Ūkininkas papasakojo, kaip Agrokoncernas norėjo atimti iš jo žemes

Pasvalio krašto ūkininkas atskleidžia, kaip įsiskolinęs Ramūno Karbauskio koncernui vos neliko plikas basas. Ūkininkas skolon ėmė trąšas ir laiku nebegalėjo išsimokėti.

Ūkininkas pasakojo, kad Agrokoncernas norėjo atimti jo žemes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkas pasakojo, kad Agrokoncernas norėjo atimti jo žemes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkas pasakojo, kad Agrokoncernas norėjo atimti jo žemes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ūkininkas pasakojo, kad Agrokoncernas norėjo atimti jo žemes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bronislovas Matelis.<br>T.Bauro nuotr.
Bronislovas Matelis.<br>T.Bauro nuotr.
Ūkininkas sako, kad R.Karbauskio vadovaujamas Agrokoncernas norėjo atimti jo žemes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ūkininkas sako, kad R.Karbauskio vadovaujamas Agrokoncernas norėjo atimti jo žemes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kristina Ragauskienė, Mindaugas Vasiliauskas, „Lietuvos ryto“ televizija

Jan 9, 2018, 8:30 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 8:32 PM

Tada, anot ūkininko, jam liepta atiduoti ne tik savo žemes, bet ir teisę į valstybės nuomojamą žemę. Agrokoncerno vadovas sako puikiai žinantis šį atvejį ir neigia, kad norėjo atimti žemes. Atvirkščiai – padėjo ūkininkui kapstytis iš skolų.

Nedideliame šeimos ūkyje dirbantis Pasvalio krašto ūkininkas savo istoriją sutiko atskleisti tik telefonu. Sako nenorintis rodyti veido. Jo pavardė „Lietuvos ryto“ žinių tarnybai yra žinoma.

Žemdirbys augino grūdus ir susiviliojo skolon iš Agrokoncerno paimti trąšų, atsiskaityti planavo pardavęs derlių. Tačiau sako netikėtai patyręs traumą, kuri jį pusmečiui prikaustė prie lovos. Negana to – iššalo pasėliai. Žmogus aiškina negalėjęs laiku atsiskaityti už skolon gautas trąšas. Didžiausia jo šeimos skola siekė 80 tūkst. eurų.

„Tryliktų metų rudenį jie pasakė – turiu atiduoti žemę už skolas. Jų pasiūlymas buvo toks, kad už skolas jie antrinio įkeitimo būdu iš banko paima šitą nuosavą žemę, po to teisę į valstybinę žemę, tai sakau, ką mes tada darom, jie sako, nežinau. Tokie pokalbiai vyko su Edgaru Šakiu, jų direktoriumi“, – pasakojo V.Navalinskas.

Istorija žinoma

Agrokoncerno direktorius E.Šakys teigė šią istoriją puikiai prisimenantis, tačiau esą kalba su ūkininku buvo visai kitokia, nei šis nupasakojo.

„Mes kartu su juo bandėme užauginti keletą metų derlių, iš tikrųjų net galiu pasakyti, jeigu man atmintis nemeluoja, kartu bedirbdami mes du ar tris metus susimažinom kartu skolas kokius tris ar keturis kartus, tai aš nemanyčiau, kad jis galėtų net taip teigti.

Ką reiškia kartu dirbot? Tai reiškia, kad padėjom mes jam apsirūpinti agrochemine produkcija ir lygiai taip pat padėjom nustatyti terminus, kada reikia juos panaudot“, – dėstė E.Šakys.

Pajuto spaudimą

Ūkininkas aiškina Agrokoncerno spaudimą perleisti žemę pajutęs, prasidėjus finansinėms problemoms. Pasak ūkininko, Agrokoncerno atstovai suskaičiavo kitų kreditorių skolas ir paragino ūkininką suskaičiuoti turimas žemes ir perleisti jas Agrokoncernui. Esą jie šias perleis kreditoriams ir ūkininkas bus laisvas nuo skolų.

„Čia specialiai spaudžiama taip daryti, žmogus įvaromas į kampą ir neturi kur dėtis, psichologiškai palūžti ir sutinki tą dalyką daryti“, – sakė ūkininkas. Perleisti žemę ūkininkas kategoriškai atsisakė. Jis tvirtina žemės nepraradęs tik dėl to, kad pavyko grąžinti didžiąją skolos dalį.

„Iš kitų ūkininkų girdėjau, sako atvaro kamazą chemijos ir liepia jas naudoti, atitinkamai dirbtinai didinama šitokiais būdais skola, reiškia apyvarta pačiam Agrokoncernui, kad jis realizuoja chemiją, trąšas, atitinkamai klampinamas ūkininkas pagal tokią schemą reikalaujama perleisti žemes“, – teigė jis.

Agrokoncerno direktorius E.Šakys teigė, kad jo vadovaujama įmonė turi ryšių su labai daug ūkininkų, prekiauja, tariasi su jais, kokių veiksmų imtis. Atvejų, pasiekusių teismą, jie skaičiuoja apie 20.

Agrokoncerno grupė skelbia dirbanti su maždaug 6 tūkstančiais klientų. Ir aiškina, kad ūkininkai nėra verčiami būtent iš Agrokoncerno pirkti chemijos, sėklų ar jam parduoti grūdus. Pasvalio krašto ūkininkas pasakoja kitaip:

„Ir dabar jų yra prižiūrėtojų, jie pastoviai važiuoja, neva konsultuoja, prižiūri, ar iš sandėlio kitam neišveži, buvo vadybininkai užkabinę net trečią spyną ant grūdų sandėlio, neva aš išvešiu kitiems kreditoriams parduosiu, bet ne jiems, vienais metais buvo toks variantas. Tai žmona paskambino Česlovui Karbauskiui sako: „Tai nemokat nupjaut.“ Ką jam besakyt žmogui“, – dėstė ūkininkas.

Sulaukė skundų

Agrokoncernas neneigia suteikiantis galimybę ūkininkams trąšų ar sėklų gauti skolon. Atsiskaityti ūkininkas turi iki kitų metų derliaus, rugsėjo 30-os dienos. Agrokoncernas skelbia, kad mokėjimo atidėjimą renkasi apie 80 procentų klientų. Panevėžyje rinktas parlamentaras Bronislovas Matelis sako taip pat sulaukęs kelių ūkininkų skundų, tačiau šie viešintis nenori.

„Jie prašo neviešinti ir aš juos labai suprantu, įsivaizduokime tokią situaciją, kad ūkininkas turi kokius 3 – 4 vaikus, žmoną, šeimą, jam reikia juos išlaikyti ir jis yra pasirašęs sutartį, kad dirbs Agrokoncernui tol, kol grąžins visas skolas, jeigu ne, Agrokoncernas turi teisę nutraukti tą sutartį ir pasiimti visas žemes, visus namus ir visą kitą, ką jis turi“, – kalbėjo B.Matelis.

Oficialiai Agrokoncernas skelbia iš nemokių ūkininkų varžytinėse nupirkęs daugiau nei pusę tūkstančio hektarų žemės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.