Skandalais pagarsėjusi R. Vanagaitė širdį išliejo užsienio spaudai – kaltino V. Landsbergį

Dar visai neseniai Rūtos Vanagaitės pavardė buvo viena labiausiai linksniuojamų Lietuvoje. Rašytojos paskelbti teiginiai, esą partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas bendradarbiavimo su sovietinėmis struktūromis ir nebuvo tautos didvyris, papiktino daugelį.

 R.Vanagaitė dėl skandalo kaltina V.Landsbergį.<br> lrytas.lt koliažas
 R.Vanagaitė dėl skandalo kaltina V.Landsbergį.<br> lrytas.lt koliažas
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitė vėl išsipasakojo užsienio spaudai.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitė dėl skandalo kaltina V.Landsbergį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Vanagaitė dėl skandalo kaltina V.Landsbergį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-01-17 10:54, atnaujinta 2018-01-18 13:42

Gruodį apie tai, kad yra viešai pasmerkta, R.Vanagaitė prabilo vienam populiariausių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) leidiniui „The New Yorker“. Tačiau tuo jos kelias nesibaigė. Sausio 10-ąją didžiausiame suomių dienraštyje „Helsingin Sanomat“ paskelbtas žurnalisto Antti Majandero pokalbis su rašytoja.

Tiek amerikiečių, tiek suomių leidiniuose pakalbinta tik pati rašytoja, kuri save pateikia puolamą be reikalo, tik padariusią menką klaidą ir bijančią dėl savo likimo.

Priminė kilusį skandalą

Tekste, skambiai pavadintame: „Vienas komentaras sugriovė lietuvės rašytojos karjerą. Leidėjas iš prekybos pašalino visas knygas ir jas sunaikino“, R.Vanagaitė kalba ne tik apie tai, kaip Lietuvoje tapo atstumtąja, bet ir kaltina Vytautą Landsbergį, pasiūliusį jai Judo lemtį.

„Rūta Vanagaitė žurnalistui pasakė, kas KGB archyvuose rašoma apie Adolfą Ramanauską. Kilo skandalas. Buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis jai rekomendavo Judo likimą“, – pradedamas suomių žurnalisto tekstas.

A.Majanderas toliau rašo, kad dieną prieš kylant skandalui ji išleido savo autobiografiją „Višta strimelės galva“. „Viskas turėjo būti gerai, knyga turėjo tapti dar viena sėkmingai parduodama rašytojos knyga“, – rašoma publikacijoje.

Tačiau kitą rytą R.Vanagaitė sulaukė žurnalisto skambučio. Jis klausė jos, ką ši mananti apie leidyklos sprendimą. Lietuvė suomių leidiniui pasakojo nesupratusi, apie kokį sprendimą kalbama. Esą tada žurnalistas jai paaiškino, kad leidykla nusprendė iš prekybos išimti visas jos knygas, o likusias sunaikinti.

„Apie 27 tūkst. tomų“, – suomių leidiniui guodėsi R.Vanagaitė. Publikacijoje priduriama, kad toks leidyklos sprendimas yra visiškai išskirtinis tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje.

Dėl visko kaltino V.Landsbergį

Rašytoja „Helsingin Sanomat“ žurnalistui teigė, kad dėl jos karjeros nuosmukio kaltas ne kas kitas, o profesorius V.Landsbergis. Esą skandalas kilo po to, kai naujienų portale „Delfi“ pasirodė jo komentaras, kuriame R.Vanagaitė pavadinama „Dušanskiene“.

„Tą pačią praėjusių metų spalio dieną didžiausiame portale „Delfi“ pasirodė pirmojo iš Sovietų Sąjungos išsilaisvinusios Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio komentaras, kurio pabaigoje rašoma, kad man, Judui, reikia išeiti į mišką melstis ir save nusiteisti“, – suomių leidiniui dėstė rašytoja.

Ji taip pat teigė, kad V.Landsbergis buvo didžiausias didvyris ne tik Nepriklausomai Lietuvai, bet ir jai pačiai. Taip pat rašoma, kad minimame profesoriaus komentare neminimas R.Vanagaitės vardas, bet vartojami tokie pavadinimai kaip „ponia“ arba „draugė Dušanskienė“.

Rašydamas tokius vardus V.Landsbergis omenyje turėjo KGB karininką Nachmaną Dušanskį, dalyvavusį kankinant ir žudant Lietuvos partizanus.

Pati rašytoja sakė, kad domėtis A.Ramanausko-Vanago gyvenimu pradėjo savo noru, turėdama tam laiko, nes parlamentas tuo metu planavo 2018-uosius paskelbti A.Ramanausko-Vanago metais. Be to, rastą medžiagą apie tai, kad partizanų vadas bendradarbiavo su KGB, ji vadina įrodymais.

„Galvojau, kad radusi įrodymų parengsiu pranešimą Seimui ir paprašysiu persvarstyti tokį sprendimą. Yra įrodymų, kad jis sutiko būti KGB informatoriumi, savo paskutiniame pasisakyme teisme jis pažadėjo pagirti komunizmą.

Dieną prieš pasirodant mano autobiografijai padariau patį kvailiausią dalyką. Kai vienas žurnalistas paklausė, papasakojau, ką atradau. Per 24 valandas spaudoje pasirodė pranešimai, kuriuose tautos didvyrį vadinu melagiu“, – suomių žurnalistui pasakojo rašytoja.

Negali pasirodyti gatvėje

Suomių leidiniui ji guodėsi, kad po tokios informacijos pasirodymo ji nebegalėjo ramiai išeiti į gatvę. Bijodama persekiojimo ji išvyko į pas dukrą į Austriją, o iš ten – į JAV, kur buvo pakviesta Vašingtone esančio Wilsono centro, keleto žydų organizacijų. Į Vilnių ji grįžo prieš Kalėdas.

„Vienintelis dalykas, kurio bijau, tai yra V.Landsbergio įkvėpti žmonės. Bijau, kad jie išsiaiškins, kur gyvenu, ir darys tai, apie ką kalbėjo Landsbergis“, – leidiniui pasakojo R.Vanagaitė.

Kaip ir JAV leidinyje, taip ir Suomijos dienraštyje, ji kalbėjo, kad visą laiką leidžią namuose, neišeina net į parduotuvę, o maistas jai yra pristatomas į namus. Jei kur nors reikia išvykti, visada tai daro automobiliu.

„Man buvo pasakyta, kad turėčiau atsisakyti savo žodžių, bet aš turiu kovoti“, – sakė rašytoja.

Sako, kad skleidžiami gandai

„Helsingin Sanomat“ žurnalistas publikacijoje apie R.Vanagaitę dėstė, kad Lietuvoje jai priešiški asmenys skleidžia gandus esą ji pati buvo 1980-aisiais buvo KGB agentė, nes susituokė su suomiu ir išsikraustė į jo tėvynę.

„Juk sovietinėje Lietuvoje nebuvo šiaip sau keliaujama į užsienio šalis“, – rašoma publikacijoje. Pati R.Vanagaitė teigė, kad Lietuvoje kritiškas partizanų veiklos tyrinėjimas yra neįmanomas. Kalbama ir kad ji palaiko Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną bei jo vykdomus veiksmus.

„Lietuvoje yra demokratija, tačiau ji nėra moderni. Nėra rožinių ateities vaizdų. Per nepriklausomybės metus iš 3,5 milijonų Lietuvos gyventojų į užsienį jau išvyko milijonas“, – sakė R.Vanagaitė.

Ji prižadėjo, kad ir toliau rašys, nes tiki, kad Lietuva keisis, kada nors ją supras. Baigdama interviu ji teigė, kad kai ji numirs, rašys kas nors kitas, bet tada žmonėms jau darysis baisu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.