KGB agentų sąrašo skelbimo pabaigtuvės: nepavyko, kaip sumanė – „prispaudė“ politikai

Klaida ir neteisingas veiksmas – taip Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovė Birutė Burauskaitė įvertino galimų KGB agentų sąrašo skelbimo pabaigtuves, dėl kurių kilo triukšmas.

B.Burauskaitės teigimu, sąrašas turėjo būti paskelbtas su komentarais.<br>V.Balkūno nuotr.
B.Burauskaitės teigimu, sąrašas turėjo būti paskelbtas su komentarais.<br>V.Balkūno nuotr.
B.Burauskaitės teigimu, sąrašas turėjo būti paskelbtas su komentarais.
B.Burauskaitės teigimu, sąrašas turėjo būti paskelbtas su komentarais.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 9, 2018, 9:07 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:39 PM

Daugiausia aistrų sukėlė galimų KGB agentų sąraše atsidūrusios jau mirusių garsių kultūros veikėjų – aktoriaus Donato Banionio ir dirigento Sauliaus Sondeckio – pavardės.

1987 metais paties KGB sudarytas agentų sąrašas specialioje svetainėje pradėtas skelbti dar 2012-aisiais. Jame – daugiau kaip 1,6 tūkst. pavardžių.

Visi sąraše esantys asmenys – tie, kurie esą nepasinaudojo galimybe prisipažinti apie savo bendradarbiavimą su okupaciniu saugumu, todėl jų pavardės įslaptintos 75 metams. Prisipažinusiųjų – apie 1500.

Tačiau didžioji dalis informacijos apie KGB agentus, jų asmeninės bylos, skirtingai nei šis KGB paliktas sąrašas, buvo išvežta į Rusiją arba sunaikinta. Tokių dokumentų, įvairiais vertinimais, gali būti dešimtys tūkstančių.

Bronius ir Saliutas

Tuo metu LGGRTC, remdamasis KGB paliktu sąrašu, specialioje svetainėje paskelbė, kad D.Banionis buvo užverbuotas 1970 m., gavo Broniaus slapyvardį ir teikė KGB žinias apie lietuvių išeiviją JAV, kuri jį kvietėsi į svečius. Bronius iš agentūrinių sąrašų buvo išbrauktas 1974 m. – greičiausiai dėl to, kad tapo sovietinio Lietuvos parlamento deputatu.

S.Sondeckis, pasak LGGRTC, buvo užverbuotas 1962 m., gavo Saliuto slapyvardį ir agentu buvo iki 1982 metų. KGB šiuo dirigentu esą siekė pasinaudoti dėl jo kontaktų su JAV gyvenusiu tėvu.

Sąraše – taip pat jau mirusio kardinolo Vincento Sladkevičiaus pavardė. Jo slapyvardis buvo Alksnis. Jis esą buvo užverbuotas 1958 metais. Tačiau jis iš agentų sąrašo išbrauktas jau po metų ir ištremtas į Nemunėlio Radviliškį.

Kritika – net iš vidaus

Vieni piliečiai šias žinias įvertino kaip neginčytinus faktus, bet kiti stebėjosi ir neskubėjo tikėti.

KGB sąrašo patikimumu suabejojo ir istorikas, Seimo narys konservatorius Arvydas Anušauskas, kuris pats ilgus metus dirbo LGGRTC, taip pat dabartinis centro darbuotojas istorikas Arūnas Bubnys.

„Klausiantiems apie D.Banionio santykius su KGB atsakysiu – turinys nėra žinomas. Tačiau kyla klausimų, kodėl jis tariamai užverbuotas 1970 m., jau po filmo „Ne sezono metas“, kurio filmavimo metu konsultantais buvo aukšto rango KGB pareigūnai?

Ar tikrai buvo tokia verbavimo būtinybė? Tai kodėl labai greitai buvo išbrauktas, nors kiti buvo KGB agentų sąrašuose iki gyvenimo pabaigos? Kodėl žymių Lietuvos žmonių pavardės į sąrašą įrašytos paskutinės ir tai padaryta ranka, nors visas sąrašas spausdintas? Atsakymų į šiuos klausimus nėra“, – svarstė A.Anušauskas.

„Lietuvos rytui“ politikas teigė, kad kiekvieną atvejį reikia vertinti individualiai ir jokiu būdu negalima sulyginti visų sąraše esančių pavardžių, tarp kurių tikrai yra gerai žinomų iš kitų šaltinių KGB agentų.

A.Anušausko teigimu, D.Banionio ir S.Sondeckio atvejai kaip tik ir yra tokie, kai reikia ieškoti papildomos informacijos ir ją vertinti. O visas KGB sąrašas, anot Seimo nario, galėjo būti skirtas „vidaus vartojimui“ mokant naujus bendradarbius „sėkmių ir nesėkmių“ istorijų.

Sąrašo patikimumu taip pat abejojęs A.Bubnys teigė, kad neaiški nei jo sudarymo priežastis, nei to sudarymo principai. Be to, pasak istoriko, žymūs kultūros ir meno žmonės sąraše galėjo būti minimi pirmiausia dėl to, kad jie savaime itin domino KGB.

Suklydo prispausti politikų?

„Paviešintasis sąrašas, kaip ir daugelis KGB dokumentų, turi būti vertinamas kritiškai. Visas agentų registracijos žurnalas parašytas ranka. Keli pabaigoje įrašyti asmenys įrašyti kiek kitu rašikliu, kita rašysena. Neišlaikyta chronologinio eiliškumo (...)

Nežinoma, kokiu principu ir kokiu tikslu sudarytas šis žurnalas. Atidžiau ištyrus papildomus archyvinius ir įvairius kitus šaltinius apie sąraše esamus asmenis nustatyta, kad dalis užverbuotų asmenų nedirbo kaip agentai (...) Neatmestina tikimybė, kad kai kurie asmenys buvo įtraukti į sąrašą operatyviniais ar kompromitavimo tikslais“, – tokį oficialų pareiškimą vakar išplatino LGGRTC.

B.Burauskaitė, kuri prieš porą dienų sąrašo paskelbimą įvertino kaip tautos apsivalymą, vakar „Lietuvos rytui“ teigė, kad tokios triukšmingos sąrašo skelbimo pabaigtuvės buvo klaida: „Tiesiog taip išėjo. Teisingiau, neišėjo taip, kaip buvau sumaniusi. Mat aš atostogavau, o mūsų jaunimas paskubėjo viską išleisti. O tai turėjo būti išleista su šiuo oficialiu pareiškimu.“

LGGRTC direktorė teigė esanti prieš tokių ištisinių sąrašų skelbimą, nes kiekvieną atvejį reikia vertinti individualiai.

Klausiama, kodėl centras paskelbė šį sąrašą, B.Burauskaitė atsakė, kad „prispaudė“ politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.