Metai po Matuko tragedijos: nepatogius klausimus iškėlęs advokatas sulaukė grasinimų

Po tragiškos keturmečio Matuko mirties žadėta, kad jo mirtis nebus beprasmė, sistema iš esmės pasikeis. Visi puolė tirti, kas neatliko savo darbo, žadėjo, kad tiesioginiai ir netiesioginiai vaiko budeliai bus nubausti. O ilgai slėpta ir galiausiai gauta tyrimo medžiaga rodo, kaip aplaidžiai buvo atliktos pareigos.

„Man keista, kad negalvojama, kaip keisti sistemą, kaip apsaugoti vaikus, o norima susidoroti su tais, kurie tuos klausimus kelia“, – teigė K.Rugys.<br> Lrytas.lt koliažas
„Man keista, kad negalvojama, kaip keisti sistemą, kaip apsaugoti vaikus, o norima susidoroti su tais, kurie tuos klausimus kelia“, – teigė K.Rugys.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“

Jan 29, 2018, 9:34 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:02 PM

Išvados iš Vaiko teisių kontrolierės pažymos šokiruoja.

„Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos skyrius gavo pranešimą, kad ugdytinis atvestas į darželį verkia ir skundžiasi, kad jam skauda galvą. Darželio darbuotojos apžiūrėjo vaiką ir rado galvoje guzą, prie tarpuakio – mušimo žymes. Vaikas paaiškino, kad jį mušė mamos draugas Gedas.

Kėdainių ligoninėje apžiūrėta tik koja ir pilvas, veido sumušimai ir jų apžiūra nefiksuoti.

Vaikas paaiškino, kad jam skauda rankas, galvą, koją. Vaikas šlubčiojo. Vaikas du kartus pasakė, kad jį muša.

Anksčiau vaikas skundėsi, kad nori miego, atrodė nepailsėjęs ir parodė, kaip Gedas mušė mamą“, – teigiama pažymoje.

O ir pažymos išvados iškalbingos: nors vaikas visų prašė pagalbos, į jo pagalbos šauksmą sureaguota nebuvo.

„Į mažamečio skundus deramai nebuvo sureaguota, darželis pranešė, kai matėsi akivaizdūs smurto požymiai, bet nei ikiteisminio tyrimo pareigūnai, nei prokurorė vaiko skundo dėl prieš jį mamos sugyventinio naudojamo smurto, fizinio smurto požymių ant kūno, jo gyvenimo galimai smurtinėje aplinkoje nevertino pakankamais pripažinti, kad prieš vaiką smurtaujama“, – teigiama išvadose.

Išvadose taip pat nurodoma, kad turi būti vertinama valstybės tarnautojų ir pareigūnų baudžiamoji atsakomybė.

„Dabar yra tokia situacija, kad tie, kas gina, nutraukė ikiteisminį tyrimą ir visi kratosi atsakomybės. Pas mus įstatyme surašo, atidavė teisėsaugai ir viskas. Nors surenkama informacija apie aibę tarnybų pažeidimų, kurias mes visi išlaikome, jie nieko nedaro. Viską nustatom, atiduodam ir pamirštam. Tokie dalykai neturėtų būti daromi“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” teigė advokatas Karolis Rugys.

Tyrimas dėl pareigų neatlikimo nutrauktas, kaltų nėra, tik motina ir jos sugyventinis. Pareigūnai ir vaiko teisių specialistai – kone šventi, nors mažas vaikas šaukėsi pagalbos.

Jeigu pareigūnas arba vaiko teisių apsaugos specialistas pats vaiko nemušė, tai jis ir nekaltas. O jeigu neapsaugojo, irgi nekaltas. Nors tyrimo išvadose parašyta kitaip. Prokurorų išvadose konstatuota, kad jeigu visi savo pareigas būtų atlikę tinkamai, vaikas galbūt šiandien būtų šventęs penktąjį gimtadienį. Bet dabar jis kapuose.

„Pareigūnas neprisidėjo, kad vaikas būtų užmuštas, bet jeigu būtų tinkamai sureaguota, galbūt būtų kitaip. Jeigu gaunamas signalas, kad vaikas mušamas, mama dengia sugyventinį, bando užglaistyti, iš kaimynų sužino, kad yra nuolatinis triukšmas, informacija iš motinos buvusios darbovietės, kad ji ateidavo sumušta, informacija iš darželio, kad vaikas mieguistas, niekada neišsimiega – jie turi visą maksimalią informaciją“, – teigė K.Rugys.

Ir dabar savo bendraklasio Gedimino Kontenio nusikaltimą prieš vaiką tyręs, bet neištyręs policijos pareigūnas Aurimas Mickevičius – oficialiai švarios reputacijos teisininkas. Iš darbo išėjo savo noru, be jokios dėmės.

Švarios reputacijos ir Kėdainių vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai. Vedėja Vilima Jucevičiūtė savo noru pakeitė darbą, dabar jaunimą moko istorijos.

Kitoms darbuotojoms, kurios pro pirštus pažiūrėjo į vaiko skundus, nuo atlyginimo net euras nenubyrėjo ir kvalifikacijos laipsnis nenukentėjo.

Matuko ašaroms abejinga likusi ir tyrimą po vaiko skundų nutraukusi prokurorė Inga Balkūnė tebedirba, kur ir dirbo.

Ir dabar belieka laukti stebuklo. O reforma prasidėjo, tik atrodo, ne nuo to galo.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje 4 vadovai vadovauja šešiems skyriams. Iš 42 darbuotojų 10 užima vadovaujamas pareigas. Reformos prasidėjo nuo profesionalų paieškos, tik ieškota kažkodėl ne konkurso būdu. Tarnybos vadove tapo buvusios švietimo ministrės Audronės Pitrėnienės patikėtinė Žydronė Žukauskaitė-Kasparienė, iki šiol nieko bendro neturėjusi su vaiko teisių apsauga.

„Aš turiu labai daug patirties vadyboje. O vadovui ir pavaduotojui reikia vadybos patirties“, – aiškino Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ž.Žukauskaitė-Kasparienė.

Patirties ji įgijo, kai A.Pitrėnienė stojo vadovauti ministerijai, o jos pažįstama iš to paties Skuodo – departamentui.

Kita profesionalė surasta Ūkio ministerijos Turizmo departamente, taip pat nieko bendra iki šiol neturėjusi su vaiko teisių apsauga. Ir nespėjus pasižymėti darbais, jai prie algos pridėtas solidus priedas. Pati direktorė nuo pat pirmos darbo dienos irgi gauna 60 procentų priedą prie algos.

Visi kiti vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai bus priimti konkurso tvarka. O po Matuko mirties reformuojamos Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos personalas mokosi užmiesčio viešbutyje „Villon“. 33 asmenų vaišės prieš naujuosius valstybei kainavo 2700 eurų.

O advokatas, pradėjęs kelti klausimus, kodėl pareigų nevykdę pareigūnai ir valstybės tarnautojai išvengė baudžiamosios atsakomybės, jau sulaukė grasinimų.

„Iškėlęs klausimus dėl atsakomybės dėl Matuko, sulaukiau ne tik neigiamos reakcijos, bet ir grasinimų. Tikiuosi, kad grasinimai buvo ekspromto reakcija, nes keliami klausimai – teisingi. Man keista, kad negalvojama, kaip keisti sistemą, kaip apsaugoti vaikus, o norima susidoroti su tais, kurie tuos klausimus kelia“, – teigė K.Rugys.

Laikas, per kurį buvo galima apskųsti prokurorų sprendimą nutraukti tyrimą dėl aplaidaus darbo, praėjo.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.