Iš verslininko lūpų – kaltinimai Ramūnui Karbauskiui užgrobus verslą

Žemės ūkio technika kelis dešimtmečius prekiaujantis verslininkas Jonas Jusys kaltina valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį užgrobus jo verslą. Esą politiko valdomas „Agrokoncernas“ perėmė iš jo firmos pelningą sandorį iš rusų firmos, o ši, anot verslininko, galėjo patirti spaudimą iš specialiųjų tarnybų, kad dirbtų būtent su didžiausios Seimo frakcijos seniūnu.

Žemės ūkio technika kelis dešimtmečius prekiaujantis verslininkas Jonas Jusys kaltina valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį užgrobus jo verslą.<br> V.Ščiavinsko ir M.Patašiaus nuotr. 
Žemės ūkio technika kelis dešimtmečius prekiaujantis verslininkas Jonas Jusys kaltina valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį užgrobus jo verslą.<br> V.Ščiavinsko ir M.Patašiaus nuotr. 
Agrokoncerno vadovai atskleidė, kad vienintelis koncerno akcininkas R.Karbauskis savo neturtines teises perleido advokatui Formaliai R.Karbauskis nedalyvaus įmonių valdyme, bet gaus pelną.<br> D.Umbraso nuotr. 
Agrokoncerno vadovai atskleidė, kad vienintelis koncerno akcininkas R.Karbauskis savo neturtines teises perleido advokatui Formaliai R.Karbauskis nedalyvaus įmonių valdyme, bet gaus pelną.<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Arturas Paknys ir Mindaugas Vasiliauskas, Lietuvos ryto televizija

Jan 6, 2018, 3:03 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:30 PM

Tiek Karbauskis, tiek ir koncerno vadovai tai neigia, tačiau viešojoje erdvėje daugėja įtarimų ir dėl žemdirbiams taikomo spaudimo dėl turto perėmimo ir dėl rusiškų trąšų, kurias Agrokoncernas importuoja išvengdamas Europos sąjungos taikomo muito mokesčio.

Prieš Kalėdas, dar tik įsisiūbuojant diskusijoms dėl Agrokoncerno verslininkas Jonas Jusys „Lietuvos ryto“ televizijai pasipasakojo apie susidūrimą su Agrokoncernu. Vyras demonstravo, kaip dirba iš Pietų Korėjos parduoti atgabenti traktoriai.

Dirbti su korėjiečiais verslininkui teko po to, kai pašlijo ryšiai su rusais. Dabar tik užrašas ant sandėlio verslininkui primena bendradarbiavimą su rusiškų kombainų gamintoju „Roselmaš“. Tai vienas didžiausių Rusijoje kombainų gamintojų. 2002-aisiais Jono Jusio įmonė gavo teisę prekiauti šia technika Lietuvoje.

„Reikėjo labai daug investuoti, bet nežiūrint to, mes po kokių 5–7 metų pasiekėm tokius rezultatus. Per metus buvo parduota jau 100 kombainų, tai yra labai daug. Ir aišku buvo labai jie patenkinti, mes dirbom tiesiog idealiai“, – sakė jis.

Tačiau vyras aiškina, kad tuomet sulaukė pasiūlymo šią teisę perleisti Agrokoncernui. Bet nesutiko. O tada, anot verslininko, rusai valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio valdomą Agrokoncerną paskyrė antruoju atstovu Lietuvoje.

„Tai aišku, didelės paslapties čia nėra, kad čia aišku įsikišo ir specialiosios tarnybos. Taigi naudinga rusams turėti Lietuvos Seime atstovus.

Praktiškai galima sakyti, faktiškai, kad Lietuvos Seime, manau, veikia Rusijos Dūmos filialas. Neapsiriksiu taip pasakęs“, – sakė verslininkas.

Visgi, valstiečių lyderis tokias kalbas neigia, sakydamas, kad verslininko tikslas apjuodinti Agrokoncerną.

„Šitas asmuo, tikriausiai, kaip pasakyt, jisai siekia, matyt, tik apjuodinti ką nors. Nes niekas jo verslo neužgrobė, įmonės jo nei pirko, nei kaip nors kitaip pasisavino, tai apie kokį užgrobimą jisai teigia, aš nelabai suprantu“, – sakė R.Karbauskis.

Penktadienį spaudos konferenciją surengę Agrokoncerno vadovai sakė, kad jų veikla teisėta.

„Kad rinkos ekonomikos sąlygomis veikiantys rinkos dalyviai keičiasi ir partneriai keičiasi, tas pats „Rostelmaš“ praeitais metais pakeitė partnerį Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje ir tikrai žinome, kad turi planų keist partnerius, kurie neatitinka jų reikalavimų, strategijų ir kitose valstybėse“, – sakė „Agrokoncerno technikos“ valdybos pirmininkas.

Agrokoncernui priekaištų žeria ir anonimais norintys likti ūkininkai. Jų skundų sako sulaukiantis ir kovą su Karbauskiu vedantis televizijos laidų kūrėjas Haroldas Mackevičius. Ūkininkai esą skundžiasi, kad koncernas už skolas perima jų turtą.

„Ūkininkas laisvas pasirinkti, iš ko pirkti, su kuo bendrauti, su kuo dirbti, jokios prievartos nėra. Niekas neverčia imti trąšų, niekas neverčia pirkti chemijos ar sėklos, niekas neverčia parduoti grūdų, yra laisvas pasirinkimas“, – spaudos konferencijoje sakė „Agrokoncerno grupės“ generalinis direktorius Valdas Eimontas.

Agrokoncerno vadovai pripažino, kad daug metų dirba su įsiskolinusiais žemdirbiais.

„Nuo 5 iki 9 metų dirba žmonės likdami skolingi. Manau kad jie ir toliau ima iš to paties Agrokoncerno trąšas, sėklas, chemiją, dirba metus, antrus, trečius ir vis tiek lieka skolingi. Jie patys pasakė, kad yra ūkininkų, kurie ir toliau jau nebetekę savo žemių dirba Agrokoncerno žemes, tai suprantu tai yra modernioji baudžiava“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė televizijos laidų prodiuseris.

Agrokoncernas sako, kad iš viso yra tik 3 įmonių atžvilgių kėlęs bankroto bylas. Iš nemokių ūkininkų koncernas varžytinėse nupirko ir po 6 kombainus bei traktorius, visureigį, krautuvą bei 547 hektarus žemės.

Kai kurie politikai atkreipė dėmesį ir į rusiškas trąšas, kurias koncernas veža į Lietuvą. Nors tam tikros sudėties trąšoms taikomas anti dempingo muito mokestis, tačiau įtariama, kad šiek tiek pakeitus jų sudėtį, efektas neprarandamas, bet išvengiama mokesčių. Koncernas nesugebėjo tiksliai atsakyti ar būtent dėl muito įvedimo, ir pradėjo importuoti šiek tiek pakeistos sudėties trąšas.

„Antidempingo muitas, bijau sumeluot, bet aš pradėjau dirbti šituose darbuose, su trąšom, daugiau jau negu 10 metų ir jisai buvo. Tai per visą tą 10 metų kas buvo sukurta, praktiškai dvigubai. Nes kaip mūsų darbe vieni kitus kopijuojam, dažniausiai ne atrandam, bet kažkas kažką sugalvojo ir kopijuoja, taip ir su trąšininkais yra“, – sakė Agrokoncerno direktorius Edgaras Šakys.

Agrokoncerno vadovai atskleidė, kad vienintelis koncerno akcininkas Ramūnas Karbauskis savo neturtines teises perleido advokatui. Formaliai R.Karbauskis nedalyvaus įmonių valdyme, bet gaus pelną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.