Atidėjus K. Pūko apkaltą parlamentarai sukilo: „Negali advokatė šokdinti viso Seimo!“

Penktadienį tiek dalis Seimo narių, tiek visuomenė buvo šokiruoti, kai prieš plenarinį posėdį susirinkusi Seniūnų sueiga iš posėdžio darbotvarkės išbraukė seksualiniu priekabiavimu kaltinamo parlamentaro Kęstučio Pūko apkaltos klausimą.

Kęstutis Pūkas su advokate Aušra Ručiene. <br>D.Umbraso nuotr.
Kęstutis Pūkas su advokate Aušra Ručiene. <br>D.Umbraso nuotr.
Seniūnų sueiga K.Pūko apkaltos klausimą nori nukelti. <br>D.Umbraso nuotr.
Seniūnų sueiga K.Pūko apkaltos klausimą nori nukelti. <br>D.Umbraso nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-01-12 10:30, atnaujinta 2018-01-12 11:35

Trūksta žodžių

Liberalė Aušrinė Armonaitė neslėpė nusivylimo dėl to, kad K.Pūkas dar kurį laiką bus Seimo nariu. Politikei klausimų kelia ir priežastis, dėl kurios apkalta buvo nukelta: K.Pūkas Seimą informavo, kad jo advokatė Aušra Ručienė išvyko į Argentiną, todėl negali dalyvauti posėdyje.

„Aš nelabai suprantu argumentus, kad advokatės nėra ir Seimo narys negali dalyvauti apkaltoje. Man atrodo labai keistas argumentas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Armonaitė.

Anot jos, toks parlamentaro elgesys parodo akivaizdų išsisukinėjimą ir piktnaudžiavimą. Liberalė mano, kad taip yra siekiama kuo ilgiau užtempti K.Pūko mandato panaikinimo procesą.

Mato valstiečių ranką

Partijos „Tvarka ir teisingumas“, su kurios sąrašu į Seimą ir pateko K.Pūkas, lyderis Remigijus Žemaitaitis dar penktadienį ryte tikino, kad jo frakcija palaikys Konstitucinio Teismo nutarimą ir balsuos už apkaltą. Tačiau jau po valandos jis atrodė nustebintas tokio įvykių scenarijaus.

Tiesa, jis mano, kad taip viskas susiklostė toli kartu ne netyčia. Jo manymu, prie to galėjo prisidėti valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

„Tai toliau yra tęstiniai valstiečių projektai, už biudžetą gal buvo balsuota už. Manau, kad tai yra neformalus susitarimas“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Siūlo trauktis pačiam

Parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad Seimas penktadienį dar balsuos ar iš tikro nukelti apkaltos klausimą. Balsavimas turėtų įvykti 12 val. Visgi, pats Seimo vadovas nusiteikęs griežtai. Jis sakė, kad K.Pūkas turėtų liautis žaidęs ir iš parlamento pasitraukti pats.

V.Pranckietis žurnalistams sakė, kad apkaltos laukiantis politikas prieš dvi dienas pranešė, kad jo advokatė išvyksta į Pietų Ameriką. Pateikė ir dokumentus, kurie nurodo, kad bilietai kelionei įsigyti sausio 5-ąją. Tai reiškia, kad A.Ručienė bilietus pirko jau žinodama, kad bus rengiama apkalta.

„Advokatė parašė pagal statutą, kaip priklauso, prieš dvi dienas pranešė, kad ji turi rimtą priežastį, išvyko į Pietų Ameriką. Jei Seimas pripažins, kad tai yra rimta priežastis nesvarstyti, tai ir nesvarstysime“, – sakė Seimo pirmininkas, pridurdamas, kad jei Seimas nuspręs balsuoti palankiai, apkalta bus vykdoma dar penktadienį.

Paklaustas, kokia yra jo pozicija, V.Pranckietis rėžė, kad K.Pūkas turėtų pats pasitraukti iš Seimo: „Jis turėtų baigti šį dalyvavimą ir šį žaidimą. Gaunasi bandymas mėtyti kamuolį, tęsti procedūrą, ką ir darė nuo pat pradžių. Tai nėra garbinga.“

Seimo pirmininkas sakė manantis, kad A.Ručienės išvykimas į Argentiną nėra pakankamai svarbi priežastis apkaltos proceso nukėlimui.

V.Pranckietis teigė, kad K.Pūkas ne tik bando kuo ilgiau likti Seimo nario kėdėje, bet ir nori likti, nes yra padavęs Seimo kanceliariją į teismą, dėl to, kad ši nesuteikė jam tėvystės atostogų, kai rudenį gimė jo dešimtas vaikas.

„Jis nori suderinti tuos dalykus“, – sakė V.Pranckietis.

Bijo pasekmių

Valdančiosios LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis penktadienį Seime kalbėjo, kad jei apkalta bus vykdoma nedalyvaujant K.Pūko advokatei, pastarasis gali kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl neužtikrintų jo teisių.

„Mes aptarėme, kad rizikuoti, jog mūsų sprendimas būtų vėl nagrinėjamas Konstituciniame Teisme, neverta. Reikia atidėti, tokia mūsų frakcijos nuomonė“, – sakė R.Karbauskis, pridurdamas, kad tikisi, jog dėl apkaltos bus balsuojama kovo 13-ąją.

Paklaustas, ar tai nėra proceso vilkinimas, valstiečių lyderis sakė, kad jam sunku atsakyti. Tačiau tikino, kad jei ir kovo 13-ąją K.Pūko advokatė kažkur išvyks, tikrai teigs, kad tai yra vilkinimas.

„Kovo 13-ąją bus daugiau Seimo narių Seime ir bus lengviau priimti sprendimą“, – kalbėjo politikas. Jam atrodo, kad prieš rinkėjus nėra sąžininga, jog K.Pūkas dar du mėnesius gaus atlyginimą ir pinigus parlamentinėms išlaidoms, tačiau svarbu laikytis procedūrų.

Tam, kad apkalta nebūtų vykdoma penktadienį pritarė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Jis tikino neužstojantis K.Pūko, tačiau sakė manantis, kad procedūrų, kurias numato Seimo statutas, laikytis reikia.

„Tas sprendimas yra logiškas. Pažeidžiant procedūras apkaltos metu, yra grėsmė, kad apkalta gali žlugti, dėl to, kad Konstitucinis Teismas priims nepalankų sprendimą, nes buvo pažeistos procedūros“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Visgi, jo nuomone, K.Pūko advokatė į kelionę būtent šiuo metu išvyko tyčia, tam, kad būtų nukeltas procesas.

„Advokatė – apgavikė“

Prasidėjus plenariniam posėdžiui A.Armonaitė Liberalų frakcijos vardu pasiūlė neišbraukti apkaltos klausimo iš darbotvarkės. Tačiau balsavimas dėl to neįvyko, nes posėdį vedusi Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė informavo, kad dėl to bus balsuojama 12 val.

„Negali advokatė šokdinti viso Seimo. Juolab, kai ji pamelavo Seimui. Ji pasakė sausio 9-ąją, kad dalyvaus posėdyje, o sausio 11-ąją išskrido, nes iš anksto turėjo bilietus. Čia yra tyčiojamasis iš Seimo ir negalime to leisti“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Jis pabrėžė, kad Seimo valdančiosios daugumos darbas yra užtikrinti, kad šis balsavimas įvyktų.

„Man Pūko tema yra šlykštoka. Kalbant apie Seimo darbą. Seimas turi svarstyti šiandien jo apkaltą. Seimas turi vykdyti savo darbo, o ne klausyti apgavikės advokatės ar vis dar mandatą nešiojančio žmogaus“, – piktinosi E.Gentvilas.

Jis tikino, kad į Seniūnų sueigą susirinkę politikai nutarė, kad nėra privaloma advokatei dalyvauti apkaltoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.