Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją: žemės ūkyje sukasi ir marti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmnininkas Karbauskis, po žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad jam priklausantis Agrokoncernas naudojosi jo dviejų sūnų, sesers, brolio ir tėvo valdoma žeme, suskubo papildyti savo privačių interesų deklaraciją.

Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis papildė deklaraciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 17, 2018, 12:01 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 12:07 PM

Po pirmadienį pasirodžiusio naujienų portalo 15min.lt tyrimo valstiečių lyderiui vėl teko aiškintis. Įstatymas draudžia vienam asmeniui, įmonei ir susijusiems asmenims turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Pats R.Karbauskis sako, kad sandoriai buvo teisėti ir įstatymų nepažeidė.

Politikas papildė privačių interesų deklaracijos skiltį, kurioje nurodomi jo ryšiai su fiziniais asmenimis. Naujai R.Karbauskio įvesti duomenys nurodo, kad žemės ūkio versle dalyvauja ne tik jo sūnūs Justinas ir Mantas Karbauskiai, sesuo Jurga Karbauskytė, brolis Mindaugas Karbauskis, tėvas Česlovas Vytautas Karbauskis, bet ir sūnaus Justino žmona Agnė Karkalaitė.

Vienintelė iš Karbauskių šeimos žemės ūkiu neužsiima tik Ispanijoje gyvenanti Seimo nario žmona Lina Karbauskienė. Pagal įstatymą ji yra laikoma susijusiu asmeniu.

Deklaracijoje nurodoma, kad Justinas Karbauskis tiesiogiai ir netiesiogiai valdo įmones UAB „Žemėnauda“, UAB „Dovinės žemė“, UAB „Suvalkijos žemė“, Suvalkijos ŽŪB, Dovinės ŽŪB, Balsupių KB, kartu su žmona Agne valdo ŽUB „Gulbinas“, su broliu Mantu, dėde Mindaugu ir seneliu Česlovu Karbauskiais valdo KB „Burbiškio agroserviso kooperatyvą“.

Mantas Karbauskis tiesiogiai ir netiesiogiai valdo UAB „Aukštaitijos agrocentrą“.

Valstiečių lyderio brolis Mindaugas tiesiogiai ir netiesiogiai valdo Naisių ŽŪB, kartu su sūnėnais Justinu ir Mantu valdo UAB Naisių investicijos, taip pat su Justinu ir su tėvu Česlovu valdo KB Grūdų centras, kartu su pačiu R.Karbauskiu bei J.Karbauskiu ir Č.Karbauskiu valdo UAB „Agrolabas“.

Seimo nario sesuo Jurga valdo UAB „Kelionų guru“, o su tėvu Česlovu Karbauskiu valdo ŽUB „Žeimelis“.

Suma didesnė nei atrodė

15min.lt pirmadienį rašė, kad politiko sūnus Justinas į bendrovės „Žemėnauda“ įstatinį kapitalą 2014–2016 metais įnešė beveik 5,8 mln. eurų, o Mantas valdomos įmonės Aukštaitijos agrocentras kapitalą pernai padidino 1,216 mln. eurų. Reikėtų paminėti, kad vyresnysis sūnus šiuo metu yra 22-ejų, o jaunesnysis Mantas 19-os metų.

Papildytoje deklaracijoje nurodoma, kad 2017-ųjų lapkričio 17-ąją atliko du sandorius – vien vertė 2,4 mln., o kito 1,25 mln. eurų. Tiesa, nenurodoma kam buvo dovanotos įspūdingos sumos, tik rašoma, kad jos skirtos fiziniams asmenims, registruotiems Lietuvoje.

Visgi antrojo sandorio suma beveik tokia pati kaip ta, kurią M.Karbauskis skyrė Aukštaitijos agrocentro kapitalo padidinimui praėjusiais metais.

Dar antradienį R.Karbauskis teigė, kad jo sūnų Manto ir Justino įkurtos įmonės verslo plėtrai daugiausiai skolinosi iš bankų, tačiau pernai jiems lėšų suteikė ir jis pats.

„Didžioji dalis yra bankų kreditai. Ten 4,5 mln. eurų, kur rašė analizėje (portalo 15min.lt – BNS), tai yra iš bankų paimti pinigai, o likusi dalis, ko vėlgi nesimatė, nes dar nėra balanso, tai yra iš „Agrokoncerno“ (2017 metais – BNS) paimti dividendai bei sumokėti mokesčiai. Aš tai visai neseniai dariau.

Pati esmė, mano vaikų įmonės bankams yra skolingos, jeigu neklystu, apie 4,5 mln. eurų“, – BNS antadienį sakė R. Karbauskis.

Generalinė prokuratūra antradienį nusprendė įvertinti žiniasklaidos pranešimus apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio verslo ir jo šeimos narių valdomą žemę, opozicija savo ruožtu inicijuoja parlamentinį tyrimą. Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taip pat svarsto, ar pradėti tyrimą dėl pavėluotai deklaruotų R. Karbauskio sandorių.

R. Karbauskis teigė tikįs, kad prokuratūros tyrimas pabaigs manipuliacijas ir interpretacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.