Ramūnas Karbauskis ir jo bendražygis signalų iš JAV negirdi

Ar Ramūno Karbauskio Agrokoncernas turėtų nutraukti ryšius su Rusijos oligarcho, atsidūrusio JAV juodajame sąraše, verslu? Kovotojui su Maskvos grėsme Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovui Vytautui Bakui taip neatrodo. Kodėl?

Valstiečių veikėjai R.Karbauskis (nuotr.) ir V.Bakas nemano, kad turėtų kreipti dėmesį į Vašingtono paskelbtą Rusijos oligarchų sąrašą.
Valstiečių veikėjai R.Karbauskis (nuotr.) ir V.Bakas nemano, kad turėtų kreipti dėmesį į Vašingtono paskelbtą Rusijos oligarchų sąrašą.
V.Bakas
V.Bakas
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-02-06 06:54, atnaujinta 2018-02-06 06:56

JAV valstybės departamentas praėjusią savaitę paskelbė sąrašą asmenų, kuriuos laiko artimais ir svarbiais Kremliaus režimui.

Šiame sąraše atsidūrė ir oligarchas Mošė Kantoras, kuriam priklausanti įmonė „Acron“ turi verslo ryšių Lietuvoje – parduoda trąšas Agrokoncernui.

Nemato, apie ką kalbėti

Seimo opozicija, pirmiausia, konservatoriai, dar prieš rinkimus kėlė triukšmą dėl šių seniai žinomų Agrokoncerno sąsajų su Rusija ir švaistėsi įtarimais, jog būtent dėl to R.Karbauskis gali būti netgi Maskvos įtakos agentas.

Valstiečių vedlys visuomet kratėsi šių šešėlių, kratosi jų ir dabar – aiškina, jog nieko tokio, kad Agrokoncernas vykdo verslą su Vašingtono taikiklyje atsidūrusiu rusų oligarchu.

„Info TV“ televizijai R.Karbauskis sekmadienį teigė, esą svarbiausia, kad „Acron“ nėra taikomos jokios sankcijos, todėl esą ir kalbėti apie tai yra beprasmiška.

Čia pat politikas priminė, esą yra nusišalinęs nuo bendrovės valdymo ir reikalų, tačiau ir vėl dėstė, jog bet kokius ryšius su rusų verslu galės nutraukti tuomet, jei tiems verslininkams bus paskelbtos sankcijos.

„Ne aš sprendimus priimu, yra įmonių vadovai. Bet nemanau, kad etiška iš kitų politikų pusės šnekėti apie tai, kad jeigu tarp kažkokios įmonės savininkų yra žmonės, kurie kažkam nepatinka, bet nėra sankcijų jų atžvilgiu taikoma, kad tos įmonės negalėtų vykdyti veiklos.

Jūs pradedate kalbėti apie moralę šiuo atveju labai keistu būdu – jeigu iš tikrųjų sankcijos nėra taikomos, jokių pretenzijų vienai ar kitai įmonei niekas nereiškia, tai apie kokią moralę šnekame“, – per televiziją postringavo R.Karbauskis.

Sąrašas skatina galvoti

Tuo metu Seimo pirmininkas valstietis Viktoras Pranckietis šį reikalą įvertino kiek griežčiau.

Politikas samprotavo, jog gal ir gerai, kad toks sąrašas paskelbtas ir skatina visus galvoti, ar tikrai reikia bendradarbiauti su tais, kuriuos JAV paskelbė nepatikimais.

Apsisuko 180 laipsnių kampu

Diplomatiškai atsargiai padėtį komentavo ir kitas R.Karbauskio bendražygis valstietis V.Bakas.

Šis veikėjas, tapęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovu, iškart ėmėsi laikytis griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu. Jis smerkė politikus dėl galimų jų ryšių su Rusija, trimitavo apie Kremliaus keliamą pavojų Lietuvos verslui ir politikai.

Negana to, V.Bakas ėmė vadovauti specialiam Seimo tyrimui, siekiant išsiaiškinti galimą korupciją aukščiausiuose politiniuose sluoksniuose ir galimą Rusijos įtaką.

JAV paskelbtą juodąjį sąrašą V.Bakas įvertino kaip žinutę ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui, kad su to sąrašo herojais sudėtinga turėti reikalų.

Tačiau pirmadienį „Lietuvos ryto“ paprašytas atsakyti, ar tai reiškia, jog jis mano, kad Agrokoncernas turėtų nutraukti ryšius su „Acron“, politikas ėmė manevruoti ir aiškinti, jog jeigu Rusijos įmonei netaikomos sankcijos, vadinasi, nieko daryti ir nereikia.

„Lietuvos verslas turi įvairių santykių su Rusijos verslu. Oficiali valstybinė pozicija yra tik dėl ryšių su informacinių technologijų verslu ar dėl atidesnio patikrinimo tų, kurie nori čia investuoti. Tuo metu toji minima bendrovė nesulaukė nei JAV, nei kokios nors Europos valstybės sankcijų.

Taigi dabartinėje situacijoje apskritai nenorėčiau vertinti privataus verslo ir nurodinėti jam, kaip elgtis. Ar jūs norite išgirsti, kad aš pasakyčiau, jog Lietuvos verslas apskritai neturėtų turėti jokių santykių su Rusijos verslu?“ – kalbėjo V.Bakas.

Priminus, kad kalbama apie konkretų atvejį ir Lietuvos valdančiosios partijos vadovą, taip pat tai, kad JAV valdžia šį sąrašą pavadino signalu, politikas tarsi pamiršo, ką kalbėjo prieš kelias dienas.

„Nesakyčiau, kad tas sąrašas skirtas Lietuvai ar visam pasauliui spėlioti, ką dabar su juo daryti. Tai signalas patiems Rusijos politikams“, – 180 laipsnių kampu apsisuko NSGK vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.