VMI akiratyje atsidūręs E. Jakilaitis: „Neturiu ko slėpti“

Seimo valdantieji toliau kovoja su Edmundu Jakilaičiu. Valstietė Agnė Širinskienė socialiniame tinkle pasidalijo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) jai adresuotu raštu dėl informacijos apie E.Jakilaitį pateikimo. Tiesa, atrodo, kad taip pasielgdama A.Širinskienė gali prisivirti košės.

 A.Širinskienė gavo VMI atsakymą.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Širinskienė gavo VMI atsakymą.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2018, 1:24 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:21 PM

VMI komunikacijos specialistas Laimonas Rimkus teigė, kad tokios informacijos suteikti negalima. Gali būti, kad viešinti jos negalėjo ir A.Širinskienė.

Paviešintame VMI rašte rašoma, kad VMI, įvertinusi A.Širinskienės pateiktą ir duomenų bazėse turimą informaciją apie E.Jakilaitį, priėmė sprendimą žurnalisto atžvilgiu pradėti administracinius veiksmus. Tiesa, kokie tie veiksmai – nenurodoma.

„Papildomai pažymime, kad mokesčių administratorius <...> informaciją apie mokesčių mokėtojus turi laikyti paslaptyje ir gali paskleisti tik įstatymų nustatytais atvejais. Mokesčių administratorius informaciją apie mokesčių mokėtoją gali pateikti teismams, teisėsaugos, kitoms valstybėms įstaigoms bei institucijoms ir kitiems asmenims įstatymų nustatytais atvejais, kai tai būtina jų funkcijoms atlikti“, – teigiama VMI rašte.

Jautė pareigą informuoti

Pati Seimo narė A.Širinskienė paaiškino, ką matome jos paviešintame dokumente. 

„Vakar VMI informavo, kad yra pradėti administraciniai veiksmai. Tikrai nenoriu interpretuoti, paklauskite VMI ir jie jums paaiškins, ką tai reiškia“, – teigė politikė.

„Ten yra informuojama apie tai, kad buvo tikrinama ir mano pateikta informacija, ir tai, ką turi VMI savo duomenų bazėse“, – pasakojo Seimo narė.

Ji sakė, kad kaip Seimo narė jautė pareigą informuoti atitinkamas institucijas apie galimas žurnalisto E.Jakilaičio vykdomos veiklos mokestines problemas.

„Šiuo atveju buvo matoma, kad yra prielaidos, jog yra mokestinių problemų. Dėl to aš informavau VMI, jie priėmė sprendimą. Ir kokius sprendimus jie dar priims toliau, tai jau yra jų kompetencija. Mano pareiga kaip Seimo nario ir piliečio, matant galimus įstatymo pažeidimus, informuoti atitinkamas institucijas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Širinskienė.

Neturi ko slėpti

Susisiekus su E.Jakilaičiu jis teigė Seimo narės įrašo socialiniame tinkle dar nematęs, tačiau tikino, kad VMI turi visus jo duomenis, o apie kokius nors tyrimus ar administracinius veiksmus nesąs informuotas.

„Man tai yra akivaizdus įkaltis, kad gerbiamos Seimo narės pastangos persekioti už kritiką žurnalistą duoda tam tikrų vaisių. Man sudėtinga tuo patikėti, kad VMI patvirtino Seimo narei, kad po jos kreipimosi VMI imasi kažkokių papildomų veiksmų mano atžvilgiu.

Aš norėčiau gyventi šalyje, kur tai nevyksta, bet, žinoma, džiaugiuosi bet kokiais tyrimais, nes tikrai neturiu ko slėpti, visi mokesčiai sumokami, esu sąžiningas pilietis ir jokių problemų dėl to nematau“, – kalbėjo E.Jakilaitis.

To, kad  A.Širinskienė paviešino dokumentą, nors VMI to daryti neleidžiama, žurnalistas nesiėmė vertinti. „Lai ji daro, ką nori“, – sakė E.Jakilaitis.

Viešinti draudžiama

Naujienų portalas lrytas.lt bandė išsiaiškinti, kokie yra rašte minimi administraciniai veiksmai. Susisiekus su VMI komunikacijos specialistu Laimonu Rimkumi, jis teigė, kad tokios informacijos suteikti negali. Gali būti, kad viešinti jos negalėjo ir A.Širinskienė.

„Mes turime Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos griežtą nurodymą neskelbti jokios informacijos be raštiško gyventojo sutikimo. E.Jakilaitis šiuo atveju yra gyventojas“, – sakė L.Rimkus.

Kalbant apskritai, VMI atliekami „administraciniai veiksmai“, pasak L.Rimkaus, gali būti labai įvairūs.

„Tai gali būti turimos informacijos sutikrinimas, pažiūrėjimas, ką mes turime duomenų bazėse. Tai gali būti pokalbis, tai gali būti analizė... Bet kas tai gali būti. Net ir deklacijos tikslinimas“, - sakė L.Rimkus.

Kitais žodžiais tariant, „administraciniai veiksmai“ yra visą tai, ką Mokesčių administravimo įstatymas numato vienu ar kitu atveju VMI atlikti esant kokiems nors neaiškumams. Kiekvienu atveju tai priklauso nuo situacijos. Atžvelgiant į ją ir taikomas vienas ar kitas veiksmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.