G. Landsbergis mano, kad R. Karbauskis nori išsiaiškinti, kas sugriovė kolūkius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis nori pradėti tyrimą, kuriuo būtų nagrinėjama, kas kaltas dėl kolūkių griūties. „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ jis patikino, kad tokios komisijos veiklos jis nestabdys.

Vytautas Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-19 08:49, atnaujinta 2018-01-19 12:39

„Reaguodamas į mūsų pasiūlytą komisiją dėl žemės bendrovių, R.Karbauskis sakė, kad tokiu atveju reikia tirti ir mūsų šalies Nepriklausomybės aušroje priimtus įstatymus dėl žemės reformos. Tai suprask, reikės tirti, ar tikrai sugriovė profesorius Landsbergis kolūkius, ar ne“, – „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ ironizavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis G.Landsbergis.

Jis teigė, kad jei prasidės prieš 30 metų priimtų sprendimų nagrinėjimas, jis tam neprieštaraus. „Aš tikrai nestabdysiu to veiksmo“, – sakė Seimo narys.

G.Landsbergis sakė, kad toks procesas, visgi, gali pridaryti ir problemų, sustabdyti dabartinius politinius sprendimus.

„Yra serija klausimų dėl politinių sprendimų, ar reikėjo skolintis, ar sprendimas išardyti kolūkius ir žemę atiduoti per įvairius vertybinius popierius, yra geras sprendimas, ar ne. Jei mes pradedame nagrinėti kiekvieną politinį sprendimą, tai tada gali pradėti kelti bet ką. Žinoma, galime tokiu atveju kreiptis į Konstitucinį teismą, kad ir dėl priimto Darbo kodekso. Bet mes tada atveriame Pandoros skrynią, kurioje kiekvienas politinis sprendimas gali būti kvestionuojamas konstitucinėje šviesoje. Bet čia gal nėra teisingas kelias“, – teigė G.Landsbergis.

Jis kritikavo ir R.Karbauskio nepritarimą tyrimo komisijai dėl žemės bendrovių. „Jei jam komisija dėl nacionalinio transliuotojo tinka, o šita jau ne, tai čia jau renkasi sau patogų variantą“, – teigė G.Landsbergis.

Konservatorių lyderis taip pat patikino, kad tyrimas dėl žemės bendrovių buvo pradėtas ne tik asmeniškai dėl R.Karbauskio valdomo verslo, bet ir dėl jo rankose sutelktos didelės galios.

„Šito žmogaus rankose yra sutelkta didelė galia. Pažiūrėkime, valdančioji koalicija, frakcija, didžiausia valdančioji partija. Akivaizdu, kad institucijos nėra labai linkusios rimtis R.Karbauskio išnagrinėti ir atsakyti į klausimus skaidriai“, – sakė konservatorių lyderis. Pridurdamas, kad šiuo atveju, tai galėtų padaryti Seimas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pažymėjo, jog atsakymų pateikimas yra asmeninis egzaminas ir pačiam parlamentarui.

„2014 m. įsigaliojo įstatymas dėl susijusių asmenų sklypų įsigijimo, draudžiantis įsigyti didesnį kiekį žemės, jei tai susijusios bendrovės valdomos vieno akcininko arba šeimos narių. To įstatymo vykdymą turėjo prižiūrėti Nacionalinė žemės tarnyba. Panašu, kad vis dėlto nebuvo imtasi šio įstatymo priežiūros. Prokuratūrai neužkliuvo, kad įstatymas nevykdomas, iki šiol buvusiems žemės ūkio ministrams ir premjerams taip pat neužkliuvo – visi sėdi ir sako, kad kalčiausi konservatoriai, kurie kadaise, dar gerokai iki 2014 m., vadovavo Vyriausybei ir galėjo kažką pasiruošti iš anksto.

Manau, kad šiandien vienintelė institucija galinti imtis tyrimo, surinkti ir viešinti duomenis bei pateikti juos visuomenei yra Seimas, kadangi iki šiol, kitos institucijos nesiėmė jokių tyrimų. Ir Ramūnui Karbauskiui tai yra tam tikras egzaminas taip pat. Jei nuoširdžiai jis yra už atsakymų pateikimą visais klausimais – jis turėtų juos pateikti iš šiuo atveju. Jei jis sako, kad LRT komisija man tinka, bet žemės ūkio bendrovių komisija netinka – atleiskite, bet tuomet jis renkasi tik tai, kas jam paranku. Jei visuomenė turi klausimų – ji turi teisę gauti atsakymus. Ir tie klausimai keliami jau kuris laikas. Pagrindinis jų tikslas – įstatymų pakitimai ir R. Karbauskis yra tik vienas iš komisijos tyrimo dalyvių. Jei matysime, kad yra sisteminiai pažeidimai, galimybės apeiti ar išvengti įstatymo kontrolės – tokios skylės turės būti užkamšytos, turės būti priimtos įstatymo pataisos, kurios užtikrintų, kad jau galiojančio įstatymo būtų laikomasi, kaip buvo numatyta priimant tą įstatymą iš pradžių“, – sakė G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.