Seimo kūlverstis: surišo rankas ūkininkų vaikams

Matyt, net Ramūno Karbauskio sūnūs juokiasi iš cirkų, kuriuos krečia jų tėvo vadeliojama Seimo dauguma. Pasirodo, buvo palaimintas įstatymas, pagal kurį politiko vaikai šiandien jau nebegalėtų pirkti žemės.

B.Markauskas ryžosi pateikti pataisą.<br>T.Bauro nuotr.
B.Markauskas ryžosi pateikti pataisą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 23, 2018, 6:44 AM

Nuo šių metų pradžios pradėjęs veikti įstatymas, kuris buvo priimtas pernai lapkritį, gerokai praplėtė asmenų, kuriems taikomi apribojimai pirkti žemės ūkio paskirties žemę, ratą. Tai sukėlė sumaištį ne tik Seime, bet ir žemės pardavimo rinkoje.

Pirmieji dėl naujosios tvarkos už galvos griebėsi notarai, kuriems privalu užtikrinti, kad vieno asmens ir su juo susijusių asmenų rankose neatsidurtų daugiau nei 500 hektarų žemės.

Iki tol galiojusi tvarka numatė, kad susijusiais asmenimis yra laikomi tik sutuoktiniai, taip pat tėvai ir nepilnamečiai jų vaikai.

Bet prieš kelias savaites įsigaliojusios įstatymo pataisos tokią galimybę stipriai suvaržė. Taip atsitiko įstatyme prieš žodį „tėvai“ įrašius žodį „jų“ ir taip išplėtus susijusių asmenų sąvoką.

Kentėtų ir sąžiningi ūkininkai

Dėl to netrukus pasipylė notarų ir žemės pirkėjų skundai, bet klaidą pripažinę politikai bijojo net pakrutėti: kaip atrodys, jei įstatymą Seimas ims keisti kilus abejonėms dėl R.Karbauskio sūnų sąsajų su jo valdomu Agrokoncernu?

Vis dėlto žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ryžosi įregistruoti įstatymo pataisas, kurios grąžintų ankstesnę tvarką. Šias pataisas pasirašė ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas valstietis Andriejus Stančikas bei jo pavaduotojas konservatorius Kazys Starkevičius.

„Gaila, kad klaida galės būti ištaisyta tik pavasario sesijoje. Pagal dabartinę tvarką, ir R.Karbauskio vaikai nebegalėtų įsigyti žemės, nors anksčiau galiojusi nuostata jiems to daryti nedraudė.

Bet dėl to dabar kilęs ažiotažas neturėtų trukdyti kitiems sąžiningai ūkininkaujantiems žmonėms ir suaugusiems jų vaikams“, – kalbėjo K.Starkevičius.

Anot konservatoriaus, per klaidą įsivėlę pakeitimai yra visiškai nelogiški.

Kaltę vertė kalbininkams

Netikėtai atsiradę kurioziški apribojimai paliestų ir vienuolika vaikų turintį ūkininkaujantį A.Stančiką.

„Trys mano vaikai jau taip pat ūkininkauja. Sudėjus visas mūsų žemes tų 500 hektarų dar nepasiekiame, bet jei atskirus ūkius turintys suaugę mano vaikai sugalvotų juos plėsti, jau kiltų problemų.

Tai neteisinga ir to neturėtų būti, nes iš esmės apribojimas jau būtų taikomas net ne šeimai, o visai giminei.

Tokių siūlymų įstatymui niekas nepateikė ir nesvarstė. Įvyko techninė klaida.

Kalbininkai neatidžiai tvarkė dokumentą ir pakeitė vieną žodį, kuris keičia esmę.

Gaila, kad yla iš maišo išlindo, kai įstatymas jau įsigaliojo ir žmonės ėmė skųstis, jog nebegali sudaryti sandorių. Klaidą būtina ištaisyti, kitaip mes labai keistai atrodytume, žmonės nesuprastų, ką mes čia pridirbome“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Stančikas.

Pataisų svarstymu nesidomėjo

Įsivėlusia klaida stebėjosi ir R.Karbauskis, kuris dar prieš įsigaliojant įstatymo pataisoms dviem savo sūnums padovanojo milijonus eurų, už kuriuos jie prisipirko žemės, kurią nuomoja tėvo valdomam Agrokoncernui.

Dabar politikas priverstas sklaidyti įtarimus, ar nesiekė apeiti tuo metu įstatyme numatytų apribojimų įsigyti daugiau žemės, nei leidžiama.

Valstiečių lyderis „Lietuvos rytui“ pripažino, kad pagal dabartinę tvarką jo vaikai negalėtų įsigyti žemės.

Tačiau R.Karbauskis tikino, kad siekdamas išvengti bet kokių abejonių dėl galimo interesų konflikto šio lapkritį priimto įstatymo svarstymu visiškai nesidomėjo ir nebalsavo.

Patvirtino ir NŽT

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) patvirtino, kad nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujai Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo redakcijai prasiplėtė susijusių fizinių asmenų grupė.

„Apskaičiuojant nustatytą maksimalų leistiną valdyti nuosavybės teise žemės ūkio paskirties žemės plotą (500 ha), sumuojamas sutuoktinių, abiejų sutuoktinių tėvų ir sutuoktinių ar jų tėvų nepilnamečių vaikų turimas žemės plotas (iki 2017 m. gruodžio 31 d. susijusiais buvo laikomi tėvai ir jų nepilnamečiai vaikai)“, – paaiškino NŽT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.