Jau greitai Lietuvoje atsiras dar viena aukštoji mokykla

Svarstymai dėl aukštojo mokslo tinklo pertvarkos ir toliau nerimsta. Kol garsiai diskutuojama, kokios aukštosios mokyklos turėtų būti sujungtos bei kurios studijų programos vertos gyvuoti, pamirštama dar viena naujovė.

Viešojo saugumo akademija turėtų duris atverti kitąmet.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Viešojo saugumo akademija turėtų duris atverti kitąmet.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Giedrius Viliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Giedrius Viliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 3, 2018, 4:16 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:18 PM

Vidaus reikalų ministerija (VRM) imasi darbų, kurių pabaigoje Lietuvoje atsiras dar viena aukštoji mokykla – Viešojo saugumo akademija.

Turėtų veikti jau kitąmet

Kaip naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno atstovas Karolis Vaitkevičius koncepcija tokiai aukštajai mokyklai yra parengta dar praėjusiais metais.

„Vyriausybė priėmė sprendimą dėl aukštojo mokslo tinklo pertvarkos ir atsižvelgiant į tą sprendimą ta koncepcija dabar yra derinama su aukštosiomis mokyklomis, žiūrima, su kuria mums keliauti toliau“, – pasakojo K.Vaitkevičius.

Kai paaiškės, su kuria aukštąja mokykla koja kojon žengs Viešojo saugumo akademija, taps aišku ir kokios patalpose įsikurs pareigūnus ruošianti mokykla. Tiesa, vidaus reikalų ministras jau ne kartą patvirtino, kad bus bandoma išnaudoti jau esamą infrastruktūrą ir jokių naujų pastatų statyti neketinama.

„Tai būtų ir brangu, ir neefektyvu, ypač žinant, kad mažėja studentų skaičius. Tad tikrai galima rasti laisvų įvairių aukštųjų mokyklų patalpų, kuriose galėtų įsikurti akademija“, – sakė K.Vaitkevičius.

Kaip pasakojo ministro patarėjas, akademijoje numatoma vykdyti visuomenės saugumo studijų programa, kurios iki šiol Lietuvoje nėra buvę. Ministras mano, kad tai yra nišinė sritis, kurios mūsų šalyje trūko ir kuri padės ruošti specialistus.

„Jeigu studijos bus organizuojamos pakopomis, tai reiškia, kad ar pareigūnai, ar kiti mokytųsi pakopomis – būtų profesinis mokymas, po to aukštesnis, bakalauras, o po to gal ir magistras – tai iš principo būtų nišinė akademija“, – kalbėjo K.Vaitkevičius, pridurdamas, kad tokio aukštosios mokyklos modelio Lietuvoje dar nėra.

Dėl tokio savo modelio ir to, kad bus nišinė, Viešojo saugumo akademija Lietuvoje konkurencijos, anot K.Vaitkevičiaus, neturės. Planuojama, kad pirmieji studentai pradėti mokytis naujojoje akademijoje galės jau 2019-ųjų rugsėjį.

Priėmimas vyks centralizuotai

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad Viešojo saugumo akademijos steigimas yra Vyriausybės programos dalis, kuria siekiama atnaujinti pareigūnų rengimą ir sutelkti šiuos specialistus ruošiančias grandis – ir profesinį mokymą, ir aukštąjį, užtikrinti jų bendradarbiavimą

„Bendru sutarimu su Vidaus reikalų ministerija Viešojo saugumo akademija kuriama dabartinio MRU Viešojo saugumo fakulteto pagrindu, taigi jokios konkurencijos nebus. Akademija taps autonomiška universiteto dalimi ir rengs pareigūnus.

Visos studijos programos bus atnaujintos, peržiūrėtos dalyvaujant VRM. Ši ministerija dalyvaus ir akademijos valdyme“, – teigė G.Viliūnas.

Priėmimas į aukštąsias mokyklas vyksta centralizuotai per Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos Bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemą. Tad tikėtina, kad ir priėmimas į Viešojo saugumo akademiją vyks per tą pačią sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.