Pernykščio optimizmo spinduliai jau priblėso

Beveik pusė šalies gyventojų 2017-uosius įvertino kaip vidutinius, kitaip sakant, jie nelinkę nei pernelyg džiaugtis, nei labai liūdėti. Bet į ateitį lietuviai žvelgia ne taip šviesiai kaip pernai.

 Nuotaikos<br> M.Patašiaus nuotr.
 Nuotaikos<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-12-29 10:47

Trečdalis suaugusių (15 metų ir vyresnių) Lietuvos žmonių, kuriuos „Baltijos tyrimų“ kompanija apklausė lapkričio 20–gruodžio 4 dienomis, besibaigiančius metus pavadino jiems asmeniškai sėkmingais, o maždaug šeštadalis respondentų – nesėkmingais.

Didžiausia dalis optimistų yra tarp 18–29 metų jaunimo (51 proc.), 30–49 metų asmenų (39 proc.), miestų gyventojų (38 proc.), žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą (47 proc.), ir didžiausias, per 1000 eurų, šeimos mėnesines pajamas (47 proc.).

Kad 2017-ieji buvo daugiau nesėkmingi nei sėkmingi, nurodė tik bedarbiai ir namų šeimininkės.

Šiuos metus kaip vidutinius dažniau pavadino moterys, vyresni nei 50 metų žmonės, kaimų gyventojai, pensininkai, taip pat apklausos dalyviai, kurių šeimos mėnesinės pajamos mažiausios (iki 600 eurų).

Per pastaruosius šešerius metus gyventojų nuomonė beveik nekinta – teigiamai vertinančių besibaigiančius metus išlieka dvigubai daugiau nei neigiamai, o didžiausia dalis mano, kad metai jiems asmeniškai buvo nei geri, nei blogi.

Palyginę kasmetinius atsakymus į šį klausimą nuo 1995-ųjų (nuo tada „Baltijos tyrimų“ kompanija analizuoja tokius vertinimus) matome, kad panašūs rezultatai buvo vadinamaisiais prieškriziniais 2005–2007 metais.

Kaip pačius blogiausius žmonės yra įvertinę 2009-uosius, pirmuosius krizės metus. Tada net keturi iš dešimties apklaustųjų metus apibūdino kaip asmeniškai nesėkmingus ir tik septintadalis – kaip sėkmingus.

O patys sėkmingiausi iki šiol lietuviams buvo 2006-ieji. Tai nurodė keturi iš dešimties respondentų. Tuomet vos 12 proc. gyventojų manė, kad jiems metai buvo blogi.

Kiek mažiau nei penktadalis žmonių besibaigiančius metus įvertino kaip sėkmingus Lietuvai, o ketvirtadalis – kaip nesėkmingus.

Pusės apklausos dalyvių nuomone, 2017-ieji Lietuvai buvo nei sėkmingi, nei nesėkmingi.

Panašūs vertinimai buvo prieš 12 metų (2005 m.) ir prieš dvejus metus (2015 m.).

Palyginus su 2016-ųjų rudens vertinimais, šiemet 7 procentais sumažėjo optimistų, manančių, kad Lietuvai metai buvo sėkmingi.

Pastarąjį kartą panašus gyventojų nuotaikų pasikeitimas į blogąją pusę buvo užfiksuotas prieš dvejus metus, taip pat prieškriziniais 2007-aisiais.

Kaip ir anksčiau, tie žmonės, kurie mano, kad besibaigiantys metai jiems buvo asmeniškai sėkmingi, dažniau metus laiko ir kaip sėkmingus Lietuvai. 38 proc. tokių asmenų nurodė, kad 2017-ieji Lietuvai buvo geri. Tuo metu net šeši iš dešimties tarp tų, kurie asmeniškai yra nepatenkinti šiais metais, juos blogais įvardijo ir visai Lietuvai.

O ko tikimasi iš 2018-ųjų?

Ketvirtadalis apklaustųjų pareiškė, kad ateinantys metai Lietuvai bus geresni nei šie, bet nedaug mažesnis būrys (22 proc.) žmonių mano atvirkščiai. Beveik pusė (46 proc.) respondentų tikisi, kad 2018-ieji bus tokie patys kaip ir 2017-ieji.

Per pastaruosius metus optimistiškai nusiteikusių dėl ateities gyventojų dalis sumažėjo 8 procentiniais punktais.

Beje, prisimindami atsakymus pernai rudenį matome, kad 2016-ųjų pabaigoje tokio pobūdžio apklausoje žmonių išsakyti lūkesčiai dėl 2017 metų nepasitvirtino.

Tada sėkmingesnių metų Lietuvoje tikėjosi kas trečias (33 proc.) respondentas, o dabar kaip sėkmingus 2017-uosius įvertino mažiau nei penktadalis (18 proc.) gyventojų. Be to, pernai rudenį 18 proc. apklaustųjų prognozavo, kad šie metai bus blogesni nei ankstesni, o per šią apklausą 2017-uosius kaip blogus Lietuvai jau pavadino 26 proc. žmonių.

Tikriausiai pernykštis optimizmas buvo susijęs su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, po Seimo rinkimų atėjusios į valdžią, pažadais. Bet, kaip rodo apklausos rezultatai, nemaža dalis žmonių naujais valdančiaisiais spėjo nusivilti. (LR)

* Skelbiant šiuos duomenis būtina nuoroda į „Lietuvos rytą“ ir „Baltijos tyrimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.