Prezidentė: viešumas yra geriausia kovos su seksualiniu priekabiavimu priemonė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama Lietuvoje kilusį seksualinio priekabiavimo skandalą, teigia, kad viešumas yra vienas geriausiu įrankių, kovojant su tokio tipo reiškiniais. Įvertindama tai, kad trys Nacionalinės premijos laureatai buvo apkaltinti seksualiniu priekabiavimu, Prezidentė pabrėžė, jog skiriant Nacionalines premijas ateityje turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka ir įvesti reputacijos reikalavimai.

Dalia Grybauskaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas (ELTA)

Feb 5, 2018, 2:42 PM, atnaujinta Feb 5, 2018, 3:06 PM

Pasak D. Grybauskaitės, kilusi seksualinio priekabiavimo viešinimo banga Lietuvoje yra pasaulinės tendencijos dalis.

"Pirmiausia, tai jau pasaulinė tendencija, kada žmonės išdrįsta vis garsiau kalbėti apie tokius faktus ir reiškinius. Jie yra be galo blogi ir juos tikrai būtina smerkti. Manau, kad viešumas yra vienas geriausių instrumentų kovoje su tokiais reiškiniais, nes dažniausiai šie reiškiniai labai sunkiai įrodomi, trūksta liudininkų", - kalbėjo Prezidentė.

Kartu D. Grybauskaitė drąsino ir sveikino prabilti nuo seksualinio priekabiavimo nukentėjusius asmenis.

"Tai, kad žmonės išdrįsta kalbėti, aš tikrai sveikinu, manau, viešumas yra tas instrumentas, kuris gali su tuo susitvarkyti ir taikytis tikrai nereikia. Visiems linkiu išdrįsti kalbėti ir neleisti tokiems dalykams vykti mūsų visuomenėje", - akcentavo Prezidentė ir pabrėžė, kad apie tai kalbėdama Lietuvos visuomenė tampa drąsesnė.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad nusikalstamo seksualinio priekabiavimo reiškinio toleruoti negalima, ir teisėsauga turi visus įmanomus atvejus ištirti.

Po įvykusių skandalų, Prezidentės nuomone, būtina sugriežtinti Nacionalinių premijų skyrimo tvarką.

"Nacionalines kultūros ir meno premijas skiria Vyriausybės sudaryta Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija. Po tokios patirties turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka, įvesti reputacijos reikalavimai, peržiūrima ir pačios komisijos sudarymo tvarka", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Tai, ar Nacionalinė premija bus įteikta seksualiniu priekabiavimu apkaltintam fotografui Gintautui Trimakui, G. Prezidentė pirmadienį Rukloje susirinkusiems žurnalistams sakė spręsianti vėliau. Ši premija G. Trimakui turėtų būti įteikta vasario 15-ąją.

Įtarimai seksualiniu priekabiavimu pastaruoju metu pasirodė ne kartą. Kaltinimai priekabiavimu pareikšti garsiems Lietuvos menininkams.

Tarp šių menininkų yra trys Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojai. Po pareikštų kaltinimų VDA profesorius Jonas Gasiūnas jau pasitraukė iš einamų pareigų. Taip pat iš darbo VDA pasitraukė docentas Arvydas Liepuonis. Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas ir fotografas, VDA dėstytojas G. Trimakas.

Sekmadienį scenografė Simona Biekšaitė prakalbo apie tai, kad prieš 10 metų prie jos priekabiavo režisierius ir Lietuvos rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus.

Taip pat ažiotažą sukėlė kaltinimai seksualiniu priekabiavimu garsiam režisieriui Šarūnui Bartui.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.