yra prastos reputacijos asmuo“, – rašė žurnalistas.

J.Morkūnas: „Taip pasakyti galėjo tik situacijoje nesigaudantis asmuo“

Naujienų portalui lrytas.lt atsiųstame Jogailos Morkūno komentare jis teigia, kad tokią informaciją galėjo pateikti tik viešuosiuose pirkimuose visiškai nesigaudantis asmuo.

„Všį „Pirmoji kava” veikia nuo 2000 m. ir yra didžiausia ir geriausia renginių organizavimo įmonė Lietuvoje, savo vardą užsidirbome dirbdami su didžiausiais ir geriausiais privataus verslo ženklais Lietuvoje ir ne tik. Tarp savo klientų turinti didžiausias finansines institucijas, didžiausius prekės ženklus, didžiausias įmones veikiančias Lietuvoje. Ypatingai daug dirbame kurdami savo vardą ir augindami įmonę, kuriai galima patikėti didžiausius renginius Lietuvoje ir kitose Baltijos valstybėse.

Mano įstaiga legaliai nuomoja patalpas UAB „Media 3” ir UAB „TV PLAY”. Kitų finansinių interesų neturiu. Taip, su Rasa ir Edmundu Jakilaičiais bei Laurynu ir Indre Šeškais buvome steigėjai UAB „Media 3”. Tačiau man nusprendus susikoncentruoti į renginių organizavimą perleidau visas savo teises kitiems asmenims ir nuo to laiko neturiu jokių interesų tose įmonėse“, – tikino J.Morkūnas.

„Všį „Pirmoji kava” dalyvauja viešuose konkursuose, visi dokumentai susiję su viešaisiais pirkimais yra elektroninėje erdvėje CVPIS, visi jūsų minėti konkursai laimėti mažiausia kaina. Neįsivaizduoju, kaip tam ar apskritai bet kokiam viešajam pirkimui galėtų daryti įtaką atstovė spaudai ar patarėja. Tokią klaidingą informaciją galėtų teikti tik visiškai apie viešuosius pirkimus nieko ir niekada negirdėjęs asmuo. Bet net ir jis turėtų suprasti, kad mažiausia kaina – objektyviausias įmanomas kriterijus ir konkursą laimėjus bet kokiam kitam subjektui, valstybė būtų mokėjusi didesnę kainą. Kartoju – konkursus laimime dėl mažiausios kainos“, – naujienų portalui lrytas.lt atsiųstame komentare rašė J.Morkūnas.

„Žinote, yra puikus anekdotas: „Keliant kandidatus į Seimą, į lauką išbėga Jonas ir visiems rėkia: „Kaip jūs drįstat kelti į kandidatus asmenį, kuris muša savo žmoną?” Žmonės susirūpino ir tikrai nebenori balsuoti, kampuose šnabždasi. Apkalbėtas kandidatas prieina prie Jono ir išsigandęs klausia, o kodėl tu taip visiems pasakei, aš juk net žmonos neturiu? – Mano reikalas buvo pasakyti, o jūs dabar jau ten spręskit“, – ironizavo renginių organizatorius.

„Draugų ir pažįstamų Lietuvoje yra daugiau nei nepažįstamų, būtent dėl tos priežasties, kad per 18 metų organizavome daugiau renginių nei bet kuri kita Lietuvoje veikianti renginių organizavimo įmonė ir visuomet pateisindavome užsakovų lūkesčius ir atitikdavome aukščiausius standartus“, – tikino J.Morkūnas.

Dėl galimo R.Jakilaitienės interesų konflikto kreipėsi į VTEK

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl užsienio reikalų ministro atstovės spaudai Rasos Jakilaitienės. Seimo narė tai padarė po to, kai paaiškėjo, kad asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja R. Jakilaitienė galimai pažeidė Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nedeklaravusi vyro valdomų įmonių, kurių akcininke yra buvusi ir ji pati. R. Jakilaitienė taip pat nedeklaravo vyro verslo partnerių, dėl kurių jai gali kilti interesų konfliktas, nes ministerijoje R. Jakilaitienė kuruoja viešuosius ryšius.

Pasak A. Širinskienės, R. Jakilaitienė nuo 2017 m. sausio 9 d. dirba užsienio reikalų ministro atstove spaudai, yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja, kuriai yra taikomos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo normos. Tuo metu R. Jakilaitienės užpildytoje privačių interesų deklaracijoje nėra deklaruotos įmonės, kurių akcininkas yra jos sutuoktinis Edmundas Jakilaitis (pavyzdžiui, UAB „Media 3“, UAB „TV Play“, UAB „TV Play Content Marketing“ ir kitos). Taip pat nedeklaruotas faktas, kad sutuoktinis yra ir dar vienos viešosios įstaigos steigėjas.

Seimo narės teigimu, nedeklaruotos penkios su R. Jakilaitienės šeima susijusios įstaigos verčiasi viešųjų ryšių, televizijos laidų kūrimo bei gamybos srityje, ir jų veiklos sritys sutampa su R. Jakilaitienės, kaip valstybės tarnautojos, kuruojama sritimi, o tai dar labiau pabrėžia pareigą deklaruoti privačius interesus.

„Įstatymo 6 straipsnio 1 dalies 7 punktas nustato valstybės tarnautojo pareigą deklaruoti ir artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis arba duomenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas. Be to, turimos aplinkybės, R. Jakilaitienės darbo pobūdis ir E. Jakilaičio įmonių veiklos pobūdis leidžia daryti prielaidas, kad R. Jakilaitienė, dirbdama Užsienio reikalų ministerijoje, veikia nuolatinio interesų konflikto situacijoje”, – rašte VTEK teigia A. Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.